Nokia: 19% υψηλότερα κέρδη από τις αναδυόμενες αγορές

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 13:19

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 19%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Nokia Oyj, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, μετά την ώθηση στις αναδυόμενες αγορές, που είχε αποτέλεσμα τις πωλησεις κινητών σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,27 δισ. ευρώ (1,65 δισ. δολ.) ή 32 σεντς ανά μετοχή, από 1,07 δισ. ευρώ ή 25 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Nokia. Τα έσοδα αυξήθηκαν 13%, φθάνοντας στα 11,7 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Nokia σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τρία χρόνια, μετά τη δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Olli-Pekka Kallasvuo, ότι το μερίδιο αγοράς της εταιρείας αυξήθηκε στο 36%, αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων φθηνών κινητών στην Κίνα, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική. Η ανταγωνίστρια της Nokia, Motorola Inc. των ΗΠΑ, είπε την εβδομάδα που πέρασε ότι το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν 48%.

Δέκα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Nokia, θα ήταν 1,11 δισ. ευρώ ή 28 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα 11,6 δισ. ευρώ. Η Nokia είχε κέρδη από φόρους 84 εκατ. ευρώ και 39 εκατ. ευρώ του κόστους που σχετίζεται με το venture του δικτύου της. Εξαιρουμένων των έκτακτων επιδράσεων τα κέρδη ανά μετοχή της Nokia, αυξήθηκαν στα 30 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Nokia αναρριχήθηκαν έως 6,2% φθάνοντας στα 16,45 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 16,43 ευρώ, στις 12:43 π.μ. στο Ελσίνκι (τοπική ώρα). Πριν από σήμερα και κατά το προηγούμενο έτος οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 4,1%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον Dow Jones Stoxx 600 Index, των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών, σημείωσε άνοδο 21%.

Ο Kallasvuo, 53 ετών, προβλέπει ότι οι χρήστες κινητών έως το 2010 θα φθάσουν τα 4 δισ. και πως η ανάπτυξη θα προέλθει από τις αναδυόμενες αγορές της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού. Η Ινδία αυξάνει περισσότερο από 6 εκατ. μηνιαίως του συνδρομητές της ενώ η Κίνα αποκτά 5 εκατ. χρήστες τον μήνα.

Η Motorola, η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου τα σχέδια για την περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας, περίπου το 5% του εργατικού της δυναμικού, με στόχο τη μείωση του κόστους κατά 400 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές της Motorola υποχώρησαν τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών στις 5 Ιανουαρίου, μετά την ανακοίνωσή της ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη, ενδέχεται να υστερήσουν των προβλέψεων των αναλυτών, καθώς μείωσε τις τιμές πώλησης κινητών για να ανταγωνιστεί τη Nokia και τη Samsung Electronics Co. της Ν. Κορέας, την τρίτη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Η Samsung ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου μείωση των κερδών της το τέταρτο τρίμηνο, αποτέλεσμα εν μέρει και της χαμηλής τιμής κινητών τηλεφώνων. Τα κέρδη στο σκέλος των τηλεπικοινωνιών της εταιρείας, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Η μικρότερη ανταγωνίστρια, Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε τριπλάσια κέρδη, αποτέλεσμα της ζήτησης κινητών που αναπαράγουν μουσική και έχουν φωτογραφική μηχανή.

Nokia και Motorola παρουσίασαν νέα μοντέλα τον Ιανουάριο, με στόχο την απόκτηση μεριδίου η μία από την άλλη. Στο μεταξύ η Sony Ericsson επωφελήθηκε των σημάτων Walkman και Cybershot για να κερδίσει πελάτες.

Η Nokia εξήγαγε το τρίμηνο 106 εκατ. κινητά, αριθμό ρεκόρ, 26% περισσότερα από το προηγούμενο έτος και 19% περισσότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η Nokia είπε ότι το μερίδιο αγοράς της το τέταρτο τρίμηνο παρέμεινε αμετάβλητο με το αντίστοιχο του τρίτου τριμήνου και αυξήθηκε 34% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αποτέλεσμα της ανόδου των πωλήσεων σε όλες τις περιφέρειες, εκτός της Βορείου Αμερικής.

Ο μέσος όρος τιμής ενός κινητού τηλεφώνου της Nokia μειώθηκε στα 89 ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, από 93 ευρώ το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο μέσος όρος τιμής θα ήταν 91 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα