ΑΝΟΔΟ, σε επίπεδα ρεκόρ για pέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημείωσε το νικέλιο στο London Metal Exchange (LME), αποτέλεσμα της ανησυχίας για τις προμήθειες μετά τη μείωση των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις διοίκησης και εργαζομένων στο σκέλος της Xstrata Plc στον Καναδά. Η άνοδος, ήταν η μεγαλύτερη τουλάχιστον από το 1989.
Τα αποθέματα του νικελίου που ελέγχονται από το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, υποχώρησαν 86%, φθάνοντας στους 5.064 μετρικούς τόνους πέρυσι, σύμφωνα με το LME. Αυτά, είναι λιγότερα από την παγκόσμια κατανάλωση δύο ημερών. Η Xstrata, έχει περίπου μία εβδομάδα που διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους πλέον των 1.000 εργαζομένων στο ορυχείο νικελίου στον Καναδά, για εργασιακά θέματα, διαφορετικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απεργίας, με τη λήξη της συλλογικής σύμβασης εργασίας στις 31 Ιανουαρίου.
Το νικέλιο για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 100 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 37.400 δολ. ο τόνος, στις 9:33 π.μ., (ώρα Λονδίνου). Νωρίτερα, τα συμβόλαια του μετάλλου διαπραγματεύθηκαν στα 37.600 δολ. ο τόνος, τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, σπάζοντας το χθεσινό ρεκόρ ανόδου κατά 299 δολ. ο τόνος.
Το νικέλιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 13%, υπερβαίνοντας τα λοιπά μέταλλα που διαπραγματεύονται στο LME, καθώς οι μονάδες αύξησαν την παραγωγή ατσαλιού. Η Eramet SA, ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου χυτηρίου σιδηρούχου νικελίου στον κόσμο, μείωσε την παραγωγής της στο σκέλος της στη Νέα Καληδονία κατά 27%, αποτέλεσμα απεργίας που διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες, έως την εβδομάδα που πέρασε.
Η χρήση νικελίου θα υπερβεί την παραγωγή κατά 3.600 τόνους φέτος, μετά από έλλειμμα 23.000 τόνων το 2006, σύμφωνα με σχόλιο της Deutsche Bank AG, στις 12 Ιανουαρίου.
Ο κασσίτερος, που χρησιμοποιείται στη συγκόλληση ηλεκτρονικών, σημείωσε άνοδο 285 δολ., ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 12.075 δολ. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη τουλάχιστον από το 1987.
Ο κασσίτερος, το λιγότερο διαπραγματεύσιμο μέταλλο στο LME, σημείωσε το τελευταίο δωδεκάμηνο άνοδο 61%, καθώς μειώθηκαν οι προμήθειες από την Ινδονησία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του στον κόσμο.
Η Ινδονησία έκλεισε 20 χυτήρια πέρυσι, καθώς δεν είχαν άδειες εξόρυξης. Η κυβέρνηση έκανε σήμερα πιο σκληρούς τους κανόνες ελέγχου, ζητώντας από τους μεταλλωρύχους να δηλώσουν τα ονόματά τους σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τμήματος εξωτερικού εμπορίου του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, Diah Maulida, μιλώντας σήμερα από το τηλέφωνο.
Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, o χαλκός υποχώρησε 5 δολ., ποσοστό 0,1%, στα 5.615 δολ. ο τόνος, το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 33 δολ., φθάνοντας στα 2.790 δολ. ο τόνος και ο μόλυβδος κέρδισε 23 δολ., φθάνοντας στα 1.667 δολ. Ανοδο 40 δολ., σημείωσε ο ψευδάργυρος, φθάνοντας στα 3.730 δολ. ο τόνος.