Δεύτερη ημέρα ανόδου για το αργό

Καθώς ο ψυχρός καιρός στις ΗΠΑ αυξάνει τη ζήτηση
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι ο ψυχρός καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ θα αυξήσει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στην περιφέρεια, τη μεγαλύτερη κατανάλωσης του καυσίμου στις ΗΠΑ, θα είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσον όρο την εβδομάδα που λήγει στις 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις χθεσινές προβλέψεις της Meteorlogix LLC. Οι κερδοσκόποι περιόρισαν τα στοιχήματά τους στη μείωση των τιμών του πετρελαίου την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της U.S. Commodity Futures Trading Commission.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, που λήγουν σήμερα, σημείωσε άνοδο έως 1,06 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 53,05 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:49 π.μ. στη Σιγκαπούρη (τοπική ώρα), το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 52,80 δολ. το βαρέλι.

Στις 19 Ιανουαρίου η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,9%, φθάνοντας στα 51,99 δολ. το βαρέλι, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για προθεσμιακά συμβόλαια από τις 20 Νοεμβρίου. Τα συμβόλαια του αργού άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα 19 μηνών, φθάνοντας στα 49,90 δολ. μία ημέρα πριν την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι διυλισμένες προμήθειες των ΗΠΑ αυξήθηκαν για πέμπτη εβδομάδα, καθώς ο ήπιος καιρός περιόρισε τη ζήτηση.

Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου, σημείωσαν άνοδο έως 50 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 53,90 δολ. το βαρέλι. Στις 11:48 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 53,85 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πέντε συνεχόμενες εβδομάδες εν μέσω ήπιων θερμοκρασιών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 47 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 53,91 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Στις 11:43 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 53,86 δολ. το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ, που αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, αναθεώρησε προς τα κάτω την εβδομάδα που πέρασε την πρόβλεψη της ζήτησης για το 2007, επικαλούμενος πιο υψηλές από το συνηθισμένο θερμοκρασίες και συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ημερήσια ζήτηση θα κυμανθεί στα 85,39 εκατ. βαρέλια, 210.000 βαρέλι λιγότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη του Οργανισμού και 1,5% υψηλότερη από το 2006, σύμφωνα με σχετική του ανακοίνωση στις 19 Ιανουαρίου. Η ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του έτους θα κυμανθεί στα 85,8 εκατ. βαρέλια, 240.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ τον μήνα που πέρασε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα