Αύξηση της αμοιβής των μηχανικών στα όρια του πληθωρισμού ζητεί ο ΣΟΕΒΕ

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 17:24

Συγκράτηση των αυξήσεων στις αμοιβές των μηχανικών για την εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη κατασκευών, εντός των ορίων του πληθωρισμού, αντί της εκτίναξής του κατά τριψήφιο ποσοστό από 1/2/2007, ζητεί ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), με επιστολή του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιάννη Αλαβάνο, οι διεκδικούμενες αμοιβές «είναι πέρα από κάθε λογική», σε μια περίοδο -όπως σημειώνεται- που η κτηματαγορά διέρχεται σοβαρή κρίση, εξαιτίας και της συνεχούς και μεγάλης ανόδου τιμών των δομικών υλικών.

Όπως προειδοποιεί η διοίκηση του ΣΟΕΒΕ, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των εκπροσώπων του ΤΕΕ, οι μηχανικοί προσανατολίζονται να αυξήσουν την αμοιβή τους κατά 120%-130%. «Η αναπροσαρμογή αυτή είναι αναπόφευκτο να ανεβάσει με τη σειρά της κατά αντίστοιχο ποσοστό το κόστος έκδοσης της οικοδομικής άδειας, με τραγικές συνέπειες να συμπαρασυρθούν και οι τιμές των ακινήτων και να τιναχτούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί πολλών κατασκευαστικών επιχειρήσεων», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ο Σύνδεσμος καυτηριάζει τη στάση του ΤΕΕ, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με το επιχείρημα ότι οι αμοιβές των μηχανικών έχουν να αναπροσαρμοστούν από το 1989. Όπως διευκρινίζεται, «πρόκειται για δηλώσεις που βρίσκονται εντελώς εκτός πραγματικότητας, αφού σε αυτά τα χρόνια αυξήθηκε κατά περίπου 45% ο συντελεστής "Λάμδα", βάσει του οποίου υπολογίζονται οι αμοιβές των μηχανικών».

Επίσης ο ΣΟΕΒΕ ζητά η όποια αύξηση να ισχύσει μόνο για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μετά τις 1/2/2007, ενώ ζητά συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα