ΧΑ: Μειωμένο άγχος και γνώση των δυσκολιών στην πιο σημαντική εκπνοή φέτος στα παράγωγα

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 08:23
UPD:08:24
  • Η απότομη πτώση των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας ώθησε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο S&P 500 υποχώρησε 41,18 μονάδες, ή 0,9%, στις 4668,67, με τις απώλειες να επιταχύνονται αργά το απόγευμα. Ο ευρύτερος  δείκτης της χρηματιστηριακής αγοράς έχει πλέον υποχωρήσει σε τρεις από τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Ο NasdaqComposite έχασε 385,15 μονάδες, ή 2,5%, στις 15180,43. Ο βιομηχανικός δείκτης DowJones υποχώρησε 29,79 μονάδες, ή 0,1%, στις 35897,64. Τα ΣΜΕ επί αυτών των δεικτών σήμερα εμφανίζουν στις 7:45 οριακές απώλειες
  • Η Βρετανία έγινε η πρώτη οικονομία του G7 που την Πέμπτη αύξησε τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να σηματοδοτεί επίσης σχέδια για σύσφιξη το 2022, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φάνηκε να περιορίζει ελάχιστα τα μέτρα τόνωσης.
  • Οι διαφορετικοί δρόμοι που ακολουθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες υπογραμμίζουν τη βαθιά αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και τις διαφορετικές απόψεις τους για μια άνοδο του πληθωρισμού που προσγειώνεται σκληρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, αλλά λιγότερο στην Ευρώπη και λιγότερο πάλι στην Ιαπωνία.
  • Η BOJ διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους για τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Μειώνει την αγορά εταιρικών ομολόγων και εταιρικών χρεογράφων γενικά Επεκτείνει τη χρηματοδοτική στήριξη για μικρές επιχειρήσεις με τροποποιήσεις συνθηκών. Παραδέχθηκε τέλος ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί συνολικά
  • Οι ασιατικές αγορές μετοχών ακολούθησαν πτωτικά τη WallStreetσήμερα Παρασκευή 17/12. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI στις 7:50 σημείωνε πτώση-0,69% και ήταν στις 619,01 μονάδες.
  • Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,83 μονάδες, με μεταβολή +1,07% ή 9,47 μονάδες υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 65,084 εκατ. ευρώ σπάζοντας την “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 21,714 εκατ. ευρώ

Οι επενδυτές με την ευκαιρία της τάσης που επικράτησε διεθνώς κινήθηκαν με στόχευση την βελτίωση της εικόνας της αγοράς με διακοπή που καθοδικού σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Σήμερα μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των παράγωγων προϊόντων με λήξη το 2021, θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις των επαγγελματιών για τη δυναμική ως το τέλος ενός περιπετειώδους έτους.  

 Δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές της Αθήνας, το ράλι ανακούφισης που προκάλεσε η απόφαση της Fedνα προχωρήσει σε πράξεις κόντρα στις πληθωριστικές πιέσεις. Στην Ευρώπη η διάθεση για ρίσκο εμφανίστηκε από το ξημέρωμα. Καθώς τα κέρδη των ΣΜΕ για τους βασικούς δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων ήταν σημαντικά και αποτελούσαν συνέχεια της ανόδου στη WallStreet. Έτσι και στην πρώτη μισή ώρα εδώ, οι προσδοκίες ήταν ανεβασμένες. Και πώς να μην είναι αφού το ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα ήταν +0,56% ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης. Επίσης, μετά από ακριβώς ένα τέταρτο τα κέρδη του μέσου όρου είχαν περάσει το +1% με τον ΓΔ στις 892,73 με ελάχιστο την τιμή ανοίγματος στις 888,35 μονάδες. Παράλληλα ο τζίρος στις 11:00 ήταν διπλάσιος από την προηγούμενη συνεδρίαση στο ίδιο διάστημα. Αργότερα έπεσαν οι ρυθμοί συναλλαγών, όπως γίνεται συνήθως όταν η διαπραγμάτευση γίνεται σε θετικό πεδίο, ενώ και η ανοδική ορμή εμφάνισε δείγματα εξάντλησης.

 Οι τιμές που έδωσαν οι θεσμικοί στον ΓΔ είχαν σχέση με την στατιστική του εικόνα. Τα επίπεδα μεταξύ 890 και 892 μονάδων εμφανίστηκαν μια μέρα που ο απλός ΚΜΟ200 ημερών ήταν στις 887,94 μονάδες, ο εκθετικός πολύ χαμηλότερα στις 868,2. Αλλά πολύ κοντά στον απλό ΚΜΟ200 ημερών ήταν επίσης ο απλός των 20 ημερών (889,05) και ο εκθετικός 20 ημερών (890,34). Αυτούς θα άξιζε να βάλει κάτω ο ΓΔ στο κλείσιμο. Με ανώτερο μέρας τις 894,90 και κλείσιμο λίγο κάτω από τις 893, η “αποστολή” στατιστικής αναβάθμισης στέφθηκε με επιτυχία.

Μια επιτυχημένη αντίδραση, μετά από αλυσίδα τριών πτωτικών συνεδριάσεων, χωρίς τη συνοδεία μιας αισθητής αύξησης των όγκων στην ελεύθερη διαπραγμάτευση δημιουργεί ανακούφιση περισσότερο, παρά ενίσχυση της αισιοδοξίας.

 Αλλά και η άνοδος των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ έχει ως βάση σε μεγάλο ποσοστό την ανακούφιση των επενδυτών, από το γεγονός πως η ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα δηλώνει έμπρακτα πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον πληθωρισμό. Συνεπώς δεν θα επιτρέψει να πάρει διαστάσεις απειλητικές για τις αποδόσεις από τις μετοχικές αξίες αλλά θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις των growthstocks.

 Οι εγχώριοι αναλυτές συνδέουν την άνοδο στην Αθηναϊκή αγορά με τις πρόσφατες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών που ήταν μαζεμένες σε ένα τριήμερο. Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρουν: “Ο κύβος ερρίφθη, με τη Federal να διπλασιάζει τον ρυθμό του ‘tapering’ στα $30 δισ. τον μήνα, βλέποντας τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και συνολικά έξι αυξήσεις επιτοκίων ως το τέλος του 2023. H WallStreet αποδέχθηκε με θέρμη τις ανακοινώσεις. Οι αποφάσεις της EKT διαμόρφωσαν την κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών Αγορών, με τις οποίες συγχρονίστηκε και το Χ.Α.”. Με τη γνωστή διάθεση για προσδοκίες  με μετριοπάθεια από την LeonDepolasSec.τόνισαν: “Σημαντική ανάκαμψη καταγράφηκε στην WallStreet, μετά τίς αποφάσεις της FED, οι οποίες ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες. Η Αγορά επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την Κεντρική Τράπεζα και κινήθηκε ανοδικά, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρξε και ανοδική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2022. Οι εκτιμήσεις των μελών της FED αναφέρουν πιθανότητα για 3 αυξήσεις επιτοκίων μετά την εκτιμώμενη λήξη του ΄tapering΄ τον Μάρτιο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουμε, σχετικά με τα πτωτικά ρίσκα, για το επόμενο διάστημα”.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα