Ντράγκι: Δεν αποκλείει την πώληση της Telecom Italia

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 15:16
UPD:15:19
REUTERS/REMO CASILLI

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης της Telecom Italia, μετά από μια άτυπη προσφορά 33 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα από το αμερικανικό επενδυτικό fund KKR.

«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πει αυτό που θέλει, δεν υπάρχει προκαθορισμένο μονοπάτι», είπε ο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το τέλος του έτους, την Τετάρτη.

Το χρέος της Telecom Italia έχει αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι μια εξαγορά θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες απολύσεις μεταξύ των 40.000 υπαλλήλων της εταιρείας.

Το θέμα έχει πυροδοτήσει πολιτική διαμάχη στην Ιταλία και οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Telecom Italia, Λουίτζι Γκουμπιτόζι,μετά από διαφωνία με τον βασικό της μέτοχο, Vivendi, όσον αφορά τη στρατηγική της εταιρείας. 

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι οποιαδήποτε πώληση του μεγαλύτερου παρόχου τηλεπικοινωνιών της χώρας θα πρέπει να διαφυλάξει «θέσεις εργασίας, την υποδομή και την τεχνολογία της εταιρείας», αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «ασαφής».

Η απάντησή του ιταλού πρωθυπουργού ώθησε ανοδικά τις μετοχές της Telecom Italia, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 2% στο Μιλάνο.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σε ξένες εξαγορές στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων, όπως η Telecom Italia. Αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζητούν ανεπίσημα από την κυβέρνηση να σταματήσει την KKR, αλλά ο Ντράγκι είπε ότι δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει οποιαδήποτε επιλογή σε αυτό το στάδιο.

Να σημειωθεί ότι ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ότι η θητεία του στην κυβέρνηση μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει πετύχει τους στόχους που δεσμεύτηκε με τις Βρυξέλλες. «Η δουλειά μας μπορεί να συνεχιστεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι», είπε ο Ντράγκι. «Εφόσον υπάρχει ευρεία σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων όπως υπάρχει τώρα», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα