China Mobile: Πρώτη εξαγορά στο εξωτερικό

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 10:05

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση της Paktel Ltd. του Πακιστάν, προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, China Mobile Communications Corp., την πρώτη στο εξωτερικό, αποκτώντας πρόσβαση σε μία αγορά κινητής τηλεφωνίας η οποία μέσα 18 μήνες σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Η China Mobile, με έδρα το Πεκίνο θα καταβάλλει 284 εκατ. δολ., για την απόκτηση του 89% της Paktel από την Millicom International Cellular SA, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Η εξαγορά θα επιτρέψει στην China Mobile να εξάγει τις τακτικές πώλησης και τεχνολογίας που ανέπτυξε στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, τη μεγαλύτερη αγορά τηλεφωνίας από πλευράς αριθμού χρηστών στον κόσμο. Ο αριθμός συνδρομητών κινητών στο Πακιστάν υπερδιπλασιάστηκε τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια, φθάνοντας στα 46 εκατ. χρήστες στα τέλη του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Η αξία της συναλλαγής είναι 460 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένου του χρέους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Millicom. Πέρυσι τον Ιούλιο, η China Mobile απέτυχε να αγοράσει τη Millicom, η οποία διαθέτει δίκτυα σε αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής και δεν κατάφερε να αποκτήσει την Pakistan Telecommunication Co., την οποία απέκτησε η Emirates Telecommunications Corp. Η Rainie Lei, εκπρόσωπος της China Mobile Ltd., του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σκέλους της εταιρείας, επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το 30% των 169 εκατ. κατοίκων του Πακιστάν είχε κινητά τηλέφωνα στα τέλη του Νοεμβρίου του 2006, έναντι 22% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας. ο αριθμός των συνδρομητών, αυξήθηκε στα 34,5 εκατ. στα τέλη του Ιουνίου του 2006 από 12,8 εκατ. πριν από ένα έτος, σύμφωνα με την ίδια.

Η Paktel, η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Πακιστάν είχε 1,38 εκατ. πελάτες στα τέλη του Νοεμβρίου του 2006 από 1,6 εκατ. (εκτιμήσεις) στα τέλη του Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Η Millicom, που ιδρύθηκε το 1979 από την Kinnevik AB για την αναζήτηση ευκαιριών στις ΗΠΑ, λειτουργεί στο Πακιστάν από το 1990.

Στις 13 Νοεμβρίου η Millicom είπε ότι θέλει να πουλήσει το σκέλος της στο Πακιστάν το συντομότερο δυνατόν, μετά το συμπέρασμα ότι η επένδυσή της δεν θα έχει την απόδοση που περίμενε, εξ αιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά της χώρας.

Οι μετοχές της China Mobile σημείωσαν άνοδο 1,6%, φθάνοντας στα 71,95 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία κατά το μέσον της συνεδρίασης έναντι ανόδου 1,2% του δείκτη Hang Seng στο Χρηματιστήριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα