Market Beat: Το διεθνές κλίμα ευνοεί την ανοδική συσσώρευση στην Αθήνα

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 09:30
UPD:10:26
  • Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI σημείωνε στις 8:25 άνοδο +0,50% και ήταν στις 627,27 μονάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης e-mini των ΗΠΑ έδειξαν πτώση -0,07% για τον S&P 500, αφού μετά από ράλι 1,38% χθες τη νύχτα τερμάτισε σε ένα νέο ρεκόρ υψηλών.
  • Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν ανοδικά τη Δευτέρα. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 65,40 μονάδων, ή +1,4%, στις 4791,19, σημειώνοντας το 69ο ρεκόρ κλεισίματος του 2021. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite ανέβηκε +1,4%, ενώ ο Βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε +1%.
  • Οι τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και οι δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης του νέου έτους περιλαμβάνουν το «Ράλι του Άγιου Βασίλη», όπως περιγράφεται στο «Stock Trader's Almanac». Δεν είναι ένα μεγάλο ράλι, κατά μέσο όρο προσθέτει περίπου 1,3%, αλλά είναι συνεπές, εμφανιζόμενο περίπου στο 80% των ετών για τα οποία υπάρχουν στατιστικά δεδομένα.
  • Φέτος το πνεύμα των γιορτών συνδυάζεται με μια αντίληψη που απλώνεται διαρκώς ότι οι κίνδυνοι από την παραλλαγή Omicron του Covid-19 μπορεί να μην είναι τόσο σοβαροί όσο αρχικά φοβόταν
  • Οι αγορές υποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία καθώς οι χώρες έλαβαν διάφορα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η Omicron θα μετριαστεί από τα εμβόλια και την ανάπτυξη ενισχυτικών εμβολιασμών σε ορισμένες χώρες.
  • Οι αναδυόμενες αγορές μετοχών και τα νομίσματα της Ασίας σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη 28/12 καθώς το κλίμα στο τέλος του έτους ενισχύθηκε από τα υψηλά ρεκόρ της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, επισκιάζοντας τις υποκείμενες ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή Omicron.
  • Οι μετοχές της Ινδίας , της Ταϊβάν και της Ινδονησίας ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους, σημειώνοντας άνοδο μεταξύ +0,5% και +0,7%, ενώ τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα σημείωσαν άνοδο περίπου 0,1%, εκτός από τη ρουπία, η οποία υποχώρησε 0,1%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η Αθηναϊκή αγορά δεν θέλησε να παρακολουθήσει τη δυναμική που επικράτησε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αλλά συνήθως η διάθεση για ανεξάρτητες επενδυτικές επιλογές δεν διαρκεί πολύ. Σήμερα όπως φαίνεται από τα ανωτέρω οι αναδυόμενες αγορές πήραν τη σκυτάλη από τις αναπτυγμένες κα κινούνται ανοδικά ακολουθώντας το παραδοσιακό για τις αγορές της Wall Street, τον φάρο των χρηματιστηρίων,  «Ράλι του Άγιου Βασίλη».

Χθες, παρά τις μικρές ανοδικές μεταβολές στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης στο ξεκίνημα ο ΓΔ με διακύμανση 2,5 μονάδες κόλλησε ανάμεσα στις 887 και 888, ενώ πρόσφατα έδειχνε ικανός να προσεγγίσει ξανά τις 900 μονάδες. Η λογική των πιέσεων που κρατούσαν καθηλωμένο τον μέσο όρο οδηγούσε στην αφαίρεση μέρους των κερδών από τους νικητές του 2021. Με ρυθμούς συναλλαγών όμως που είχαν σαν αποτέλεσμα να χρειαστούν 4 ώρες και 22 λεπτά για να πιάσει ο τζίρος τα 15 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων περίπου 2,9 εκατ. Τότε ο ΓΔ ήταν στις 888,33 μονάδες με μεταβολή -0,27%. Το πλήθος των καθοδικών blue chip στη διαπραγμάτευση των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί είχε ανέλθει σε 15. Εκτός της ΑΡΑΙΓ που πιέστηκε, όπως έγινε σε παγκόσμια βάση στις αεροπορικές εταιρίες  μετά τις 7000 ακυρώσεις πτήσεων στις μέρες των Χριστουγέννων, ανάμεσά τους ήταν: ΒΙΟ με απώλειες περίπου -1,5% με απόδοση έτους πάνω από +23%, ΕΥΡΩΒ -0,9% αλλά στο έτος κέρδιζε ως τη Δευτέρα +58,86%. Επίσης στα πτωτικά blue chip με ετήσιες αποδόσεις καλύτερες των βασικών δεικτών βρέθηκαν οι ΔΕΗ ΟΠΑΠ ΕΤΕ ΚΟΥΕΣ.

Η εκτίμηση των εγχώριων παραγόντων ήταν, πως στις επόμενες συνεδριάσεις, θα αποκαθίσταντο οι πρόσφατες απώλειες. Αυτό που δεν μπορεί να αποκατασταθεί με αυτής της ποιότητας τις συναλλαγές, είναι η γοητεία του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι ανταγωνιστικών χρηματιστηρίων της ιδίας κατηγορίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

«Δεν αναμένουμε η Όμικρον να επηρεάσει σημαντικά το outlook, αλλά είναι πιθανό να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας», έγραψε αναλυτής της JP Morgan τη Δευτέρα. Παράλληλα οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 8,5% κατά την περίοδο από τη 1 Νοεμβρίου ως και τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard. Για αυτό ο S&P 500 τη Δευτέρα έκλεισε σε νέο ρεκόρ υψηλών βίου. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,98% στις 36.302,38 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη +1,39% στις 15.871,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,38% στις 4.791,19 μονάδες.

Από την αρχή της χρονιάς ο S&P 500 έχει πραγματοποιήσει ράλι 25,8%. Οι τεχνολογικές μετοχές προσέφεραν ώθηση στον S&P 500. Η AMD και η Nvidia ήταν μεταξύ των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο, προσθέτοντας αντίστοιχα περισσότερο από 5% και 4%. Οι μετοχές της ενέργειας ήταν επίσης μεταξύ των κορυφαίων του δείκτη καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα. Ο κλάδος πρόκειται να ολοκληρώσει τη χρονιά ως ο όμιλος με τις κορυφαίες επιδόσεις του S&P 500.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,48% και το δολάριο κατέγραψε οριακές απώλειες έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές αποτύπωσαν επιφυλάξεις με αρκετά χρηματιστήρια να είναι κλειστά λόγω των εορτών. Οι αγορές της Βρετανίας και της Ιρλανδίας θα παραμείνουν και σήμερα κλειστές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,62% στις 485,49 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο +0,5% στις 15.835,25 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε +0,76% υψηλότερα στις 7.140,39 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε +0,8% στις 27.231,20 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX κατέγραψε άνοδο +0,68% στις 8.622,10 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Storskogen έκλεισε με κέρδη 4% μετά την είδηση ότι η σουηδική εταιρεία εξαγόρασε την LNS.

ΧΑ

Εμφάνιση πιέσεων και πτωτική συσσώρευση κόντρα στην άνοδο των διεθνών 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα εκδήλωσαν από το άνοιγμα τη διάθεση να αγνοήσουν, χωρίς πολλές σκέψεις την διάθεση για ανάκτηση θέσεων στα διεθνή. Εδώ οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια, προκάλεσαν στην αρχή ισορροπία ανοδικών και πτωτικών blue chip. Παράλληλα όρισαν από το άνοιγμα και ως τις 15:40  ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, ήτοι πλάγια κίνηση, ελαφρά κάτω από τις 890,7 μονάδες που ήταν το προηγούμενο κλείσιμο. Το άνω όριο ήταν οι 889,2 μονάδες και το χαμηλό ήταν δυο μονάδες χαμηλότερα. Τα κύματα των πιέσεων που επικράτησαν στο φινάλε του δεύτερου  μέρους και μετά τις 15:40 ως τις 17:20, με απόλυτη κυριαρχία της προσφοράς, έδωσαν κάθοδο διαρκείας και μέτριας κλίσης. Αυτό διαμόρφωσε μια αναζήτηση πυθμένα, όταν στα διεθνή χρηματιστήρια συντονισμένα η ζήτηση έδινε  υπολογίσιμη ανοδική μεταβολή στους βασικούς δείκτες. Τα περισσότερα blue chip έκλεισαν με απώλειες (19) και μόνο (6) εμφάνισαν κέρδη. Βρέθηκαν στο επίκεντρο επίμονων πιέσεων οι ΑΡΑΙΓ -2,86%, ΒΙΟ -2,38%, ΟΤΕ -1,55%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,48% και ΜΠΕΛΑ +1,04%. Ήταν αυτά με σημαντική πτώση στο  μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσής τους. Στα πλέον ανοδικά  ανάμεσα στα 6 κερδισμένα ήταν ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,60%, ΚΟΥΕΣ +1,11%, και TITC +1,06%, με κέρδη από +1% και πάνω.

Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια του ευρώ στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας  του έτους αποτύπωσαν ένα κλιμακούμενο σταδιακά ενδιαφέρον για σχηματισμό θέσεων, που προκάλεσε  η διαπίστωση της επιστροφής με επιφύλαξη των αγοραστών στις αγορές της Ασίας και το θετικό μήνυμα των παραγώγων των δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης. Οι αγοραστές στα ξένα χρηματιστήρια δικαιώθηκαν από την άνοδο των δεικτών της Νέας Υόρκης, με κέρδη της τάξης του +0,46% από το πρώτο ημίωρο.

 

  • Ο τζίρος εδώ, ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τα επίπεδα της προηγούμενης  συνεδρίασης αφού διαμορφώθηκε στα 25,5 εκατ. ευρώ στις 17:00  και μετά τις δημοπρασίες ανήλθε σε 55,084 εκατ., συνεπώς ήταν ανώτερος από τον μέσο τζίρο των 41,5 εκατ. της  προηγούμενης εβδομάδας.                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  • Το μέγιστο ήρθε στο πρώτο πεντάλεπτο ορίζοντας μια καθαρά πτωτική πορεία με πολλές ώρες συσσώρευση σε επίπεδο με μικρή απόσταση από το κατώτερο μέρας αλλά μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο κοντά στο ελάχιστο της διακύμανσης στην ελεύθερη διαπραγμάτευση.

 

  • Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν μέτριες απώλειες σε πολλές μετοχές των βασικών δεικτών, και μέτρια κέρδη σε πολύ λιγότερες. Ήταν μέρα που ο ορίζοντας στα διεθνή αλάφρυνε από την ανησυχία των κρουσμάτων του Omicron, χωρίς αυτά να σταματάνε να αυξάνονται απειλητικά. Οι πιέσεις σε 20 (το πολύ και περιοδικά) από τα 25 blue chip στο δεύτερο μέρος, έφεραν στο τέλος 19 πτωτικά blue chip, με 5 εξ αυτών να χάνουν πάνω από -1,00% ενώ κέρδη είχαν 6 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν 3.

 

  • Η ανισορροπία στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 64/33, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για πτωτική συσσώρευση με ρευστοποίηση θέσεων σε πλήθος μετοχών εντός και εκτός βασικών δεικτών και από τους εγχώριους επενδυτές. Για την εξέλιξη ειδοποιήσαμε από τα πρώτα τρία τέταρτα της σημερινής συνεδρίασης. Αναφέροντας την πιθανή έλευση της στήριξης στις 885 μονάδες που λειτούργησε στο φινάλε.                                                                                                                                            

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγαλύτερης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 885,91 από 890,73 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,54% ή 4,82 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,084 από 37,201 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση σπάζοντας την “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 29,971 από 2,485 εκατ. ευρώ, και η ΑΛΦΑ απασχόλησε τα 26,980 εκατ. ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ 2,369 εκατ. ευρώ, η ΜΠΕΛΑ απασχόλησε 615.000 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ τα 7.138 ευρώ.

Τη διακύμανση (4,69 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 17:10 και ήταν οι 884,85 (-0,66%) από 883,44 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:35 και ήταν οι 889,54 (-0,13%) από 890,88 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 33 από 71 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 64 από 33 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,578 από 66,030 δις ευρώ την Πέμπτη 23/12.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 17,88 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,54% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,55%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,59% στις 2129,35 από 2141,95 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  12,60 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,98%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Πολύ χαμηλοί όγκοι χωρίς αλλαγές στα short στοιχήματα

Όταν οι συναλλαγές οδηγούν σε αλλαγή κατά ένα μόνο ΣΜΕ στις ανοικτές θέσεις της τρέχουσας σειράς δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να εξαχθούν συμπεράσματα για το είδος των κινήσεων των traders. Είναι οι ελάχιστες αναγκαίες και δεν προκάλεσαν την παραμικρή αλλαγή στην έκθεση των επενδυτών ή στα στοιχήματα για την βραχυπρόθεσμη τάση. Στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του έτους, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,81 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,60 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2139,34 μονάδες, ήρθε στις 10:35. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:10 και ήταν οι 2126,39 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2129,35 από 2141,95 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,59% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ήταν ασυνήθιστα χαμηλός φθάνοντας στα 815.338 ευρώ τη Δευτέρα 27/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 14 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2133,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2125,75 με τελευταίες πράξεις στις 2128,00 από 2139,75 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε τις 2119,75 από 2132,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2597 από 2598 ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου όλα στις 2124,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2116,50 από 2128,00 μονάδες και ανήλθαν σε 91 από 88 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε αχνό ενδιαφέρον και εμφανίστηκε 1 συμβόλαιο για τα calls λήξης Ιανουαρίου με τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων αγοράς δεν υπήρξαν συναλλαγές. Το ίδιο ίσχυσε και για τα δικαιώματα πώλησης για όλες τις σειρές.

Με αρνητικό πρόσημο μόνιμα κινήθηκε η ΑΛΦΑ -0,84% όπως και η ΕΤΕ(-0,17%),  ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΥΡΩΒ (-0,78%) και ΠΕΙΡ (-0,23%).

Η ΑΛΦΑ, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1,07 – 1,10 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30,60 και 200 ημερών) και κίνηση προς τα 1,17 – 1,19 ευρώ. Αντίθετα, οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,02 – 1,00 και 0,9698 ευρώ. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί για την ΕΤΕ απαραίτητη τη διατήρηση της στήριξης των 2,85 ευρώ, γιατί θα ακολουθήσει η δοκιμασία στις επόμενες στηρίξεις στα 2,79, 2,76 και 2,72 ευρώ. Όσο η ΕΥΡΩΒ επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 0,90 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 0,875 και 0,83 – 0,80 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΠΕΙΡ, τα κλεισίματα χαμηλότερα των 1,30 ευρώ, δεν αποκλείεται να ανοίξουν τον δρόμο προς τα 1,15 ευρώ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 573,25 από 576,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 8 από 6.

Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 567,52 μονάδων (-1,08%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 571,56 (-0,38%), και ανώτερο τις 572,51 (-0,21%) έκλεισε στις 570,15 με απώλειες -0,62%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 32,987 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,84%) απασχόλησε 1,149 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,17%) 2,0,57 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,23%) απασχόλησε 987.791 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,78%) απασχόλησε 1,0,71 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης με κυρίαρχα αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 373 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 95.825 από 95.568 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 305 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.247 από 26.318 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,90 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 10 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 24.778 από 24.778 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,888 ευρώ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 87 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 34.454 από 34.397 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,31 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 169 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου, τα 116 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ και τα 103 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε σε 16.600 συμβόλαια για ΕΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Μπορεί οι περισσότεροι να είναι απαισιόδοξοι για το 2022, μιας και ο πληθωρισμός και η πανδημία φοβίζουν, ωστόσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Ελληνική Οικονομία δείχνουν να έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους. Από την άλλη, αν δει κάποιος τα εβδομαδιαία γραφήματα, δείχνουν ότι μπορεί να κάνουν σημαντική ανοδική κίνηση, από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να βγούμε από τη μεγάλη συσσώρευση που κράτησε σχεδόν το σύνολο του 2022.

Μπορεί ο τζίρος να έχει νεκρώσει και να απογοητεύει τους συμμετέχοντες η ατονία στην Αγορά, παρόλα αυτά οι Αγορές έχουν τους δικούς τους κανόνες και χρόνους. Η χρονιά μπορεί να κλείνει με φαινομενικά μικρά κέρδη, αλλά αν κάποιος κοιτάξει τους επιμέρους τίτλους θα καταλάβει ότι οι λιγότερο Δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν την τιμητική τους. Το Ευρωπαϊκό πακέτο έχει αρχίσει να κάνει ήδη την εμφάνισή του, ξεκινώντας από εγγυήσεις για δανεισμό σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Από την άλλη το πρώτο εξάμηνο τους 2022 αναμένονται Δημόσιες επενδύσεις ύψους 3,5 δισ., που θα βοηθήσουν σημαντικά το ΑΕΠ, αλλά και θα βελτιώσουν τις υποδομές της Χώρας.

Ακόμα μία προβληματική Τράπεζα (Αττικής) ολοκλήρωσε με νέα κεφάλαια 240 εκατ. την Α.Μ.Κ. της και πλέον περνάει, έστω και οριακά, τα “stress test”. Πλέον ο κλάδος δείχνει να είναι έτοιμος για νέες “περιπέτειες”, από τη στιγμή που έχει μειώσει αισθητά τα “κόκκινα” δάνειά του.

Το 2022 από τη μία είναι ένα έτος με τον φόβο του πληθωρισμού και της αύξησης επιτοκίων να πλανάται πάνω από τις Οικονομίες και από την άλλη είναι μία χρονιά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της τελευταίας 10ετιας στη Χώρα. Αν κάποιος δει χρηματιστηριακά την Αγορά σε “μεγάλη εικόνα”, θα καταλάβει πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κάτι μεγάλο. Ο ΓΔ τουλάχιστον, έστω και πλασματικά, από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο, μιας και οι 900 μονάδες έχουν “στοιχειώσει” την Αγορά τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη υπάρχουν τίτλοι που έχουν υπεραποδώσει και θα συνεχίσουν να το κάνουν το επόμενο διάστημα. Πληροφορική, Κατασκευές και Βιομηχανία φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να σέρνουν την ανάπτυξη και το 2022”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ακολούθησαν ανοδικά τη Wall Street σήμερα Τρίτη 28/12 μετά την υποχώρηση της ανησυχίας για το στέλεχος Όμικρον.

Οι αποδόσεις των ομολόγων σταθεροποιήθηκαν  ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε μετά την ήπια πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ενισχύθηκαν. Ο χρυσός κέρδισε μαζί με το αργό πετρέλαιο.

Ο Ιαπωνικός Nikkei ανέβηκε κατά +1,37% στις 8:30 δική μας ώρα. Ενώ  ο δείκτης για τις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας έδειξε πως υποχώρησαν αρχικά ωστόσο στις 8:25 ο δείκτης των blue chip (CSI300) κέρδιζε +0,69%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI σημείωνε στις 8:20 άνοδο 0,51%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα