ΙΟΒΕ: Ανοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 11:05

Αύξηση για πρώτη φορά ύστερα από δύο μήνες μειώσεων σημείωσε το Δεκέμβριο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που διεξάγει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης ανήλθε τον περασμένο μήνα στις 107 μονάδες.

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας, από τα μέσα του 2005 η συνεχής και σταθερή βελτίωση οδήγησε τον δείκτη σε υψηλά επίπεδα που σταδιακά ξεπέρασαν τον μακροχρόνιο μέσο. Έτσι το 2006 ο μέσος ετήσιος δείκτης κινείται πάνω από τις 103 μονάδες, όπως και το 2004. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006 η άνοδος του «ελληνικού» δείκτη είναι ταχύτερη του αντίστοιχου της ΕΕ-25, εν τούτοις συνεχίζει να υστερεί από τους ευρωπαϊκούς μέσους.

Τον Δεκέμβριο, η άνοδος του δείκτη οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών, λόγω περιορισμού των αρνητικών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας και του νοικοκυριού, καθώς και την εξέλιξη της ανεργίας και την πρόθεση τους για αποταμίευση. Στους επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας σημειώνεται σχετική σταθερότητα, σε επίπεδα ανώτερα πάντως της αντίστοιχης περιόδου του 2005.

Στη Βιομηχανία, η υποχώρηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών, σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις που σημειώθηκαν εντός του έτους φαίνεται να ολοκληρώνεται, με τον δείκτη να σταθεροποιείται το Δεκέμβριο στα επίπεδα του Νοέμβριου, αλλά υψηλότερα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2005 (98,4 μονάδες). Έτσι ο μέσος ετήσιος δείκτης για το 2006 διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές συνέχισε να υποχωρεί για τρίτο κατά σειρά μήνα. Ουσιαστικά όμως φαίνεται να βρίσκεται σε φάση διόρθωσης από τα πολύ υψηλά επίπεδα που είχε οδηγηθεί στα μέσα του έτους. ¶λλωστε παραμένει αισθητά βελτιωμένος σε σχέση τόσο με την αρχή του έτους, τη μέση επίδοση του 2005 αλλά και ειδικότερα του Δεκεμβρίου 2005.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος στις 121 μονάδες, σημαντικά υψηλότερος του αντίστοιχου μήνα του 2005, αλλά και του μακροχρόνιου μέσου. Το 48% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση των πωλήσεων την τρέχουσα περίοδο, ενώ οι προβλέψεις για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές βελτιώνονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες μειώνεται οριακά στις 109,2 μονάδες (110,9 το Νοέμβριο), συνεχίζει να κινείται όμως σε επίπεδα υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου και υψηλότερα του Δεκεμβρίου του 2005. Ελάχιστοι (4%) είναι αυτοί που βλέπουν να μειώνεται η ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο, ενώ ένας στους τρεις βλέπει αύξηση.

Έρευνα καταναλωτών

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το Δεκέμβριο του 2006 ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών βελτιώθηκε, ωστόσο διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές εμμένουν στις απαισιόδοξες προβλέψεις που έχουν χαρακτηρίσει όχι μόνο το τρέχον έτος, αλλά τουλάχιστον την τελευταία τετραετία. Τον Δεκέμβριο ο δείκτης αυξήθηκε στις -28 μονάδες έναντι -33 μονάδων το Νοέμβριο, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη από τα τέλη του 2004. Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης πάντως αλλά και οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες εξακολουθούν να υπολείπονται συστηματικά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση στο επόμενο 12μηνο είναι σαφώς θετικότερες των προηγούμενων μηνών. Η διαφορά θετικών - αρνητικών απαντήσεων φτάνει το -14 και αποτελεί την καλύτερη ένδειξη του έτους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2006 σημειώνεται βραδεία αλλά σταδιακή βελτίωση των προβλέψεων των καταναλωτών για την πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα