Επ.Αντ: Πρόταση για επιβολή προστίμου στην ΕΕΤ

Και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 13:35
UPD:13:40

Την επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προτείνει με εισήγησή της η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η εν λόγω υπόθεση που θα εξετασθεί στις 19 Απριλίου 2007, ανέκυψε στο πλαίσιο εξέτασης αιτήματος εξαίρεσης που υπέβαλαν η Δίας Α.Ε. και ελληνικές τράπεζες για σύμβαση που συνήψαν με το ΙΚΑ σχετικά με την πληρωμή εργοδοτικών εισφορών.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω Σύμβαση προβλέπει την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών προς το ΙΚΑ μέσω του συστήματος DIASDEBIT. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι υπόχρεοι εργοδοτικών εισφορών έναντι του ΙΚΑ δίδουν στην Τράπεζα της επιλογής τους εντολή πληρωμής προς το ΙΚΑ των εισφορών τους.

Για την υπηρεσία αυτή που παρέχουν οι Τράπεζες και η ΔΙΑΣ Α.Ε., το ΙΚΑ τους καταβάλει ένα ενιαίο ανά συναλλαγή ποσό.

Από την έρευνα των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, προ της σύναψης της εξεταζόμενης σύμβασης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε λάβει απόφαση με την οποία καθόριζε αφενός τον εν λόγω ενιαίο ποσό προμήθειας των τραπεζών και αφετέρου ενιαίο χρόνο απόδοσης των σχετικών εισπράξεων, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό των τραπεζών.

Για το λόγο αυτό η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προτείνει την επιβολή προστίμου τόσο για την παράβαση του περί συμπράξεων άρθρου 1 παρ. 1 του Ν.703/77, όσο και για την παράλειψη γνωστοποίησης της εν λόγω απόφασης εκ μέρους της Ένωσης.

Παράλληλα, προτείνεται η επιβολή προστίμου στη ΔΙΑΣ Α.Ε., λόγω της παράλειψης της τελευταίας να γνωστοποιήσει την υπό εξέταση σύμβαση ως όφειλε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα