Βοτανικός: Κινητικότητα για τη Διπλή Ανάπλαση

Μελέτες και πόροι υλοποίησης του νέου γηπέδου του ΠΑΟ
Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 11:16
UPD:11:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Κινητικότητα παρατηρείται αναφορικά με την αστική ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας- Βοτανικού, την αποκαλούμενη Διπλή Ανάπλαση, έργο που συζητείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι τελευταίες αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων δίνουν το στίγμα ότι η προσπάθεια για να ξεκινήσει η υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης συνεχίζεται, όπως άλλωστε σημειώνει σε όλες τις σχετικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Στις προαναφερόμενες αποφάσεις του δήμου περιλαμβάνεται η έγκριση δαπάνης για τις μελέτες και έρευνες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων πέριξ του προς ανέγερση νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας από τη ΔΑΟΚΑ (κεντρική υπηρεσία έκδοσης οικοδομικών αδειών) του ΥΠΕΝ.

Η δεύτερη είναι αίτημα του Δήμου Αθηναίων προς το ΥΠΕΝ να αυξηθεί από τα 88,9 εκατ. ευ- ρώ στα 115 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) το ποσό που θα διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την κατασκευή του νέου γηπέδου. Να σημειωθεί ότι το γήπεδο θα είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων και θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ποδοσφαιρική ομάδα για 99 χρόνια.

Εκτός από το γήπεδο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης θα γίνουν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αρχικός προϋπολογισμός υλοποίησης των έργων, που είχε ανακοινώσει πριν από περίπου έναν χρόνο ο δήμαρχος Αθηναίων, ήταν 163,5 εκατ. ευρώ.

Για να καταστεί δυνατόν να ξεκινήσει το έργο της Διπλής Ανάπλασης χρειάζεται να συμφωνήσουν εκτός από την κυβέρνηση, τον δήμο και την ποδοσφαιρική ομάδα και η ΑΕΠ Ελαιώνα (που ανήκει σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς).

Στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο, προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, αθλητικό μουσείο, εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης.

Στον Βοτανικό, όπως προβλέπει το εν ισχύ Προεδρικό Διάταγμα, θα δημιουργηθεί γήπεδο ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΟ 7.500 τ.μ., ανοιχτή αθλητική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων 4.800 τ.μ., χώροι πρασίνου έκτασης τουλάχιστον 80 στρεμμάτων, έργα διαμορφώσεων, πρασίνου, κυκλοφορίας πεζών, εσωτερικού δικτύου, δικτύων υποδομών κ.λπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα