Τράπεζες: Επαναφορά του δείκτη ρευστότητας ζητά η ΕΚΤ από την 1η Ιανουαρίου

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 17:56
UPD:18:02

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επεκτείνει περαιτέρω την περίοδο που έχει επιτρέψει στις τράπεζες να αποκλίνουν από τον δείκτη ρευστότητας. Η περίοδος αυτή λήγει όπως είχε προγραμματιστεί το Δεκέμβριο του 2021.

Οι τράπεζες όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της  διαθέτουν άφθονα αποθέματα ρευστότητας και αυτός είναι και ο λόγος που δεν απαιτείται η συνέχιση του μέτρου.

Η ΕΚΤ επομένως με την καινούρια χρονιά επιστρέφει στην κανονική εποπτεία των απαιτήσεων ρευστότητας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει την ανάγκη να παρατείνει πέραν του Δεκεμβρίου 2021 την ελάφρυνση ρευστότητας μέτρο που επέτρεπε στις τράπεζες να λειτουργούν με δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω του 100%.

Τον Μάρτιο του 2020 η ΕΚΤ ενθάρρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των αποθεμάτων ρευστότητας που διαθέτουν για να στηρίξουν την οικονομία. Την εποχή εκείνη, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε επίσης να επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργούν με δείκτη κάλυψης ρευστότητας σε  αναλογία κάτω του 100% τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021 για να τους δοθεί αρκετός χρόνος  προκειμένου να αναπληρώσουν αυτά τα buffer.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας μιας τράπεζας είναι η σχέση μεταξύ του αποθέματος ρευστών περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας  της τράπεζας προς τις ταμειακές εκροές που μπορεί να αντιμετωπίσει σε μια περίοδο 30 ημερών το πιστωτικό ίδρυμα υπό  πίεση ρευστότητας.

Οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν ρευστότητα με δείκτη κάλυψης πάνω από το 100% σε χρόνους κανονικούς ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μαξιλάρια ρευστότητας που διαθέτουν υπό περίοδο πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας με υψηλή ρευστότητα πρέπει τουλάχιστον να ταιριάζουν με τη ρευστότητα που θα περίμενε να χάσει η  τράπεζα εντός 30 ημερών όταν αυτή βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης.

Καθώς το συγκεκριμένο μέτρο ανακούφισης που  δόθηκε  στην αρχή της πανδημίας δεν έχει παραταθεί, η ΕΚΤ αναμένει από όλες τις τράπεζες  θα επαναφέρουν τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας πάνω από το 100% από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Επί του παρόντος ο συνολικός δείκτης κάλυψης ρευστότητας των τραπεζών  που βρίσκονται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 170% δηλαδή σε ποσοστό υψηλότερο από το  140% πριν από την πανδημία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα