«Ασανσέρ» οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος

Από τα 326 στα 197 ευρώ/MWh στη χώρα με ημερήσια βουτιά 40%, τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε.
Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 07:09
UPD:07:19
Eurokinissi/EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

«Τρενάκι του τρόμου» θυμίζουν το τελευταίο διάστημα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς δύο 24ωρα μετά το άλμα 47% που οδήγησε τη μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στο ιστορικό υψηλό των 326 ευρώ/MWh, σήμερα η τιμή πραγματοποίησε «βουτιά» σχεδόν 40% και διαμορφώθηκε στα 197,98 ευρώ/MWh, μια από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε., καθώς στις υπόλοιπες χώρες (πλην Βουλγαρίας και Πολωνίας) οι τιμές παρέμειναν κοντά στα επίπεδα των 300 ευρώ/MWh.

Η πτώση αποδίδεται στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα (που έφτασε χθες το 38,78%, έναντι 24,98% της ακριβότερης ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο) σε περιβάλλον σχετικά μειωμένης ζήτησης, ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα -κοντά στο 14%- παραμένει και η παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

«Πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις, έτσι λειτουργούν οι αγορές ενέργειας της Ε.Ε.», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας προς τη «Ν», προσθέτοντας πως υπάρχουν εργαλεία για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας που μπορούν να αξιοποιήσουν οι προμηθευτές. Οι έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών, πάντως, δεν αλλάζουν την ευρύτερη εικόνα πίεσης στην αγορά ενέργειας: Η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται στα 234,17 ευρώ/MWh που «μεταφράζεται» σε λιανικές τιμές πάνω από τα 300 ευρώ/MWh. Στο σκηνικό αυτό, σήμερα ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τα ελληνικά νοικοκυριά, μαζί με τις ανατιμήσεις που προκαλούνται στα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών θεωρεί πως οι δαπάνες τους για διασκέδαση και ψυχαγωγία θα μειωθούν το επόμενο διάστημα, ενώ αισθητά μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως οι υποχρεώσεις τους προς την εφορία θα μείνουν σταθερές. 

Ειδικότερα:
- Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα έξοδα του νοικοκυριού τους για ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο μάλλον θα αυξηθούν, το 15,3% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 6,7% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
- Αναφορικά με τα έξοδα τροφίμων, το 64,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 24,8% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 6,9% εκτιμά πως ίσως μειωθούν.
- Σε σχέση με τα έξοδα καυσίμων για τα οχήματα των νοικοκυριών από την έρευνα προκύπτει πως το 64,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν, το 17,8% θεωρεί πως μάλλον θα παραμείνουν σταθερά, ενώ ένα 7,1% εκτιμά πως μάλλον θα μειωθούν.
- Τα έξοδα για υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, το 36,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μάλλον θα αυξηθούν.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα