Dongfeng Motor, Volvo: Προς δημιουργία venture φορτηγών στην Κίνα

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 09:44

ΣΤΗΝ αντικατάσταση της Nissan Motor Co., με την Volvo AB, στη θέση του μεγαλύτερου εμπορικού της συνεργάτη, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προχωρήσει η Dongfeng Motor Group Co., η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας, μετά την κίνηση της σουηδικής εταιρείας να αγοράσει μερίδιο στη θυγατρική κατασκευής φορτηγών της Nissan.

H Volvo, η δεύτερη σε μέγεθος κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων της Ευρώπης, ενδέχεται να επενδύσει στην Dongfeng Motor Co., το venture μεταξύ της Dongfeng Motor Group και της Nissan, ανακοίνωσε η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η Nissan θα παραμείνει συνεργάτης στης Dongfeng Motor στην κατασκευή επιβατικών και ελαφρών οχημάτων.

Πέρυσι η Volvo αγόρασε το λοιπό μερίδιο της Nissan στην Nissan Diesel Motor Co., την τέταρτη σε μέγεθος κατασκευάστρια φορτηγών αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, καθώς η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία επέλεξε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε μικρότερα οχήματα. Η DaimlerChrysler AG, η Volvo και άλλες εταιρείες κατασκευής φορτηγών στοχεύουν στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, καθώς η ανάπτυξη της χώρας είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων τουλάχιστον κατά 10% ετησίως, σε αντίθεση με τη μείωση της ζήτησης στη Βόρειο Αμερική.

Οι μετοχές της Dongfeng Motor σημείωσαν άνοδο 8,7%, φθάνοντας σήμερα στις 12:30 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Χονγκ Κονγκ στα 4,74 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, μετά την αναρρίχησή τους έως 10%. Πέρυσι οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν διπλάσια άνοδο.

Η Volvo σκοπεύει να επενδύσει στην Dongfeng Motor, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική εταιρεία. Η Dongfeng Motor, η Volvo και η Nissan, άρχισαν συνομιλίες με τις κινεζικές αρχές στα τέλη του 2006, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι πωλήσεις λεωφορείων και φορτηγών αυξήθηκαν 14% στην Κίνα πέρυσι, φθάνοντας στα 2,04 εκατ. οχήματα. Η οικονομική ανάπτυξη, που κυμάνθηκε στο περίπου 9% την τελευταία δεκαετία, θα αυξήσει μακροπρόθεσμα τις πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα τουλάχιστον 10% ετησίως, σύμφωνα με την KPMG LLP στις 28 Σεπτεμβρίου του 2006.

Η DaimlerChrysler, η μεγαλύτερη βιομηχανία φορτηγών αυτοκινήτων στον κόσμο, θα καταβάλλει 816,8 εκατ. γιουάν (104 εκατ. δολ.) για την απόκτηση του 24% της Beiqi Foton Motor Co, της μεγαλύτερης κινεζικής βιομηχανίας ελαφρών φορτηγών, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας στις 16 Ιανουαρίου.

Η Nissan πούλησε το μερίδιο 19% που κατείχε στη Nissan Diesel στη Volvo, σε δύο συμφωνίες πέρυσι, αντί συνολικού ποσού 2 δισ. κορώνες (285 εκατ. δολ.). Ετσι η Volvo θα κατέχει το 46,5% της

Nissan Diesel.

Το venture της Volvo με την Dongfeng Motor χρειάζεται την έγκριση των αρμοδίων αρχών της Κίνας, όταν επιτευχθεί η συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Dongfeng Motor, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα