Ταμείο Ανάκαμψης: Πότε και πώς θα έρθουν τα 3,56 δισ. στην Ελλάδα

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 07:09
UPD:07:12
EPA/OLIVIER HOSLET

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Λίγο πριν την εκπνοή του 2021, η Ελλάδα υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν προηγηθεί η Ισπανία, η οποία έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ, και η Γαλλία. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων και 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής ήταν η επιτυχής εκπλήρωση των 15 οροσήμων και στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου καθώς και στην Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου.

Τα ορόσημα και οι στόχοι που εκπληρώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες προετοιμασίας για τη διάθεση των δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω των Τραπεζών, στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργοποίηση σχετικών δράσεων, σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και στην προώθηση υποδομών πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης εκτιμάται να ληφθεί τους πρώτους μήνες του 2022, πιθανόν από το τέλος Φεβρουαρίου και μετά, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών και εγκρίσεων προκειμένου η Κομισιόν να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 3,56  δισ. ευρώ. Η διαδικασία προβλέπει ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε μια πρώτη αποτίμηση της προόδου η οποία θα κάνει και τη σχετική εισήγηση. Στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθεί από δύο επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών-μελών, για να λάβει κατόπιν την τελική πρόταση-απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης και της δανειακής σύμβασης η Ελλάδα έχει, ήδη, λάβει προχρηματοδότηση, από τις αρχές Αυγούστου, συνολικού ύψους 3,96 δισ. ευρώ  εκ των οποίων τα 2,31 δισ. ευρώ προέρχονταν από το σκέλος των επιδοτήσεων και 1,65 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων.

Σύμφωνα με την επιχειρησιακή συμφωνία που υπεγράφη πριν από το Χριστούγεννα, τέσσερις φορές το χρόνο, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, η Ελλάδα θα στέλνει έκθεση προόδου. Οι ημερομηνίες αυτές είναι η 28η Φεβρουαρίου, η 30η Απριλίου, η 31η Αυγούστου και η 15η Οκτωβρίου.  ελέγχοντας κάθε φορά διαφορετικούς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους του προγράμματος. Επίσης, τέσσερις φορές εντός του έτους θα διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για την πρόοδο που καταγράφεται στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Παράλληλα, ορίζεται ότι συντονιστής του ελληνικού σχεδίου ορίζεται η Ειδική Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι επαφές με την Κομισιόν θα γίνονται ανά τρίμηνο προκειμένου να καταγράφεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του «Ελλάδα 2.0». Οι συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται είτε δια ζώσης (σε Αθήνα ή Βρυξέλλες), είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε γραπτώς.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώνει την Κομισιόν για κάθε σημαντικό κίνδυνο προκύπτει και έχει επίπτωση στο  χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των οροσήμων και των στόχων που έχουν τεθεί, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει επιπτώσεις στο χρόνο υποβολής του ελληνικού αιτήματος για την καταβολή μία δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα