Market Beat: Με φυγή από το ρίσκο η εβδομάδα των Χριστουγέννων

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 09:00
UPD:09:01
  • Οι συντηρητικοί ιθύνοντες της Fed μιλούν για αύξηση επιτοκίων από τη συνάντηση της FOMC του Μαρτίου, οδηγώντας σε ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων
  • Το δολάριο κοντά στα υψηλά του έτους, το ευρώ παλεύει
  • Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών ότι η διάδοση της παραλλαγής Omicron θα μείωνε τη ζήτηση για καύσιμα και ενδείξεις βελτίωσης της προσφοράς. Το Brent υποχώρησε 1,56 δολάρια στα 71,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έχασε 1,43 δολάρια στα 69,43 δολάρια το βαρέλι.
  • Η παράλλαξη Omicron  αναγκάζει όλο και περισσότερες Κυβερνήσεις να εντείνουν τα μέτρα περιορισμού
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την εβδομάδα των Χριστουγέννων με συντονισμένη πτώση καθώς απλώνεται στον πλανήτη το στέλεχος Omicron ψαλιδίζοντας και την τιμή του πετρελαίου 
  • Τα futures των δεικτών της Wall Street ειδοποιούν για καθοδική έναρξη και στις αγορές των ΗΠΑ με το ΣΜΕ του DOW JONES στο -0,78% και του S&P500 στο -0,97%
  • Επίμονες πληθωριστικές πιέσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Απομένουν εννέα συνεδριάσεις για το πέρας της χρηματιστηριακής χρονιάς και ο Γενικός Δείκτης μετρά 19 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 900 μονάδων.
  • Πιθανή η συνέχεια των πιέσεων στην Wall Street και ιδιαίτερα στον Τεχνολογικό κλάδο καθώς έχει ήδη επιδεινωθεί η στατιστική εικόνα των μετοχών των εταιριών τεχνολογίας
  • Αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στο 1,18% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους καθώς το θετικό κλίμα από την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα
  • Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο απώλειες -1,24% και στον τρέχοντα μήνα κέρδισε +2,28%, με απόδοση έτους +9,70%. Ο  FTSE25 υποχώρησε -1,52%, στο Δεκέμβριο κέρδισε +2,45% και στο 2021 κερδίζει +10,03%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,47%, το Δεκέμβρη έπεσε -0,38% αλλά αποδίδει στο 2021 +34,28%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ήταν την Τετάρτη που αποφάσισε η Fed την επιτάχυνση της διαδικασίας για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των πληγμάτων από την πανδημία. Ειδοποίησε παράλληλα πως στο 2022 ξεκινά η αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων της με τρεις αυξήσεις τους μέσα στο έτος. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε το πέρας του δικούς της προγράμματος στήριξης για την οικονομική βουτιά που προκάλεσε η καραντίνα τον Μάρτιο του 2020 αναγνωρίζοντας παράλληλα την ύπαρξη κινδύνων από τη ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους του covid-19. Αποκλείοντας αυξήσεις στα επιτόκια για την ώρα, σε συμφωνία περισσότερο με την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας που έκλεισε την Παρασκευή τη σειρά των αποφάσεων των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών Η Μεγάλη Βρετανία την Πέμπτη ήταν η πρώτη αναπτυγμένη οικονομία  που ξεκίνησε αυξήσεις επιτοκίων μετά την πανδημία. 

Η αγορά έχει μπροστά της ως το τέλος της χρονιάς λιγοστές συνεδριάσεις και δεν πρόκειται σε αυτές να αλλάξει δραστικά η γεύση που άφησε η πορεία της στο 2021. Στις αναλύσεις των ημερών δεν παραλείπεται η αποτίμηση της χρονιάς από χρηματιστηριακής πλευράς και οι, βάσει αυτής,  προσδοκίες – επιλογές των επαγγελματιών της εγχώριας αγοράς. Υπάρχουν εκείνοι που προβληματίζονται από το πλήθος των πιθανών αρνητικών εξελίξεων στο μέλλον και τις εντοπίζουν πρώτα από όλα στο κλίμα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Το μέγεθος των επιδόσεων εν μέσω πανδημίας και πληθωριστικών πιέσεων θέτει σε αμφιβολία τη δυνατότητα συνέχισης του ανοδικού ράλι. Δίδοντας  μεγάλες πιθανότητες και έμφαση στη διόρθωση των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων μικραίνουν το καλάθι των προσδοκιών για την επόμενη χρονιά.   

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, κατά συνέπεια και οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ο αντίκτυπος στην οικονομία από τη μετάλλαξη Όμικρον. Επειδή είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως. Σε αυτά προσέθεσε την αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πιέσεις στην προσφορά ενέργειας. 

Οι πρόσφατες επιφυλάξεις των ξένων θεσμικών ίσως δικαιολογούνται σε κάποιο ποσοστό, με την προεξόφληση ενός καθυστερημένου ολικού lockdown στο πρώτο τρίμηνο. Είναι συνεπώς χρήσιμη η προσέγγιση του τμήματος ανάλυσης της η Leon Depolas Sec. που υπογράμμισε: Στοίχημα (της περιόδου αυτής) αποτελεί το κατά πόσο η οικονομική ανάπτυξη θα επισκιάσει τα πτωτικά ρίσκα που δημιουργούν ο πληθωρισμός και η μετάλλαξη ‘Όμικρον’ το επόμενο διάστημα. Στο ίδιο μοτίβο από άλλη σκοπιά η τοποθέτηση του Πέτρου Τσούρτη του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.: Εκτιμούμε ότι το 2022 θα είναι δύσκολη χρονιά για το Χ.Α., λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Οικονομία και της πιθανής διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι υψηλός (5,1%) λόγω του Τουρισμού, των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και των εξαγωγών.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η εξήγηση για την συμπεριφορά των επενδυτών την εβδομάδα που πέρασε. Ειδικά οι κινήσεις στις δημοπρασίες της Παρασκευής έδειξαν, πως υπήρξε σχεδιασμός τους με γνώση του rebalancing που επέβαλλαν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, ώστε να πραγματοποιηθούν όταν το αποτέλεσμά τους δεν θα μπορούσε άμεσα να αμφισβητηθεί. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ (το μόνο blue chip χωρίς απώλειες μόνιμα) και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ 

Αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές από καινοφανή αίτια

Τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα κοντοστάθηκαν, καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και οι επενδυτές αναλύουν την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, γιατί διαπιστώνεται η εξάντληση της διάθεσης για ρίσκο. Συμβαίνει, επειδή οι επαγγελματίες και οι ιδιώτες διαχειριστές κεφαλαίων αφομοιώνουν την στροφή προς τη νομισματική σύσφιξη από την Fed, την συνέχεια στην άνοδο του πληθωρισμού και την ανησυχία από ένα νέο κύμα κρουσμάτων του Covid-19. Είναι σαφές πως οι συνθήκες την τρέχουσα χρονιά διαφέρουν από εκείνες που συνήθως ισχύουν αυτή την περίοδο. Η κεντρική διαφορά ωστόσο καλύπτεται, από την ανάγκη να υπάρξουν απαντήσεις στις προκλήσεις των ημερήσιων συναλλαγών. 

Ρυθμιστής ο Covid-19

Είναι η πρώτη φορά που μια πανδημία, ένα υγειονομικό φαινόμενο δηλαδή, καθορίζει τόσο άμεσα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα την παγκόσμια ανάπτυξη, τις τοπικές οικονομίες δηλαδή και τις αγορές παγκόσμια. Το τελευταίο παράδειγμα επί αυτού είναι η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση του στελέχους Omicron, γιατί προεξοφλήθηκε η μείωση της διάθεσης για ταξίδια. Άλλωστε ένα σημαντικό μέρος των πληθωριστικών πιέσεων που εμφανίζονται σε κάθε γωνιά της γης, ωθώντας σε αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, οφείλεται σε διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλές από αυτές προκλήθηκαν από τους περιορισμούς της οικονομικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας. 

Μεταπολεμικά δεν υπήρξε άλλη περίοδος που τα στατιστικά μιας πανδημίας καθόρισαν τόσο άμεσα, για δυόμισι τουλάχιστον χρόνια, τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, των χρηματιστηρίων και της πραγματικής οικονομίας. Το τέλος του 2021 και η είσοδος στο 2022 δεν σφραγίζεται από τις προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη από τις αγορές μετοχών, αν και οι ρυθμοί της ανάπτυξης σε ΗΠΑ Ευρώπη και Ασία για το επόμενο έτος δεν αμφισβητούνται. Σκεπάζεται από την ασάφεια των υπολογισμών για το μέγεθος της εξάπλωσης του Covid-19 μέσω της παραλλαγής Omicron. 

Οι Κεντρικές Τράπεζες 

Αυτό που ανέδειξε η περασμένη εβδομάδα, των αποφάσεων από πλευράς μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, ήταν η στροφή τους στον χαρακτηρισμό των πληθωριστικών πιέσεων. Αφού από παροδικές, όπως επίμονα υποστήριζαν πως είναι, αναγνωρίστηκαν ως πιέσεις με δυνατότητα να διαρκέσουν πολύ παραπάνω από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αντίδραση των χρηματιστηρίων στην ανακοίνωση της απόφασης για επιτάχυνση των ρυθμών της περιστολής του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης με υπόδειξη παράλληλα για τρεις αυξήσεις επιτοκίων στο 2022, ήταν σχετικά ψύχραιμη. Η Fed πέτυχε στην προσπάθεια να μην αιφνιδιάσει τις αγορές, ανακουφίζοντας παράλληλα όσους ανησυχούσαν για μια καθυστερημένη και άρα ανεπιτυχή προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, που αποτελεί καταστατικό καθήκον κάθε Κεντρικής Τράπεζας. Αν και στην τρέχουσα εβδομάδα, τα πράγματα αναφορικά με την επίδραση των κινήσεών της, θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο. 

Το βαθύτερο μήνυμα από την ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις των οικονομιών που εποπτεύει είναι σχετικό με τη μονιμότητα των πληθωριστικών πιέσεων. Προτρέπει, να συνεχίσουν την επούλωση των πληγών από τα μέτρα που πάρθηκαν ή θα ληφθούν για την πανδημία, αλλά μέσω επιδοματικών πολιτικών. Για να αποφευχθεί η ανάκτηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μέσω αυξήσεων των μισθών. Μια επιλογή που θα επηρέαζε τα μεροκάματα, θα μονιμοποιούσε τον πληθωρισμό και θα αποτελούσε αρχή μιας περιδίνησης με άγνωστη κατάληξη.

Η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit συνέχισε τον δρόμο της ριζοσπαστικότητας με την Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη να αποφασίζει, πρώτη από όλες τις ισχυρές, την πρώτη μετά την πανδημία αύξηση των επιτοκίων της. 

Επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας 

Ήδη υπάρχει αποτύπωμα της στροφής της Fed στις μετοχικές αξίες. Μόνο το 31% των μετοχών του τεχνολογικού Nasdaq διαπραγματεύεται πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών παρά το κέρδος 18% του δείκτη από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, το χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους. Αυτός το ποσοτό ανέρχεται στο 36% για το Russell 2000 που εστιάζει στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Οι μετοχές του S&P 500 πάνε καλύτερα, με το 68% των μετοχών να διαπραγματεύονται πάνω από αυτό το όριο του κινούμενου μέσου όρου. Ωστόσο, μόνο πέντε μετοχές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Goldman Sachs νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι Apple, Microsoft, NVIDIA,  Tesla και Alphabet, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του κέρδους του δείκτη από τον Απρίλιο.

Ηπιότερη δυναμική στο μέλλον

Ο δείκτης Dow Jones U.S. Total Stock Market αποκαλύπτει ότι η αγορά των ΗΠΑ συνολικά αυξήθηκε περισσότερο από 24% σε ετήσια βάση από τα μέσα Δεκεμβρίου και σχεδόν 17,5% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Ακόμη και τα τελευταία 10 χρόνια, ο δείκτης αυξάνεται περισσότερο από 16% ετησίως! Δηλαδή πολύ πάνω από τις μακροπρόθεσμες μέσες ετήσιες αποδόσεις από 9% έως 10%. Με αποδόσεις αγοράς όπως αυτές, είναι εύκολο για τους επενδυτές να διαμορφώσουν τις προσδοκίες τους σε μεγάλα ύψη. 

Το ερώτημα της εποχής είναι απλό, μπορούν τα μεγάλα αναπτυγμένα χρηματιστήρια μετά από τα μεγάλα κέρδη που απέδωσαν στο 2021 να συνεχίσουν με τον ίδιο και καλύτερο βηματισμό; Αφού είναι γνωστό πως το παρελθόν δεν είναι προάγγελος του μέλλοντος. Ο Gregory Davis στην WSJ αναφερόμενος στην επενδυτική ψυχολογία ερωτά: Μπορούν αυτές οι ευτυχισμένες στιγμές να διαρκέσουν τα επόμενα χρόνια; Εν συντομία, δεν είναι πιθανό. Δεδομένου του πού ήταν οι αγορές και πού βρίσκονται τώρα, είναι σημαντικό οι επενδυτές να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τις μελλοντικές αποδόσεις της αγοράς.

Οι αγορές μετοχών πλέουν ήδη σε πελάγη με αντίθετους ανέμους, όπως: Η συνεχιζόμενη απρόβλεπτη κατάσταση της δημόσιας υγείας. Ένα οικονομικό περιβάλλον με πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας που, αν και παροδικοί, έχουν διαρκέσει περισσότερο από ότι περίμεναν πολλοί. Ενώ η ανάπτυξη των ΗΠΑ συνεχίζοντας την αναστροφή της πλησιάζει στη μακροπρόθεσμη τάση που είναι περίπου 2% ετησίως.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών μόνο 3 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν κέρδη. Ο S&P500 έχασε -1,94%, και στο 2021 αποδίδει +22,92%. Ο Dow υποχώρησε κατά -1,68%, με επίδοση +15,55% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,86%, με επίδοση στο 2021 +18,27%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με πτώση -1,71%, στο 2021 κερδίζει +10,08%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -2,95%, στο 2021 κερδίζει +17,70%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -0,30% στη βδομάδα, στο έτος κερδίζει +12,53%. Ο DAX  έχασε -0,59%, στο έτος αποδίδει +13,21%, ο CAC με μεταβολή -0,93%, στο 2021 κερδίζει +24,77%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,58%, στο έτος αποδίδει +2,95%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -0,41%, με ετήσια επίδοση +19,69%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με πτώση -0,35%, στο Δεκέμβριο κερδίζει +2,36%, ενώ διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +18,76%. 

Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,52%, με επίδοση έτους -9,93%. Ο IPC του Μεξικού ενισχύθηκε κατά +2,28%, στο 2021 αποδίδει +18,86%. Ο χρυσός με άνοδο +0,87%, βρέθηκε στα 1798,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -5,42%. Υποχώρησε κατά -2,32%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 70,29 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +45,17%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,38%, έχει απόδοση στο 2021 +4,01%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +0,25%, στο 2021 αποδίδει +5,02%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -3,02% στο έτος κερδίζει +19,10%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng μειώθηκε κατά -3,35%, στο έτος χάνει -14,83%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -0,93% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +4,59% στο 2021.

Ο πληθωρισμός

Το συμπέρασμα του ειδικού στα logistics Michael Rentz, σε δοκίμιο της 6ης Δεκεμβρίου για το Law & Liberty, ήταν πως μόνο ο χρόνος μπορεί να διορθώσει την εφοδιαστική αλυσίδα. Λέει ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν θα ομαλοποιηθούν μέχρι να μειωθεί τελικά η ζήτηση. Μέχρι τότε, ο εφοδιαστικός τομέας  θα αγωνίζεται να την καλύψει. Αυτό που συνέβη το 2020 ήταν ότι ο τομέας στο σύνολό του μείωσε την παραγωγική του ικανότητα και έκλεισε στην αρχή της πανδημίας. 

Όταν χτύπησε η μαζική ζήτηση, ο τομέας του εφοδιασμού δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί ξανά και η δυναμικότητα είχε ήδη χαθεί. Ως αποτέλεσμα, έλαβε χώρα το ακόλουθο φαινόμενο. Οι λιανοπωλητές συνειδητοποίησαν ότι οι καταναλωτές αγόραζαν περισσότερα αγαθά από ποτέ, έτσι έκαναν περισσότερες παραγγελίες από ποτέ σε χονδρεμπόρους. Όταν οι χονδρέμποροι έλαβαν περισσότερες παραγγελίες από ποτέ από τους λιανοπωλητές, έκαναν ακόμη περισσότερες παραγγελίες από ποτέ στους κατασκευαστές. Οι προμηθευτές δεν μπορούσαν να χειριστούν αυτές τις απρόβλεπτες αυξήσεις της ζήτησης, εξηγεί ο Rentz, επειδή τα συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας δεν έχουν αλλάξει πολύ από τότε που εφευρέθηκε το κοντέινερ στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Οι προσδοκίες των καταναλωτών έχουν αυξηθεί εκθετικά σε όλους τους κλάδους, αλλά οι αλυσίδες εφοδιασμού που υπάρχουν για να τις καλύψουν παρέμειναν εύθραυστες. Αυτό το πρόβλημα είναι ο λόγος που τα υψηλά κεφάλαια έχουν εισρεύσει στην ανανέωση των συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας με τεχνολογία.

 Φωτεινό σημείο στην υπόθεση της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτέλεσε η εξής εξέλιξη: Η Amazon, ανέλαβε βασικά τον έλεγχο του δικού της δικτύου εφοδιασμού φτιάχνοντας τα δικά της κοντέινερ και παρακάμπτοντας το χάος της αλυσίδας εφοδιασμού, με ναυλωμένα πλοία και αεροπλάνα μεγάλων αποστάσεων. Αυτή τη σεζόν, μια ομάδα άλλων μεγάλων λιανοπωλητών - Walmart, Costco, Home Depot, Ikea και Target - ναυλώνουν επίσης τα δικά τους πλοία για να παρακάμψουν τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια και να εκφορτώσουν τα αγαθά τους νωρίτερα. Συνεπώς η παθητική αναμονή για το τέλος των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι η μόνη λύση.

 ΧΑ

Πτωτική η εβδομάδα των Κεντρικών Τραπεζών

Η Αθηναϊκή αγορά βρέθηκε με σχετικά εξαντλημένη την ανοδική ορμή της, αφότου απέτυχε να δώσει κλείσιμο άνω των 900 μονάδων, στη δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου. Την τρίτη εβδομάδα, μετά το +2,21% της προηγούμενης, οι επενδυτές αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τη δυναμική που κυριάρχησε στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Αυτή διαμόρφωσαν, η διατήρηση της ανησυχίας για την μεταδοτικότητα  του στελέχους Όμικρον του covid-19, η διατήρηση και ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά επίσης οι αντιδράσεις στις αποφάσεις των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών. Όλες έδειξαν να υπολογίζουν σοβαρότερα τον πληθωρισμό, και προσέθεσαν ένα τόνο υπέρ σύσφιξης στη νομισματική τους πολιτική. 

Αυτές οι εξελίξεις επηρέασαν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα, αλλά διαμόρφωναν τάση και στην αγορά ομολόγων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τη Δευτέρα 13/12 εμφανίστηκε το ανώτερο εβδομάδας στην απόδοση του 10ετους αναφοράς στο 1,392% και την Παρασκευή 17/12, έκλεισε στο 1,179%. Ενώ ευνοήθηκαν τα ομόλογα, οι τραπεζικές μετοχές στην Αθήνα σαν κεντρικός άξονας της πορείας των βασικών δεικτών δεν κατάφεραν να κρατήσουν την αγορά κοντά στις 900 μονάδες. Αντίθετα συνέβαλλαν στο να περάσουν αμφότεροι κάτω από τον αντίστοιχο απλό ΚΜΟ200 ημερών. Αποστέλλοντας ένα ηχηρό αρνητικό μήνυμα από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, αν δεν ανατραπεί αυτή η εικόνα στην τρέχουσα εβδομάδα. 

Στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η επιστροφή της ανησυχίας για την επικείμενη κυριαρχία των κρουσμάτων από το νέο στέλεχος του κορονοϊού. Από ένα σημείο και μετά υπήρξε συντονισμένη πανευρωπαϊκά διάθεση φυγής από το ρίσκο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες -2,40%. Έτσι, ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,38% στις 2131,91 από 2161,64 μονάδες, ενώ ο Γενικός δείκτης τιμών στις 887,96 από 898,63 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,19%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 42,877 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,069 εκατ., στη συνεδρίαση που σφράγισε την τάση στην βδομάδα. Ακολούθησε μια σύνοδος με καλύτερο τζίρο, αφού ανήλθε στα 55,524 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 4,579 εκατ., όπου οι Τράπεζες λειτούργησαν αμυντικά. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +0,35%, αλλά ο ΓΔ με μεταβολή -0,29% οδηγήθηκε στις 885,40 μονάδες, με τον FTSE25 στις 2127,18 με πτώση -0,22%. Για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη για ρευστοποίηση θέσεων ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις χρειάστηκε η επανάληψη της πρόσκρουσης στον πυθμένα των 880 μονάδων της εβδομάδας, για δεύτερη φορά στη σειρά, και ο ΓΔ, την Τετάρτη, οδηγήθηκε στις 883,36 μονάδες με πτώση -0,23%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με απώλειες -0,84% και ο FTSE25 έκλεισε υποχωρώντας -0,35% στις 2119,64 μονάδες. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 40,862 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 2,975 εκατ. σε μια συνεδρίαση που υποσχέθηκε την επιστροφή της ζήτησης, αφού κυριάρχησε στην αρχή και στο τέλος της. Την Πέμπτη επικράτησε μια σαφώς ανοδική δυναμική, ενώ κάτι ανάλογο ίσχυε και στην παγκόσμια αγορά μετοχών. Οι επενδυτές με σχετικά υψηλό για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 892,83 μονάδες, με μεταβολή +1,07%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 65,084 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 21,714 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +2,74% και ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,22% στις 2145,60 μονάδες. Μετά την ανοδική ανάσα είχαμε την ελεγχόμενη πτώση της Παρασκευής 17/12, με το rebalancing λόγω αλλαγών στους δείκτες FTSE, που ανέβασε τον τζίρο στα 82,658 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,299 εκατ. Το μισό του έγινε στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος. Ο ΔΤΡ έκλεισε με πτώση -2,79%. Ο ΓΔ ενώ έχανε ως -1,04% έκλεισε στις 887,50 με μεταβολή -0,60%, με τον FTSE25 στις 2128,71 μονάδες με πτώση -0,79%. Ο  Μέσος τζίρος στη βδομάδα διαμορφώθηκε στα 57,40 εκατ. ευρώ από 46,48 εκατ. την  προηγούμενη  με μέση αξία πακέτων 6,73 εκατ. από 7,77.  Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,843 από 66,238 δις ευρώ την Παρασκευή 10/12. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με ουδέτερες προσδοκίες ξεκινά την κυριαρχία της η σειρά Ιανουαρίου    

Με βάση την απόσταση των ΣΜΕ που θα είναι από σήμερα κυρίαρχες σειρές διαπιστώνουμε ότι οι traders επέλεξαν η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου (στις 2130,75) να είναι ελαφρά μεγαλύτερη από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη (στις 2128,71). 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,32 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 16,89 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2144,32 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:37 και ήταν οι 2120,92 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2128,71 από 2145,60 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,79% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε φθάνοντας στα 31,371 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 17/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 696 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2150,75 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2117,50 με τελευταίες πράξεις στις 2129,50 και τιμή κλεισίματος τις 2130,75 από 2150,75 μονάδες έτσι οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 2451 από 2381 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 42 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2128,00 μονάδες κατώτερο τις 2122,00 και τελευταίες πράξεις στις 2128,00 με τιμή κλεισίματος στις 2132,75 από 2149,50 μονάδες και 92 ανοικτά ΣΜΕ. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 573,88 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ για το τέλος της συνόδου έμειναν 6. Δεν άλλαξαν επίσης χέρια στα ΣΜΕ λήξης Μαρτίου ωστόσο η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 567,75 από 584,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 5 ΣΜΕ

Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο απώλειες -1,24% και στον τρέχοντα μήνα κέρδισε +2,28%, με απόδοση έτους +9,70%. Ο  FTSE25 υποχώρησε -1,52%, στο Δεκέμβριο κέρδισε +2,45% και στο 2021 κερδίζει +10,03%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,47%, το Δεκέμβρη έπεσε -0,38% αλλά αποδίδει στο 2021 +34,28%.

Η εικόνα των blue chip

Κατατάσσοντας με βάση την εβδομαδιαία επίδοση τα blue chip θα αναγράφουμε και τις επιδόσεις στο μήνα και στο έτος 

Ανοδικά ήταν 

  1. ΒΙΟ +5,24% (+4,54% Δεκ) και +26,20% στο 2021, 

  2. ΕΛΠΕ +4,01% (+7,04% Δεκ) και +15,37%, 

  3. ΕΕΕ +2,99% (+8,53% Δεκ) και 12,26%, 

  4. ΑΡΑΙΓ +1,84% (+2,25% Δεκ) και -3,11%, 

  5. ΕΥΔΑΠ +1,43% (+4,99% Δεκ) και +13,39%, 

  6. ΟΤΕ +1,09% (+6,56% Δεκ) και +23,33%, 

  7. ΣΑΡ +0,92% (+2,33% Δεκ) και -5,88%, 

  8. ΕΤΕ +0,04% (+8,08% Δεκ) και +26,05%. 

Ακολουθούν τα πτωτικά με καλύτερη των δεικτών μεταβολή ήτοι 

  1. ΜΥΤΙΛ -0,33% (+5,10% Δεκ) και +28,24%, 

  2. ΤΕΝΕΡΓ -0,44% (-0,44% Δεκ) και +1,82%. 

  3. Ο ΟΛΠ -1,34% (+1,73% Δεκ) και -9,33% είχε μεταβολή όσο οι δείκτες

Ακολουθούν με τη μεγαλύτερη πτώση ως εξής: 

  1. ΕΧΑΕ -4,72% (-3,46%) και -6,80%, 

  2. ΜΟΗ -4,59% (-3,46%) και -6,80%, 

  3. ΑΛΦΑ -4,40% (+0,39%) και +9,20%, 

  4. ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,18% (-4,18%) και +19,16%, 

  5. ΟΠΑΠ -374% (-1,39%) και +10,50%, 

  6. ΕΥΡΩΒ -3,55% (+0,07%) και +52,02%, 

  7. ΛΑΜΔΑ -3,41% (-1,14%) και -2,11%, 

  8. ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,06% (-0,30%) και -22,90%, 

  9. ΠΕΙΡ -2,90% (+2,19%) και -93,92%, 

  10. ΕΛΧΑ -2,80% (+2,63%) και +10,24%, 

  11. ΤΙΤC -2,60% (-2,04%) και -2,04%, 

  12. ΔΕΗ -2,56% (+0,96%) και +27,86%,

  13. ΜΠΕΛΑ -2,48% (+1,53%) και -11,47%, 

  14. ΑΔΜΗΕ -2,00% (-2,00%) και -7,37%.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί μειώθηκαν αυτά της σειράς Ιανουαρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 9.137 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,0595 ευρώ και απέμειναν 26.443 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 9.853 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 97.427 από 89.053 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3630 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,879 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 5.012. Διακινήθηκαν επίσης 4682 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.451 από 21.716 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 822 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,9012 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 6.090.  Διακινήθηκαν επίσης 845 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.696 από 28.128 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3274 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,309 ευρώ και 12.471 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 3536 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.129 από 32.013 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 3273 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου και τα 3303 λήξης Μαρτίου, τα 1160 ΣΜΕ της ΑΔΜΗΕ τρέχουσας σειράς και 1147  λήξης Μαρτίου, και τα 1073 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου και 893 για τη σειρά Δεκεμβρίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αυξήθηκε και αφορούσε τα 67.443 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 23.000 για ΜΥΤΙΛ, στα 21.964 για ΕΤΕ, στα 2.500 για ΕΛΠΕ, στα 1362 για ΟΤΕ, στα 500 για ΕΕΕ και στα 300 για ΕΧΑΕ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Μάνος Χατζηδάκης  της Beta Sec. 

Η ετήσια απόδοση του 10% στο Γενικό Δείκτη, υποεκτιμά την εικόνα της Ελληνικής Αγοράς για το 2021. Τα 2/3 των Εισηγμένων Εταιρειών εμφανίζουν μεγαλύτερη απόδοση από το Γενικό Δείκτη, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 11% και η συμμετοχή του Επενδυτικού Κοινού ήταν αυξημένη σε πλήθος και προέλευση κωδικών.

Οι Α.Μ.Κ. (χωρίς τα CoCos) έφεραν περίπου 4 δισ. ευρώ στα ταμεία των Εισηγμένων, ενώ άλλα 1,4 δισ. ευρώ προστέθηκαν από τις εκδόσεις των 7 εισηγμένων εταιρικών ομολόγων. Η εκπροσώπηση των Ελληνικών Εταιρειών στον MSCI έφθασε τις 6, έναντι 3 πέρυσι, ενώ υπάρχει μια ικανοποιητική “ουρά” νέων εκδόσεων, που κατευθύνεται προς το Χρηματιστήριο.

Η χρονιά έκλεισε με λιγότερες εκκρεμότητες από αυτές που ξεκίνησε:

Ο Τραπεζικός κλάδος απέκτησε νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν σε επίπεδα που μπορούν να δουν τον κλάδο ποιοτικότεροι επενδυτές, ενώ οι υποσχέσεις των επιχειρηματικών πλάνων παραμένουν δέλεαρ για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

Η ΔΕΗ άνοιξε το δρόμο, για τις Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες, σε επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς, απέκτησε ισχυρή ρευστότητα ικανή να οδηγήσει με ταχύτερους ρυθμούς την ενεργειακή απεξάρτηση από τον Λιγνίτη. Παρά την πίεση από την πανδημία και το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, οι Εισηγμένες έχουν επιτύχει ως το εννεάμηνο την ολική επαναφορά στα κέρδη και την δραστηριότητά τους, το ΑΕΠ της Χώρας, στο γ’ τρίμηνο, είχε την μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή στην Ευρώπη, με την βοήθεια του Τουρισμού που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την χρονιά που τελειώνει, περισσότερο με γνώμονα να υπερασπίσει τα κεκτημένα του τέλους του 2020. Η ανοδική τάση προφυλάχθηκε, αν και έχασε πολύ σε δυναμική από τον Απρίλιο και μετά.

Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Απρίλιο και για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε σε ένα εύρος 100 μονάδων.

Πρακτικά μιλάμε για συσσώρευση, που σε κάθε ταλάντωση, μέσα σε αυτό το εύρος, κλείνει όλο και περισσότερο, δίνοντας την εντύπωση μιας κοπιώδους αναμονής.

Με βάση προηγούμενα μοτίβα αναμονών, η εκτόνωση αυτής της υπερσυσσώρευσης θα δώσει πολύ μεγάλη κίνηση, προς την κατεύθυνση της διάσπασης.

Η διαφυγή από τις 830 μονάδες θα δώσει στόχο κίνησης προς τις 725 μονάδες, ενώ η ανοδική διαφυγή έχει τετραψήφιους στόχους (1.050) κοιτάζοντας ενδεχομένως σε ένα πιο φιλόδοξο σενάριο και τα υψηλά του 2014.

Είναι ενδεικτικό ότι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο απόλυτο σημείο ισορροπίας, στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, στην οριακή αρνητική εικόνα του MACD και στην απόλυτη ουδετερότητα των ταλαντωτών.

Το κλείσιμο της χρονιάς βρίσκει τους αγοραστές νικητές με “βραχεία κεφαλή”, με βελτιωμένα ωστόσο τεχνικά δεδομένα, που αφορούν το τζίρο και τις εκτονώσεις των τοπικών διορθώσεων, που σε καμία περίπτωση δεν χάλασαν την μεγάλη εικόνα.

Τα ανοικτά θέματα της πανδημίας, του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επόμενης χρονιάς και αφορούν το σύνολο των Οικονομιών του Πλανήτη.

Με βάση τα λεγόμενα των Κεντρικών Τραπεζών, η επόμενη χρονιά θα δει τα βασικά επιτόκια αναφοράς να αυξάνονται και οι Αγορές των ομολόγων να μειώνονται, ή να τερματίζονται.

Ακόμα, οι Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία τον Απρίλιο, έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση για τις πολιτικές της Ευρώπης, ενώ η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία, παραμένουν εν δυνάμει ρίσκα στον ορίζοντα.

Εκτός Ευρώπης, Ιράν και Ταιβάν αποτελούν δυνητικές εστίες γεωπολιτικής έντασης.

Στο εσωτερικό και στα κυριότερα γεγονότα της επόμενης χρονιάς, σημαντικά ρόλο θα έχουν οι αξιολογήσεις του Ελληνικού χρέους, με πρώτη την Fitch στις 14 Ιανουαρίου, καθώς η προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα μπαίνει στην τελική ευθεία.

Εγχειρήματα όπως η πώληση της Attica Group, η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ο διαγωνισμός για την ανανέωση της παραχώρησης της Αττικής Οδού, η εκκίνηση του διαγωνισμού για τον ΒΟΑΚ, το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΗ για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και οι ζυμώσεις, σε μετοχικό επίπεδο, στον Κατασκευαστικό κλάδο, αναμένεται να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον και να εντείνουν την κινητικότητα σε κλάδους αναφοράς.

Η Ελληνική Αγορά δεν είναι ακριβή σε σχέση με το εξωτερικό, παρουσιάζει ωστόσο σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποτιμήσεις.

Ο λόγος των εταιρικών κερδών προς την κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στις 17 φορές, ενώ με τις προσαρμογές των εκτάκτων διαμορφώνεται στις 14,7 φορές.

Οι Τράπεζες διαπραγματεύονται 0,53x την ενσώματη καθαρή τους θέση, εμφανίζοντας έκπτωση 20% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα δεδομένα και οι προοπτικές, με βάση την τρέχουσα συγκυρία, επιβάλουν μια επιλεκτική εστίαση, ενώ σημαντική παράμετρος είναι και ο χρόνος.

Ενδεχομένως η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών να συντελεστεί προς το μέσον της επόμενης χρονιάς, ενώ το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει στο προσκήνιο μετά την έλευση του α’ εξαμήνου.

Με βάση τα παραπάνω, οι βασικές μας επιλογές για το 2022 αφορούν Εταιρείες που έδειξαν ανθεκτικότητα στην πανδημική κρίση, έχουν χαμηλή έκθεση, ή αντισταθμίσει το ενεργειακό κόστος και θα ωφεληθούν από τις εισροές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης: Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Quest, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ καλύπτουν τα βασικά ζητούμενα της ανάπτυξης, των μερισμάτων και των προοπτικών από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στις μεσαία κεφαλαιοποίηση Autohellas, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Cenergy, Ιντρακάτ και Fourlis συμπληρώνουν την βασική δεκάδα των επιλογών μας.

Σήμερα 

Οι ασιατικές αγορές μετοχών και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 20/12, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Omicron προκάλεσε αυστηρότερους περιορισμούς στην Ευρώπη και απείλησε να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία στο νέο έτος.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:25 έπεφτε -1,82% και ήταν στις 607,87 μονάδες και ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -2,13% και ήταν στις 27937,8 μονάδες έχοντας αμφότεροι αρχικά απώλειες ίσες με το ένα τέταρτο από αυτές που απόκτησαν στο δεύτερο μέρος της σημερινής συνόδου.

Η εξάπλωση του Omicron οδήγησε την Ολλανδία σε lockdown την Κυριακή και άσκησε πίεση σε άλλους να ακολουθήσουν, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες φαινόταν ότι θα παραμείνουν ανοιχτές. 

«Η Omicron πρόκειται να γίνει ο καλικάτζαρος που έκλεψε τα Χριστούγεννα της Ευρώπης. Με τα κρούσματα Omicron να διπλασιάζονται κάθε 1,5-3 ημέρες, παραμένει η πιθανότητα να κατακλύσουν τα νοσοκομειακά συστήματα ακόμη και με ασθενείς που έχουν κάνει τα εμβόλια». Δήλωσε ο Tapas Strickland, διευθυντής οικονομικών της NAB. 

Ενώ οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θολώνουν τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη, κινδυνεύουν επίσης να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και να κάνουν τις κεντρικές τράπεζες ακόμα πιο επιθετικές. Ήταν αξιοσημείωτο ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve μιλούσαν ανοιχτά για αύξηση των επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο και ότι θα άρχισουν να μειώνουν τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας στα μέσα του 2022. 

Αυτό είναι ακόμη πιο δραστικό από ό,τι υπονοείται από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία ήταν πολύ μπροστά από τις προθέσεις της Fed μέχρι τώρα. Η αγορά έχει τιμολογήσει μόνο 40% πιθανότητα αύξησης τον Μάρτιο, με τον Ιούνιο να εξακολουθεί να είναι ο ευνοημένος μήνας για την πρώτη αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων.

Τέτοιες υπέρ σύσφιξης  τοποθετήσεις από τη Fed αποτελούν ένα σημαντικό λόγο για τον οποίο οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα