Η MAS Α.Ε. οδηγεί τις εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει της παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό

Sponsored Content
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 15:32
UPD:10/01/2022 12:53

H ψηφιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών οικοσυστημάτων και η μετάβαση σε ενεργειακές πηγές μηδενικών εκπομπών βρίσκονται στην ατζέντα της MAS Α.Ε. σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, κύριο Λεωνίδα Ζαΐμη, ο οποίος μίλησε στην Ναυτεμπορική για την επόμενη μέρα στον κλάδο της ενέργειας, το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης, και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία τα επόμενα χρόνια προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και λύσεις, οι οποίες μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και αυξάνουν παράλληλα την απόδοση.

1. Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα πιο επιτακτικός από ποτέ, ποιος ο ρόλος της MAS Α.Ε. προς αυτή τη κατεύθυνση;

Ο εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής είναι μέρος του κύκλου ζωής της επένδυσης. Μέχρι πρότινος ο εκσυγχρονισμός ενός σταθμού αφορούσε κυρίως στην αναβάθμιση των συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητάς, της ασφάλειας και της αποδοτικότητας και την επέκταση της ζωής των μονάδων παραγωγής. Ο στόχος όμως της ενεργειακής μετάβασης προς την ανθρακική ουδετερότητα, αλλά και η εξελισσόμενη 4η  βιομηχανική επανάσταση φέρνει νέες προκλήσεις για τα έργα αυτά. Η αποδοτικότητά & η μείωση των εκπομπών αερίων είναι τώρα προτεραιότητα, ενώ η μετάβαση σε τεχνολογία αιχμής αποτελεί επιχειρησιακή αναγκαιότητα για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας. 

Η πείρα της MAS στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων είναι πολύχρονη και αποτέλεσμα επιτυχημένης εκτέλεσης έργων πλήρους εκσυγχρονισμού σε πάνω από 40 σταθμούς. Είμαστε μια εταιρία τεχνολογίας που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη σύγχρονων λύσεων ελέγχου και διαχείρισης παραγωγής, τόσο συμβατικών εγκαταστάσεων όσο και ΑΠΕ.  Διαθέτουμε τα προϊόντα, την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και την εκτελεστική δυνατότητα να αναβαθμίσουμε πλήρως κάθε είδους υφιστάμενη υποδομή. 

 

2. Μπορείτε με λίγα λόγια να μας δώσετε το περίγραμμα του πώς θα είναι και πώς θα λειτουργούν τα ενεργειακά συστήματα και οι ενεργειακές αγορές του αύριο;

Στον χώρο της ενέργειας εξελίσσονται παράλληλες ανατρεπτικές αλλαγές που αφορούν τόσο στην προσαρμογή σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο όπου η ενέργεια είναι χρηματιστηριακό είδος, όσο και στην τεχνολογική εξέλιξη που απαιτείται για την επίτευξη οικολογικών στόχων που έχουν τεθεί παγκοσμίως.

Αναμφίβολα, η κυριαρχούσα μορφή ενέργειας είναι η ηλεκτρική. Στο νέο καθεστώς οι παραγωγοί και εν’ γένει οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου το χαμηλό κόστος και η υψηλού επιπέδου υπηρεσία προς τους καταναλωτές θα είναι καθοριστικής σημασίας. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα το έχουν οι εταιρίες που θα επενδύσουν στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, καθώς θα έχουν ακριβέστερη και ταχύτερη πληροφόρηση και θα μπορούν να παίρνουν εγκαίρως αποφάσεις μεγιστοποίησης της απόδοσής τους στις αγορές. Η ψηφιοποίηση της επιχειρησιακής λειτουργίας είναι η βασική υποδομή για την παροχή αυξημένων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές δίνοντας τους παραπάνω πληροφόρηση, έλεγχο και αυτονομία αποφάσεων.

Όσο όμως αυξάνεται το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα ενεργειακής αστάθειας, κάνοντας την διαδικασία πρόβλεψης και εξισορρόπησης όλο και πιο σημαντική.  Εάν αναλογιστούμε το πλαίσιο λειτουργίας, τις συνιστώσες και την τεχνολογία της αγοράς ενέργειας του μέλλοντος ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει αποτελεσματικά είναι ως ένα ενιαίο σύστημα όπου υπάρχει αμφίδρομη πληροφόρηση από την παράγωγή μέχρι και την κατανάλωση. Τα ενεργειακά συστήματα και οι ενεργειακές αγορές του αύριο θα λειτουργούν μέσω ενοποιημένων ψηφιακών συστημάτων όπου η πρόγνωση, η διαχείριση αποθεμάτων, η διάθεση ενέργειας στην αγορά και η κατανάλωσή της θα είναι σε ένα ενιαίο ψηφιακό οικοσύστημα.  Αυτός θα είναι και ο μόνος τρόπος εξασφάλισης της ενεργειακής εξισορρόπησης σε πραγματικό χρόνο. 

 

3. Η μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών είναι διακηρυγμένος στόχος της Ε.Ε.. Είναι όμως ένας στόχος εφικτός; 

Είναι ένας απόλυτα αναγκαίος και εφικτός στόχος που όμως απαιτεί μεγάλες επιχειρησιακές αλλαγές, τεχνολογικές εξελίξεις και ανάλογες επενδύσεις. Το βασικό πρόβλημα σε αυτόν τον στόχο δεν είναι οι τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Το πρόβλημα έγκειται στην ταχύτητα υλοποίησης των επενδύσεων και τη δυσκολία ελέγχου της ποσότητας και του χρόνου παράγωγης ενεργείας από ΑΠΕ, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη τεχνολογιών αποθήκευσης που θα δώσουν την δυνατότητα εξισορρόπησης. Επομένως, η αποθήκευση είναι δικαίως ένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν τον χώρο σήμερα.  Θα διακινδυνεύσω να πω όμως ότι τόσο η τεχνολογία αποθήκευσης, όσο και η τοπολογία εγκαταστάσεων του μέλλοντος δεν θα είναι αυτή που βλέπουμε σήμερα.

Όσο πλησιάζουμε στην απεξάρτηση μας από τους υδρογονάνθρακές, ο κίνδυνος αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος πέρα από τις αντοχές του δικτύου μεταφοράς και διανομής είναι μεγάλος.  Συνεπώς, η μόνη λύση για την εξισορρόπηση θα είναι μια ολιστική διαχείριση του ενεργειακού συστήματος σε πραγματικό χρόνο, οπού θα ελέγχεται η παραγωγή και θα προσαρμόζεται ανάλογα η κατανάλωση στην ενεργειακή επάρκεια και στην χωρητικότητα του δικτύου.  

Είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε με την τρέχουσα αντίληψη μας για τον χώρο της ενεργείας, αλλά ο στόχος για μηδενικούς ρύπους δεν αφορά μόνο την παραγωγή. Αφορά και την κατανάλωση. Την λύση θα δώσει η εξελισσόμενη ψηφιοποίηση του συνολικού ενεργειακού μας οικοσυστήματος, οπού θα εξισορροπείται σε πραγματικό χρόνο η συνολική ενεργειακή δυναμική ενός συμπλέγματος, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την αξιοποίηση της αποθηκευμένης ενέργειας των καταναλωτών, πχ. σε ηλεκτρικά οχήματα, συσσωρευτές σπιτιών, κλπ.

 

      4. Αν λάβουμε υπόψη ότι δραστηριοποιήστε σε περισσότερες από 25 χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και την Ασία,      καταλαβαίνουμε πως η εταιρεία και οι άνθρωποι της επενδύουν στην εξωστρέφεια. Ωστόσο, ποιες από τις χώρες που έχετε παρουσία, βλέπετε μεγαλύτερη δυναμική και που στοχεύετε για το μέλλον; 

Η εξωστρέφεια είναι στρατηγικός στόχος για τη MAS και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση. Τα Βαλκάνια, η Δυτική και Κεντρική Ασία, καθώς και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες επικεντρώνουμε τη δράση μας. Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούν τα Βαλκάνια όπου προβλέπονται μελλοντικά σοβαρές  επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας. Γι’ αυτό άλλωστε προχωρήσαμε πρόσφατα στην ίδρυση θυγατρικής μας στην Ρουμανία, μέσω της οποίας θα εξυπηρετούμε την ιδιαίτερα ενεργή και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, εντάξαμε νέους αντιπροσώπους στο δυναμικό μας σε Ουζμπεκιστάν και Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Τουρκία, διακρίνοντας την δυναμική της αγοράς στη δυτική και κεντρική Ασία, με προοπτική και εξαιρετικές δυνατότητες για την ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας. Ο τρίτος αναπτυξιακός μας άξονας είναι στην Ρωσία όπου έχουμε παρουσία εδώ και 4 χρόνια με σημαντικά αποτελέσματα. Όπως είναι φυσικό, μέσω της Ρωσίας υποστηρίζεται και η ανάπτυξη μας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 

5. Η MAS με ιστορία 4 δεκαετιών, επενδύει συστηματικά στο R&D, ποιο είναι το ετήσιο budget για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων;

Είμαστε μια εταιρία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας.  Εδώ και 45 χρονιά υπηρετούμε τον κλάδο αυτόν μέσω καινοτόμων, και πάντα τεχνολογικά προηγμένων, λύσεων που αποσκοπούν στην αποδοτικότερη και ποιοτικότερη λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής, αλλά και την διαχείριση της παραγομένης ενέργειας.

Με τα χρόνια, έχουμε αναπτύξει μια κουλτούρα όπου η καινοτομία και ο σχεδιασμός προηγμένων λύσεων σε προβλήματα του αύριο είναι μέρος της καθημερινής μας λειτουργίας. Το R&D είναι συνεπώς μέρος του DNA μας με ένα ευέλικτο budget που καθοδηγείται από προτάσεις για ανάπτυξη τεχνολογιών, προϊόντων ή/και ολιστικών λύσεων που προσδοκούν στην κάλυψη μελλοντικών αναγκών της αγοράς. Πιστεύουμε στην μελλοντική προστιθέμενη αξία έναντι βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας και για αυτό και επανεπενδύουμε σε R&D πάνω από το 30% των κερδών μας. Η προσήλωση μας στην ερευνά & ανάπτυξη και η συνεχή επένδυση σε τεχνογνωσία και τεχνολογία είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της MAS και ο λόγος που είμαστε η ηγέτιδα ελληνική εταιρία σε λύσεις τεχνολογίας στο χώρο της ενέργειας.

 

6. Το 2021 φτάνει στο τέλος του, ποια είναι τα σημαντικά επιτεύγματα της MAS Α.Ε. και ποια τα σχέδια σας για το 2022;

Το 2021 ήταν μια χρονιά έντονη, μια χρονιά μεγάλης δραστηριότητας. Ολοκληρώσαμε επενδύσεις που αφορούν τόσο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, όσο και στην ενδυνάμωση της παρουσίας μας. Επεκτείναμε την γεωγραφικής μας κάλυψη διευρύνοντας το διεθνές δίκτυό μας, ιδρύσαμε θυγατρική και στην Ελλάδα για την σωστότερη κάλυψη των απαιτήσεων της αγοράς για εξειδικευμένες υπηρεσίες λογισμικού, ενώ παράλληλα ενδυναμώσαμε το χαρτοφυλάκιο των λύσεων μας μέσω στρατηγικών συνεργασιών αμοιβαίων συμφερόντων με κολοσσούς του χώρου. Θα ανακοινώσουμε περισσότερα προσεχώς.

Το 2022 προμηνύεται μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά και τολμώ να πω ότι ενδέχεται να είναι και χρονιά ορόσημο για το κλάδο της ενέργειας, με βροχή νέων επενδύσεων. Η MAS είναι από τις ελάχιστες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που μπορεί να προσφέρει ολιστικές, τεχνολογικά εξελιγμένες λύσεις εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών για εγκαταστάσεις παράγωγης, αποθήκευσης και κατανάλωσης ενέργειας.   Είμαστε σε θέση να συμβάλουμε δυναμικά στις εξελίξεις του κλάδου και την ανάδειξη της ελληνικής τεχνολογίας στον χώρο της διαχείρισης ενέργειας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα