Ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης από την ΕΚΤ

«Συνεχίζουμε ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει το ταχύτερο επενδυτική βαθμίδα»
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 12:15
UPD:13:47
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ. Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στη χώρα μας από την Κριστίν Λαγκάρντ βλέπουν και οι αναλυτές των διεθνών οίκων. 

«Χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και σήμα αναγνώρισης της προόδου που έχει σημειώσει η πατρίδα μας» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Όπως σημείωσε, η απόφαση αυτή και οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ «έρχονται να προστεθούν στην αλυσίδα πρόσφατων αναφορών και εκθέσεων από εταίρους, θεσμούς και οίκους αξιολόγησης, που πιστοποιούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική και οι θυσίες των πολιτών αποδίδουν καρπούς».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «δεν εφησυχάζουν», αλλά «συνεχίζουν να υλοποιούν μεταρρυθμίσεις, να εφαρμόζουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και να ακολουθούμε μια διορατική εκδοτική στρατηγική».

«Συνεχίζουμε, με σχέδιο, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, τη σκληρή δουλειά, ώστε η Ελλάδα να ισχυροποιηθεί περαιτέρω και να αποκτήσει, το ταχύτερο δυνατόν, επενδυτική βαθμίδα» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε χθες σήμα στήριξης της Ελλάδας μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP). Απαντώντας ειδικότερα σε σχετική ερώτηση του διευθυντή του naftemporiki.gr, Μιχάλη Ψύλου, για το πώς ακριβώς θα στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα και εάν θα ακολουθηθεί το μοντέλο που υιοθετήθηκε και για τα κυπριακά ομόλογα το 2018 η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του APP αγοράζουμε μόνο κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας. Όπως βλέπουμε σε όλες τις αποστολές που έχουμε κάνει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει σημειώσει αναμφίβολη πρόοδο στην πιστοληπτική της αξιολόγηση και στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, αλλά τα ομόλογά της δεν είναι ακόμη στην επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό και αποφασίσαμε να έχουμε ειδική πρόβλεψη για τα ελληνικά ομόλογα». Αυτό, όπως επισήμανε η κ. Λαγκάρντ είναι «ένα πολύ ισχυρό σήμα και σπάνια γίνεται αναφορά για κάποια χώρα».

Για ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας κάνουν λόγο σε σημερινά τους reports και επενδυτικοί οίκοι. Η βρετανική HSBC σχολιάζει πως η εξαίρεση μίας χώρας και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι σπάνια. «Αυτό για εμάς σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την Ελλάδα έως τελειώσει η πανδημία, κάτι που θα μπορούσε να είναι αρκετό για να γεφυρώσει το χάσμα έως ότου η χώρα πιάσει την επενδυτική βαθμίδα» αναφέρει. Η γαλλική Societe Generale κάνει λόγο για «μεγάλη ανάσα» για τα ελληνικά ομόλογα, αφού ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο για το πώς θα στηριχθούν από την ΕΚΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική Bank of America, σημειώνει πως η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP και η ειδική αναφορά στην Ελλάδα συνιστούν ουσιαστική στήριξη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα