Μπάιντεν: Υπέγραψε το νόμο που μπλοκάρει εισαγωγές από την «επαρχία των Ουιγούρων» στην Κίνα

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 18:56
UPD:24/12/2021 09:27
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή πολλών προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Ο νόμος, που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ χθες , απαγορεύει την εισαγωγή στην Αμερική των  προϊόντων που κατασκευάζονται σε αυτήν την κινεζική επαρχία - εκτός εάν οι εταιρείες μπορούν να αποδείξουν ότι  δεν παρήχθησαν με καταναγκαστική εργασία, κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουιγούροι λέγεται ότι είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα στην επαρχία Σιντζιάνγκ

Ο νέος νόμος απαιτεί ότι οι εισαγωγές τριών προϊόντων πρέπει να ελέγχονται ειδικά: το βαμβάκι, για το οποίο η κινεζική αυτή επαρχία  είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο,οι ντομάτες και το  πολυπυρίτιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλιακών πάνελ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν τόνισε  ότι ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση "νέα εργαλεία για να αποτρέψει την εισαγωγή προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας από την επαρχία Σιντζιάνγκ , αλλά και να λογοδοτήσουν πρόσωπα  και οργανώσεις πίσω από αυτές τις παραβιάσεις" .Ο Μπλινκεν κάλεσε και πάλι την κινεζική κυβέρνηση να σταματήσει τη «γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Μπάιντεν δεν υπέγραψε πάντως τον νόμο μπροστά στις κάμερες, όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ με άλλους εμπορικούς περιορισμούς κατά της Κίνας. Αντίθετα,  δημοσίευσε απλά μια φωτογραφία στο Twitter. Όπως ο Τραμπ και ο Μπάιντεν, βλέπει την Κίνα ως τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Αμερικής παγκοσμίως. Σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του , ωστόσο, ο Μπάιντεν  δεν θέλει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο αλλά προωθεί την συνεργασία σε κάποιους τομείς, για παράδειγμα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο νέος νόμος θα μπορούσε να καταστεί πάντως μεγάλο πρόβλημα για τις αμερικανικές εταιρείες που προμηθεύονται ανταλλακτικά από την Κίνα - ακόμα κι αν δεν εισάγουν απευθείας, προϊόντα από την επαρχία Σιντζιάνγκ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα