Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπως και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Τα πρώτα ποσά που θα διατεθούν ανέρχονται συνολικά σε 1,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και 600 εκατ. ευρώ προς την EΤΕπ και την EBRD.
Εν αναμονή της υπογραφής και της επιχειρησιακής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της Κομισιόν, τις επόμενες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι έως τις 28 - 29 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στην Κομισιόν το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. «Θα καταθέσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο αίτημα πληρωμής μέχρι 28-29 Δεκεμβρίου και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες θα πετύχουμε μεγάλες απορροφήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το ενδιαφέρον για τα δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, προβλέπεται να είναι έντονο καθώς το επιτόκιο του δανείου είναι μόλις 0,35%. Βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί μια επένδυση είναι να προάγει την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφειας, την καινοτομία και τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.
Η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από τους πόρους των δανείων του Ταμείου θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών διακριτών χρηματοδοτικών καναλιών: (α) μέσω των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) (β) μέσω των εμπορικών τραπεζών, ελληνικών αλλά και διεθνών, (γ) μέσω ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τρεις ακόμα μικρότερες τράπεζες που είναι οι : η Optima, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, σύντομα θα υπάρξει σχετική πρόσκληση προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των τραπεζών που θα μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν.
Όσον αφορά το πώς θα χρηματοδοτούνται τα έργα, όπως προβλέπεται :
· 30% έως 50% της επενδύσεις θα καλύπτεται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης
· Τουλάχιστον 20% από την ίδια την επιχείρηση
· Το υπόλοιπο ποσοστό μέσω τραπεζικού δανεισμού
Οι επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν έως και το 2026.