Συμμαχία Nippon Oil, SK Corp., αγοράζει η μία μετοχές της άλλης

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 12:37

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εκατέρωθεν αγορά μετοχών έκλεισαν η Nippon Oil Corp. και η SK Corp. οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες διΰλισης πετρελαίου της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας αντιστοίχως, δημιουργώντας μια συμμαχία, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός με την Κίνα και την Ινδία.

Οι εταιρείες ενδέχεται να αυξήσουν τις μεταξύ τους αγορές μετοχών, αγοράζοντας το 1% η μία της άλλης, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της Nippon Oil, Shinji Nishio, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Τόκυο. Η δεκαετής συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας, θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την αγορά πετρελαίου και την ανταλλαγή προϊόντων και χημικών από τα διϋλιστήρια των εταιρειών.

Η συνεργασία, που οδηγεί χαμηλότερα το κόστος αγοράς πετρελαίου και μοιράζεται το φορτίο των επενδύσεων, ενδέχεται να βοηθήσει την Nippon Oil και την SK Corp. να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες κινεζικές ανταγωνίστριές τους. Η PetroChina Co., με χρηματιστηριακή αξία 23 φορές της αντίστοιχης της Nippon Oil και η India's Oil & Natural Gas Corp., ήταν πρώτες στις πλειοδοσίες για απόκτηση πηγών στο Καζακστάν, τη Νιγηρία και το Σουδάν.

Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ν. Κορέα, οι μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής πετρελαίου της Ασίας, αγωνίζονται να αγοράσουν αποθέματα ενεργείας μετά τον τριπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου από το 2001.

Η Nippon Steel Corp. και η Posco της Ν. Κορέας, η δεύτερη και η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία ατσαλιού στον κόσμο αντιστοίχως, έχουν παρόμοιες συμφωνίες να κατέχει η μία μετοχές της άλλης για να αποτρέψουν επιθετικές εξαγορές. Και οι δύο μαζί διαπραγματεύονται τις τιμές αγοράς σιδηρομεταλλεύματος.

Η Nippon Oil θα αγοράσει 1,29 εακτ. μετοχές της SK Corp., για λιγότερο από 13 δισ. γιέν (107 εκατ. δολ.) το συντομότερο δυνατόν, ενώ η SK Corp. θα αγοράσει παρόμοιο μερίδιο στη Nippon Oil, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της SK Corp.

«Η SK Corp. είναι ο καλύτερος συνεργάτης για την Nippon Oil λόγω της εξειδίκευσης της εταιρείας και της στρατηγικής της, που είναι παρόμοιες των δικών μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Nippon, Shinji Nishio, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η συνεργασία θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους έως και 5 δισ. γιέν ετησίως, συμπλήρωσε ο Nishio.

H Nippon Oil στρέφει το βλέμμα της σε αγορές του εξωτερικού, καθώς η ιαπωνική αγορά είναι στάσιμη. Η ζήτηση για καύσιμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, προβλέπεται να μειωθεί κατά μέσον όρο 1,9% ετησίως έως τον Μάρτιο του 2011, λόγω της μείωσης του πληθυσμού, των προσπαθειών εξοικονόμησης ενεργείας και της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων όπως φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείου Εμπορίου τον Μάρτιο του 2006.

Οι δύο εταιρείες συζητούν το θέμα εισόδου τους στη χονδρική αγορά καυσίμων της Κίνας και αναζητούν το πού θα κατασκευάσουν διυλιστήριο στη χώρα, τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά καυσίμων στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα