Shell: Βελτιωμένη προσφορά για μειοψηφικό μερίδιο της Shell Canada

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007 11:53

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ προσφορά για τα λοιπά μερίδια στην Shell Canada Ltd., που δεν έχει στην κυριότητά της, κατέθεσε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, Royal Dutch Shell Plc, φθάνοντας τα 8,7 δισ. δολ. Καναδά (7,4 δισ. δολ. ΗΠΑ), καθώς επιδιώκει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της.

Η Shell αύξησε την προσφορά της για το λοιπό 22% στο καναδέζικο venture, στα 45 δολ. Καναδά ανά μετοχή, από την προηγούμενη προσφορά της τον Οκτώβριο στα 40 δολ. Καναδά ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Η ανανεωμένη προσφορά έρχεται μετά την πίεση που δέχθηκε η Shell τον Δεκέμβριο να πουλήσει πλειοψηφικό μερίδιο στο venture Σαχαλίνη-2, στην κρατική ΟΑΟ Gazprom της Ρωσίας, μια αποτυχία στις προσπάθειές της να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες πηγές μετά το σκάνδαλο το 2004, χρονιά που παραδέχθηκε ότι παραποίησε τα αποδεδειγμένα αποθέματά της.

Ο Len Racioppo, πρόεδρος της Jarislowsky Fraser Ltd., το κεφάλαιο της οποίας διαχειρίζεται 29,5 εκατ. μετοχές της Shell Canada, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι η προσφορά θα πρέπει να φθάσει τα 50 δολ. Καναδά ανά μετοχή.

Σημειώνεται, ότι, την εβδομάδα που πέρασε η εφημερίδα The Globe and Mail σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η Shell ενδέχεται να αυξήσει την προσφορά που έκανε στις 23 Οκτωβρίου για το λοιπό μερίδιο της Shell Canada από 46 δολ. έως 48 δολ. Καναδά ανά μετοχή, εάν έχει την υποστήριξη της μειοψηφίας των μετόχων.

Η Shell, που κατέχει το 78% της Shell Canada, θα ανακοινώσει τα αποτέλεσμα του τετάρτου τριμήνου και την εταιρική στρατηγική της την 1η Φεβρουαρίου.

Μόνη της η Shell Canada είναι η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών του Καναδά. Η Imperial Oil Ltd., που κατά 70% ανήκει στην Exxon Mobil Corp., ήταν το 2005 η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον Καναδά, από πλευράς πωλήσεων, ενώ ακολουθούν η EnCana Corp. και η Petro-Canada.

Η έγκριση της προσφοράς εξαρτάται από τους κατόχους πλέον του 50% των προνομιούχων μετοχών της Shell Canada, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα