Από την έντυπη έκδοση
Το νέο μοντέλο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το 2022 (μετά την «εκπνοή» των οριζόντιων επιδοτήσεων στη χαμηλή τάση στο τέλος του τρέχοντος έτους) αποτελεί αντικείμενο συνεχών συσκέψεων και διαβουλεύσεων τις τελευταίες ημέρες. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών επεξεργάζονται σειρά σεναρίων, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα, ώστε να ανακοινωθούν τις πρώτες ημέρες του 2022, ενδεχομένως και κατά την προσεχή εβδομάδα.
Ο υπολογισμός της επιδότησης
Όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, το ύψος της επιδότησης θα προκύπτει από έναν μηχανισμό αυτόματου υπολογισμού που θα λαμβάνει υπόψη το ύψος της χονδρεμπορικής τιμής, ώστε να προσδιορίζει το ποσό της επιδότησης ανά μήνα ή ανά δίμηνο. Για τους οικιακούς καταναλωτές θα υπάρξουν κριτήρια όπως το εισόδημα και τα τετραγωνικά της κατοικίας (με στόχο πάντως να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «δίχτυ προστασίας» που εξυφαίνεται για το 2022 θα περιλαμβάνονται και ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης τάσης, καθώς και βιομηχανικοί καταναλωτές που δεν καλύπτονται από διμερείς συμβάσεις με σταθερή τιμή ρεύματος. Για αυτή την κατηγορία εταιρειών οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών ρεύματος των προηγούμενων μηνών έχουν εκτινάξει στα ύψη το λειτουργικό κόστος. Στόχος είναι να ελαφρυνθεί το βάρος που επωμίζονται, ώστε να μην «περάσουν» το αυξημένο κόστος στα προϊόντα τους, τροφοδοτώντας πληθωριστικό «σπιράλ».
Αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν, με δεδομένες τις προβλέψεις για υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος για σημαντικό διάστημα του 2022 (παρά τη σχετική αποκλιμάκωση σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των 417 ευρώ/MWh στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας που κατεγράφη λίγες ημέρες πριν), εκτιμάται ότι για την απορρόφηση ικανού ποσοστού των αυξήσεων θα απαιτηθούν κονδύλια της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να προέλθουν και πάλι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και τον βασικό του αιμοδότη, δηλαδή τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα 740 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν φέτος μέσω του ΤΕΜ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.