Εθνική επιτροπή για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στόχος η αλλαγή της νοοτροπίας
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 14:12
UPD:14:35

Τη σύσταση εθνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των ποινών για τους επίορκους λειτουργούς προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε τη συστράτευση όλων των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ ζήτησε συνάντηση με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή.

Ο υπουργός είπε ότι θα ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους τη συνεργασία τους στην προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας. Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, απαιτεί πολύ χρόνο, ωστόσο μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η φοροδιαφυγή δεν «είναι μαγκιά ούτε εξυπνάδα» και πρόσθεσε ότι η αλλαγή νοοτροπίας, η οποία αφορά και το κράτος, δεν γίνεται αυτόματα.

Είπε ακόμη ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και πως εδώ και δεκαετίες, παρά τις διάφορες εξαγγελίες, το φαινόμενο δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, γιατί κυρίως δεν υπήρχε συμμετοχή της κοινωνίας σε αυτή την προσπάθεια.

«Για πολλά χρόνια δεν εφαρμόστηκε η χρήση των νέων τεχνολογιών, το φορολογικό σύστημα δεν ήταν απλό και ξεκάθαρο και δεν είχε καλλιεργηθεί φορολογική συνείδηση. Το φαινόμενο οδηγεί σε σοβαρές κοινωνικές αδικίες», επισήμανε ο υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής φέρουν αποτέλεσμα, όπως καταδεικνύουν τα φορολογικά έσοδα του 2006. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, απαιτούνται πολλά για την αλλαγή της νοοτροπίας των φορολογουμένων, «δεν γίνεται να υπάρχουν φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα