Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Επέκταση των εγκαταστάσεων και της παραγωγής της με επένδυση της τάξης των 500.000 ευρώ έχει στα σκαριά η εταιρεία παραγωγής γκουρμέ προϊόντων με βάση την πιπεριά Φλωρίνης "Naoumidis-All Pepper", ενώ παράλληλα μπαίνει σε νέες κατηγορίες προϊόντων.
Η εταιρεία, όπως επισημαίνει στο naftemporiki.gr ο ιδρυτής και επικεφαλής της, Πέτρος Ναουμίδης, αναμένει τις άδειες για να αρχίσει την κατασκευή της επέκτασης της μονάδας της, η οποία - όπως και το αρχικό Πιπεράδικο - θα είναι πάλι πετρόκτιστη, με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και επισκέψιμη, ενώ σε επόμενο στάδιο η εταιρεία προγραμματίζει να κάνει ολόκληρο το αγρόκτημα (Πιπερόκτημα) επισκέψιμο, με νέες δράσεις που θα υποβάλει προς ένταξη σε κάποιο αππό τα προγράμματα δίκαιης μετάβασης, όταν αυτά οριστικοποιηθούν. Παράλληλα με την αξιοποίηση της νέας μονάδας θα αυξήσει τόσο τις δικές της εκτάσεις, όπου καλλιεργεί βιολογικά πιπεριές Φλωρίνης αλλά και σκοπεύει να προβεί σε συνεργασία με ομάδα παραγωγών πιπεριάς, βάσει δικών της πρακτικών και τεχνογνωσίας, ώστε να παράξουν βιολογικό προϊόν.
Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στην κυκλοφορία νέου προϊόντος, με την επωνυμία "Pepper Up" (σ.σ. κέτσαπ πιπεριάς), όπως επίσης και για πρώτη φορά έτοιμο πιάτο βασισμένο στα φημισμένα φασόλια Φλωρίνης-συγκεκριμένα γίγαντες φούρνου με πιπεριά Φλωρίνης και σκοπεύει να αυξήσει τη γκάμα της κατηγορίας των έτοιμων πιάτων, ενώ επίσης το 2022 θα διαθέσει στην αγορά ζυμαρικά με πιπεριά Φλωρίνης.
Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της φημισμένης πιπεριάς Φλωρίνης, που καλλιεργεί στο έκτασης 80 στρεμμάτων Πιπερόκτημά της στον πανέμορφο Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, στους πρόποδες του όρους Βόρρα, σε υψόμετρο 610 μέτρων, η εταιρεία Naoumidis-All Pepper παράγει με χειροποίητο τρόπο καινοτόμα προϊόντα γκουρμέ στο Πιπεράδικο, την πετρόκτιστη μονάδα της, που αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αρμονικού συνδυασμού παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και σύγχρονων εγκαταστάσεων.
Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, αδρανές υλικό που λειτουργεί προστατευτικά για τη διατήρηση της άριστης ποιότητας της πιπεριάς και ενδείκνυται για τη διασφάλιση της ουδέτερης ατμόσφαιρας που απαιτείται στους χώρους μεταποίησης και αποθήκευσης, το Πιπεράδικο Ναουμίδη -συνολικού εμβαδού 800 τ.μ.- πέρα από τους σύγχρονους χώρους επεξεργασίας και «μαγειρέματος» της πιπεριάς, φιλοξενεί επίσης αίθουσα γευστικής δοκιμής, εκπαιδευτικούς χώρους για μαθητές, το σπορείο και το κελάρι, όπου φυλάσσονται και ωριμάζουν σε ελεγχόμενη θερμοκρασία τα προϊόντα. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και Μουσείο Πιπεριάς σε απόσταση 500 μέτρων από το Πιπεράδικο, ενώ όπως σημειώνει ο κ.Ναουμίδης "η κακοποίηση της πιπεριάς με βιομηχανικές μεθόδους είναι απαγορευτική, όλες οι πιπεριές που συλλέγουμε ξεφλουδίζονται στο χέρι και μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και το ψήσιμο της πιπεριάς γίνεται πάντα σε ξυλοκάρβουνα και το κάπνισμα σε ξύλα".
Εντός συνόρων, τα προϊόντα της Ναουμίδης-All Pepper, η οποία σημειωτέον "γεννήθηκε" και επεκτάθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια της μεγάλης ελληνικής οικονομικής κρίσης (σ.σ. η παραγωγή ξεκίνησε το 2008), είναι τοποθετημένα σε εξειδικευμένα καταστήματα delicatessen, καλά παντοπωλεία, σε γκουρμέ εστιατόρια και σε επιλεγμένα ράφια σούπερ-μάρκετ, όπως των αλυσίδων Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, Κωσταρέλος, Μπαλάσκας κ.α., ενώ ποσοστό άνω του 60% της παραγωγής της εξάγεται κυρίως προς τις αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.