Κίνα: Απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2022 «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 08:23
UPD:08:25
REUTERS/ALY SONG

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους, από τη μία με τη νέα παραλλαγή Όμικρον και από την άλλη με τη σοβαρή ύφεση στον τομέα των ακινήτων.

Η τράπεζα αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 8% το 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τη χαμηλότερη εκτίμησή της, καθώς τον Οκτώβριο ανέμενε ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 8,1% φέτος και τον Ιούνιο προέβλεψε ανάπτυξη 8,5%. 

Παράλληλα, μείωσε την πρόβλεψή της για το 2022 από 5,4% σε 5,1%. Αν επαληθευτεί, θα είναι ο δεύτερος πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας από το 1990, όταν η οικονομία της χώρας αυξήθηκε κατά 3,9% μετά τις διεθνείς κυρώσεις που σχετίζονται με τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 2,2% το 2020.

«Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας έχουν αυξηθεί», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα την Τετάρτη στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομία της Κίνας.  Οι ανανεωμένες εξάρσεις του Covid-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο «ευρείας βάσης και περισσότερο μακροχρόνιους» περιορισμούς και να προκαλέσουν περαιτέρω διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα, ανέφερε. Επιπλέον, «μια σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση» στον τομέα των ακινήτων με υψηλή μόχλευση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία, πρόσθεσε.

Η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη το 2020, αλλά φέτος αντιμετωπίζει πολλές απειλές για την επέκτασή της, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, της ενεργειακής κρίσης και μιας άνευ προηγουμένου καταστολής των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα