SAP: Δαπάνες για την απόκτηση και μικρότερων πελατών

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2007 10:03

ΜΕΙΩΣΗ των περιθωρίων κέρδους της για πρώτη φορά σε επτά χρόνια , προβλέπει να εμφανίσει η SAP AG, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής λογισμικού για λογαριασμό των εταιρειών στον κόσμο, καθώς επενδύει σε ένα τμήμα που θα επικεντρωθεί σε μικρότερους πελάτες.

Τα λειτουργικά κέρδη, ως ποσοστό επί των πωλήσεων, μετά από μερικές προσαρμογές, θα μειωθούν έως 1,3% φέτος, από 27,3% το 2007, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Γουόλντορφ της Γερμανίας. Η SAP θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ (391 εκατ. δολ.) έως 400 εκατ. ευρώ στο νέο σκέλος της, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Henning Kagermann, οποίος νωρίτερα στόχευε για το 2007 περιθώριο κέρδους 30%, είπε τον Οκτώβριο ότι η SAP ενδέχεται να επιδιώξει την ανάπτυξη αντί των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους. Ο ίδιος θέλει να διευρύνει την απόσταση της SAP έναντι της Oracle Corp. και της Microsoft Corp. και να αποκτήσει και μικρότερους πελάτες. Η στρατηγική αυτή δεν έχει αποδώσει ακόμη, καθώς το τέταρτο τρίμηνο οι πωλήσεις αδειών της SAP, αυξήθηκαν με ρυθμό κατά το ήμισυ χαμηλότερο του αντίστοιχου που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Οι μετοχές της SAP υποχώρησαν 2,3%, φθάνοντας στα 37,50 ευρώ η μία κατά την προσυνεδρίαση στο Instinet. Οι μετοχές της υποχώρησαν τα μέγιστα σε τέσσερα χρόνια στις 12 Ιανουαρίου, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι πωλήσεις αδειών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν 7%, με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών. Τα έσοδα αδειών στην Ασία και στην Αμερική, διαμορφώθηκαν εκτός των προβλέψεων.

Σήμερα η εταιρεία προέβλεψε ότι το 2007 τα έσοδα από το λογισμικό και τις σχετικά με αυτό υπηρεσίες θα αυξηθούν από 12% έως 14%, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η ανάπτυξη σε αυτήν τη βάση, ήταν 12% πέρυσι, σύμφωνα με την SAP. Η εταιρεία δεν έκανε πρόβλεψη για την πώληση αδειών.

Το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 799 εκατ. ευρώ από 619 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Οι 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα διαμορφωθούν στα 726 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα