Από την έντυπη έκδοση
Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εκτινάχθηκε η παγκόσμια δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2021, ξεπερνώντας με ευκολία το ρεκόρ που καταρρίφθηκε πριν από 15 χρόνια, καθώς η αφθονία κεφαλαίου και οι άκρως υψηλές αποτιμήσεις πυροδότησαν φρενίτιδα νέων συμφωνιών. Σε αυτό το κλίμα και οι νέες συμφωνίες αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν.
Η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως διαπέρασε το φράγμα των 5 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά έως σήμερα, με τον όγκο να αυξάνεται 63% από πέρυσι και να αγγίζει τα 5,63 τρισ. δολάρια, με βάση στοιχεία της Dealogic έως τις 16 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο, προ χρηματοπιστωτικής κρίσης, ρεκόρ των 4,42 τρισ. δολαρίων του 2007. «Οι εταιρικοί ισολογισμοί είναι απίστευτα υγιείς, διαθέτοντας ρευστό 2 τρισ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ, με το κόστος δανεισμού να παραμείνει εξαιρετικά χαμηλό» ανέφερε ο Κρις Ρουπ της JPMorgan, υπεύθυνος για την περιοχή Β. Αμερικής.
Οι κλάδοι τεχνολογίας και υγείας καθοδήγησαν την άνοδο καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μερίδιο των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων, λόγω της υψηλής ζήτησης μετά το 2020, ένα έτος οπότε η δραστηριότητα βούλιαξε σε χαμηλό τριετίας εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.
Ο όγκος συμφωνιών στις ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκε στα 2,61 τρισ. δολάρια το 2021, ενώ στην Ευρώπη εκτινάχθηκε στο 1,26 τρισ. δολάρια που σημαίνει άνοδο 47%. Στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού οι συμφωνίες ήταν αυξημένες 37%, στο 1,27 τρισ. δολάρια. Οι μεγαλύτερες συμφωνίες του τρέχοντος έτους -αυτή της AT&T με την Discovery ύψους 43 δισ. δολαρίων και η χρηματοδοτούμενη εξαγορά της Medline Industries ύψους 34 δισ. δολαρίων- έλαβαν χώρα στο πρώτο εξάμηνο, χωρίς ωστόσο να κατεβάσουν ταχύτητα στο δεύτερο εξάμηνο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η προσφορά της KKR για την Telecom Italia στις 21 Νοεμβρίου, αποτιμώντας το μεγαλύτερο οπερέιτορ τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας στα 40 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, στη μεγαλύτερη εξαγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη και στη δεύτερη παγκοσμίως.
Η Oracle ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στον κλάδο υγείας με την εξαγορά της Cerner, εταιρείας ιατρικών συστημάτων, ύψους 28,3 δισ. δολαρίων -στη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει έως σήμερα- ενισχύοντας το τμήμα βάσεων δεδομένων και cloud computing. Λίγο νωρίτερα, η γαλλική BNP Paribas γνωστοποίησε την έξοδό της από την αμερικανική αγορά πωλώντας το αμερικανικό τμήμα της στην Bank of Montreal στην τιμή των 16,3 δισ. δολαρίων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες έσπευσαν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες, με αποτέλεσμα οι προμήθειες από την παγκόσμια επενδυτική τραπεζική να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή της Deutsche Bank.
Οι χαμένοι
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι μεγάλοι χαμένοι για φέτος και αυτοί είναι οι εταιρείες που έκαναν αρχική δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη. Το ήμισυ των 10 μεγαλύτερων χαμένων του δείκτη STOXX 600 της Ευρώπης που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο τους τελευταίους 15 μήνες, μεταξύ των οποίων THG, Auto1 Group SE, Allegro.eu SA, Deliveroo και InPost SA, καταγράφει απώλειες 39% και άνω, παρότι ο βασικός δείκτης έχει ενισχυθεί 19%, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί ωστόσο θετικές εξελίξεις για την ευρωπαϊκή αγορά IPO, η οποία ολοκληρώνει το πιο δραστήριο έτος από το 2007.