Πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου το 2002

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2001 20:00

Την έκδοση δεκαετούς ομολόγου τον Ιανουάριο του 2002 (λήξεως 18 Μαϊου 2012), πενταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο (λήξεως 19 Απριλίου 2007), καθώς επίσης εντόκων γραμματίων και ομολόγων τριετούς διάρκειας στις 5 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου αντίστοιχα, προβλέπει το Πρόγραμμα Δανεισμού του Δημοσίου στο πρώτο τρίμηνο του 2002.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στον συνολικότερο προγραμματισμό δανεισμού του Δημοσίου το 2002 και το 2003, με βάση το οποίο θα επιχειρηθεί εκτεταμένη αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του χρέους.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος δανεισμού του Δημοσίου το 2002, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Φλωρίδη, είναι οι εξής:

- Το ένα τρίτο του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου του χρέους θα αντικατασταθεί μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων.

- Ο κύριος όγκος δανεισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Περίπου το 65% των υποχρεώσεων του Δημοσίου το 2002 είναι συγκεντρωμένο σε τέσσερις μήνες (Ιανουάριο, Μάρτιο, Μάϊο και Δεκέμβριο).

- Βασικά εργαλεία χρηματοδότησης θα συνεχίσουν να είναι οι εκδόσεις ομολόγων. Οι χρονικές διάρκειες των νέων εκδόσεων θα συνεχίσουν να είναι τα τρία, πέντε, δέκα και 20 χρόνια. Το τελικό ύψος κάθε έκδοσης θα είναι 6-8 δισ.ευρώ.

- Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα καλύψουν περίπου το 5% των συνολικών αναγκών.

- Περίπου 4% των δανειακών αναγκών θα αντληθεί μέσω ειδικών εκδόσεων.

- Ο συνολικός αριθμός των δημοπρασιών κατά το 2002 ανέρχεται στις εννέα. Μαζί με τις τρεις κοινοπρακτικές εκδόσεις, το πρόγραμμα συνεπάγεται την παρουσία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην κεφαλαιαγορά της Ευρωζώνης σε μηνιαία βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα