Pfizer: Οι 10.000 απολύσεις, απαρχή περικοπών στον κλάδο

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 10:28

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ της Pfizer Inc. για την απόλυση 10.000 υπαλλήλων, ήτοι του 10% του εργατικού της δυναμικού, ενδέχεται να επηρεάσει το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου και να ωθήσει σε παρόμοιες περικοπές ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως την GlaxoSmithKline Plc και τη Sanofi-Aventis SA.

Η Pfizer, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, είπε χθες ότι θα κλείσει δύο εργοστάσιά της στις ΗΠΑ και πως σκέφτεται να κλείσει ένα εργοστάσιο στη Γερμανία, να κλείσει πέντε κέντρα ερευνών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 20% στην Ευρώπη. Η εφαρμογή του σχεδίου θα περιορίσει τις δαπάνες της εταιρείας από 500 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer, Jeffrey Kindler, αυξάνει τις περικοπές, μετά τη μείωση των καθαρών κερδών της εταιρείας το τέταρτο τρίμηνο κατά 43%, αλλά και της μείωσης των εσόδων από την πώληση αντιγράφων φαρμάκων της από άλλες εταιρείες. Η Glaxo, η Sanofi και άλλες φαρμακοβιομηχανίες που αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από αντίγραφα σκευάσματα που είναι φθηνότερα, θα ευνοηθούν από τη μείωση προσωπικού και το κλείσιμο εργοστασίων της Pfizer.

Τα φάρμακα που παράγουν συνολικά 23 δισ. δολ. σε ετήσιες πωλήσεις, περίπου το 10% της αγοράς των ΗΠΑ, έχασαν την προστασία της πατέντας τους πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου υγείας, IMS Health Inc. Τα φθηνότερα αντίγραφα μπορούν να οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές σε ποσοστό έως 80%.

Η Alice Hunt, εκπρόσωπος της Glaxo με έδρα το Λονδίνο και ο Steve Brown, εκπρόσωπος της AstraZeneca Plc, που επίσης εδρεύει στη βρετανική πρωτεύουσα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το πώς η Pfizer θα επηρεάσει τις ανάγκες τους σε προσωπικό πωλήσεων. Ο Jean-Marc Podvin, εκπρόσωπος της Sanofi, που εδρεύει στο Παρίσι, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα πριν από τις 13 Φεβρουαρίου, ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εταιρείας και της συνέντευξης Τύπου.

Στη Pfizer, με έδρα τη Ν. Υόρκη, τα έσοδα το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν λιγότερο του 1%, στα 12,6 δισ. δολ., αποτέλεσμα του έντονου ανταγωνισμού από τα αντίγραφα φάρμακα. Η εταιρεία επανέλαβα την πρόβλεψη ότι τα έσοδα δεν θα αυξηθούν το 2007 και το 2008, υψηλότερα των πωλήσεων ύψους 48,4 δισ. δολ. του 2006.

Οι μετοχές της Pfizer υποχώρησαν 27 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 26,95 δολ. η μία κατά το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης. Συνολικά το τελευταίο δωδεκάμηνο οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας σημείωσαν άνοδο 9%, έχοντας χειρότερη επίδοση από τις 14 μετοχές των εταιρειών που αποτελούν τον Standard & Poor's 500 Pharmaceutical Index, ο οποίος σημείωσε άνοδο 13%.

Σημειώνεται ότι η Pfizer και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Merck & Co. και της Eli Lilly & Co., πέρυσι μείωσαν τις θέσεις εργασίας κατά 10.000. Μόνη της η Pfizer ανακοίνωσε ότι κατήργησε 8.000 θέσεις εργασίας το 2006.

Η Wyeth, με έδρα το Μάντισον του Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, κατήργησε 800 θέσεις εργασία ή το 17% του εργατικού δυναμικού πλήρους απασχόλησης μέσε στα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Chris Garland, εκπρόσωπο της εταιρείας, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Wyeth προσέλαβε την ίδια χρονική περίοδο, 600 ανθρώπους μερικούς απασχόλησης.

Η Bristol-Myers Squibb Co. μείωσε κατά το ήμισυ το προσωπικό της στο σκέλος μάρκετινγκ από το 2002, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Jeffrey Macdonald, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Η εταιρεία που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, διαθέτει 2.500 με 3.000 αντιπροσώπους.

Η γερμανική Bayer AG, είπε τον Νοέμβριο ότι θα καταργήσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 210 εκατ. δολ. ετησίως, έως τα τέλη του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα