Διόγκωση κατά 478 εκατ. ευρώ του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Το Νοέμβριο
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 09:12

ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2.640 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Νοέμβριο του 2006 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, διευρυμένο κατά 478 εκατ. ευρώ από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2005.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η διεύρυνση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και – σε πολύ μικρότερο βαθμό – στην άνοδο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Αντίθετα, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 618 εκατ. ευρώ οφείλεται στις αυξήσεις των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 155 εκατ. ευρώ, του ελλείμματος του ισοζυγίου των λοιπών (εκτός καυσίμων και πλοίων) αγαθών κατά 232 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 231 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 133 εκατ. ευρώ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ στο ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών δεν παρατηρήθηκε αξιόλογη μεταβολή. Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 51 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών τόκων σε μη κατοίκους Ελλάδος. Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 57 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 106 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τους λοιπούς τομείς μειώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις (πληρωμές) της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 8.721 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 20.825 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Την ίδια περίοδο τα πλεονάσματα των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων δεν παρουσίασαν αξιόλογες μεταβολές.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 7.355 εκατ. ευρώ οφείλεται στις αυξήσεις των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 2.687 εκατ. ευρώ (το ισοζύγιο των πλοίων χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα), του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2.338 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2.330 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο (κατά 1.108 εκατ. ευρώ ή 11,7%), αλλά η αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 3.447 εκατ. ευρώ ή 12,2%) ήταν μεγαλύτερη. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών εμφάνισε πολύ μικρή άνοδο, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 649 εκατ. ευρώ (δεδομένου ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 580 εκατ. ευρώ ή 5,5%, ενώ οι πληρωμές μειώθηκαν κατά 69 εκατ. ευρώ ή 3,1%) σχεδόν αντισταθμίστηκε από τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 175 εκατ. ευρώ (δεδομένου ότι οι εισπράξεις από μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν 602 εκατ. ευρώ ή 4,8%, ενώ οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 777 εκατ. ευρώ ή 13,9%) και από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για ‘’λοιπές’’ υπηρεσίες κατά 447 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.384 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε ανεπαίσθητα, καθώς η μείωση κατά 78 εκατ. ευρώ των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) υπεραντιστάθμισε ελαφρά την αύξηση κατά 69 εκατ. ευρώ των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων προς τους λοιπούς (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομείς.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Νοέμβριο του 2006 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 452 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 153 εκατ. ευρώ από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2005, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. (Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία - πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.) Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2006 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 2.587 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην άνοδο των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 883 εκατ. ευρώ.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων (με βάση την παλαιά μέθοδο παρουσίασης)

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων σύμφωνα με την παλαιά μέθοδο παρουσίασης εμφάνισε έλλειμμα 2.188 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2006, κατά 325 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου μήνα του 2005. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2006 το συνολικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 18.238 εκατ. ευρώ, έναντι 10.418 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Νοέμβριο του 2006 καταγράφηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 458 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Ειδικότερα, όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους η κυριότερη κίνηση ήταν η εισροή 203 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της UNILEVER HELLAS AEBE από την μητρική της εταιρία UNILEVER (Ολλανδία). Όσον αφορά τις επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους, αξίζει να σημειωθούν αφενός η εκροή 36 εκατ. ευρώ για τη μερική εξαγορά της MINDBANK (Ρουμανία) από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και αφετέρου η εισροή ύψους 342 εκατ. ευρώ λόγω της πώλησης της συμμετοχής του ΟΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της ARMENTEL (Αρμενία) σε μη κάτοικο εταιρία (VIMPEL-COMMUNICATIONS). Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 2.322 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στις αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ύψους 2.633 εκατ. ευρώ) και, σε μικρότερο βαθμό, μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων (ύψους 906 εκατ. ευρώ) από ξένους επενδυτές, οι οποίες, όμως, εν μέρει αντισταθμίστηκαν από αγορές ομολόγων και μετοχών του εξωτερικού (ύψους 849 και 309 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) από εγχώριους επενδυτές. Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε μικρή καθαρή εκροή ύψους 64 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά το γεγονός ότι η αύξηση των τοποθετήσεων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και δευτερευόντως η αποπληρωμή δανείων κατοίκων αντισταθμίστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από την αύξηση των τοποθετήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2006 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1.226 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 727 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους). Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα έφθασε τα 4.011 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 2.785 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 5.464 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις στην Ελλάδα (κυρίως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, ύψους 11,5 και 5,1 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχα) υπεραντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την εξόφληση βραχυπρόθεσμων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και την εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις σε ομόλογα, μετοχές και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Τέλος, στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή 11.900 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για τοποθετήσεις σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια της εκροής κεφαλαίων των κατοίκων Ελλάδος για αντίστοιχες τοποθετήσεις στο εξωτερικό.

Στο τέλος Νοεμβρίου 2006 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα