Κατετέθη στη Βουλή το σχ/ν για την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2007 17:23

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση Παραχώρησης για την κατασκευή της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης και ρύθμιση συναφών θεμάτων

¶ρθρο Πρώτο

Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης

Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η «Σύμβαση Παραχώρησης της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης», που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 31 Οκτωβρίου 2006 μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου α) της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΘΕΡΜΑΪΚΗ ΟΔΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης Α.Ε.», και β) εκ τρίτου, των Αρχικών Μετόχων της παραπάνω Ανώνυμης Εταιρείας εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, BOSKALIS INTERNATIONAL BV και ARCHIRODON GROUP N.V.

το κείμενο της οποίας ακολουθεί:

(παρεμβάλλεται το παραπάνω κείμενο)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

¶ρθρο Δεύτερο

1. Για τις ανάγκες εκτέλεσης του Έργου παραχωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 & 14 του ν. 2971/2001 το δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού, του συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου και του πυθμένα σύμφωνα με το θεωρημένο σχεδιάγραμμα σε κλίμακα 1:5000, του οποίου αντίτυπο σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται με τον παρόντα νόμο. Η προβλεπόμενη στην παραγρ. 2.β.10 του άρθρου 14 του ν. 2971/2001 έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου γίνεται κατά τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης, ο δε Παραχωρησιούχος, προ πάσης έναρξης κατασκευής του έργου στους παραχωρούμενους με το παρόν άρθρο χώρους, υποχρεούται να εφοδιαστεί από την αρμόδια Λιμενική αρχή την προβλεπόμενη από την παραγρ. 7 του άρθρου 14 του ιδίου νόμου αστυνομικής φύσεως άδεια.

2. Το έργο της κατασκευής της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό σκοπό και αποτελεί μεγάλο δημόσιο έργο κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 998/79 (ΦΕΚ Α΄289), όπως ισχύει. Επιτρέπεται με τον παρόντα νόμο η κατάληψη του χώρου της δεντροστοιχίας του σιδηροδρομικού σταθμού και εγκρίνεται η μεταφύτευση των δέντρων που εμπίπτουν στα όρια του έργου, όπως τα όρια αυτά προσδιορίζονται με τις μελέτες της κυρούμενης με το παρόν Σύμβασης .Για όσα δένδρα η μεταφύτευση είναι αδύνατη θα φυτευτούν νέα δέντρα σε θέσεις που αυτό καθίσταται δυνατό και σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης.

3. Για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου, εγκρίνονται κατά μήκος της Νέας Δυτικής Εισόδου από οδό Μαζαράκη έως περιοχή Δικαστηρίων, οι διευθετήσεις που απεικονίζονται στο διάγραμμα σε κλίμακα 1:500 το οποίο θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Τοπογραφικών Εφαρμογών.

¶ρθρο Τρίτο

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 23.3.3 (1) και (2) του άρθρου 23 της κυρούμενης με το άρθρο Πρώτο του παρόντος Σύμβασης Παραχώρησης και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/1997 (ΦΕΚ Α΄50), σε σταθμούς διοδίων που λειτουργούν με το σύστημα της ελεύθερης ροής οχημάτων, η διέλευση και η καταβολή του οικείου τέλους διοδίου διαπιστώνεται με χρήση ειδικών ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών (φωτογράφηση αριθμού κυκλοφορίας οχήματος).

2. Η διέλευση οχήματος χωρίς την καταβολή του οικείου διοδίου τέλους και η μη καταβολή του, με τον τρόπο που θα υποδείξει ο Παραχωρησιούχος, εντός δέκα πέντε ημερών από τη διέλευση του οχήματος, αποδεικνύεται με έγγραφη βεβαίωση του Παραχωρησιούχου που συνοδεύεται από ευκρινή φωτογραφία του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος με επισημείωση του χρόνου διέλευσης και βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας για τα στοιχεία του κυρίου του οχήματος, βάσει των οποίων μπορεί να ζητηθεί η έκδοση διαταγής πληρωμής για το ποσό του οικείου τέλους διοδίου, προσαυξημένου κατά το ποσό της προβλεπόμενης από την κυρούμενη Σύμβαση σχετικής αστικής ποινής.

3. Η αίτηση για την έκδοση διαταγής πληρωμής εισάγεται στο καθ΄ ύλην αρμόδιο Δικαστήριο της έδρας του Παραχωρησιούχου, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των άρθρων 624 έως 634 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

4. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αυξάνεται το ποσό της αστικής ποινής που προβλέπεται από την παρ. 23.3.3. (2) (i) της κυρούμενης Σύμβασης.

¶ρθρο Τέταρτο

1. Ο προβλεπόμενος από την παρ. 15.7 της κυρούμενης με τον παρόντα νόμο Σύμβασης Παραχώρησης πειθαρχικός έλεγχος επί των εργοληπτικών επιχειρήσεων του Κατασκευαστή, των μελών του και των τυχόν υπεργολάβων του, όπως και των τυχόν υπεργολάβων του Παραχωρησιούχου, ασκείται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 278/1999 (Α.232), όπως ισχύει, εφαρμοζόμενες ανάλογα.

2. Η πρόταση για την πειθαρχική δίωξή τους γίνεται από τον υπεύθυνο έργου της αρμόδιας Προϊσταμένης Αρχής του Έργου.

3. Οι προβλεπόμενες χρηματικές κυρώσεις μπορεί να επιβάλλονται και στον Παραχωρησιούχο.

¶ρθρο Πέμπτο

1. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ρυθμίζει θέματα όμοια με αυτόν θεωρείται ότι δεν ισχύει, όσον αφορά το αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης που κυρώνεται με το νόμο αυτό.

2. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα