ΕΚΤ: Ώρα αποφάσεων με άρωμα... Ελλάδας

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 06:56
UPD:06:57
REUTERS/Ralph Orlowski

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο Τζερόμ Πάουελ της Fed πήρε το όπλο του και ετοιμάζεται να «πυροβολίσει» τον πληθωρισμό με δραστική μείωση στις αγορές ομολόγων, αλλά και τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022. Ο πληθωρισμός καλπάζει και στην Ευρωζώνη, αλλά τα πράγματα για την Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιο περίπλοκα. Η ακρίβεια δεν απειλεί στον ίδιο βαθμό όλα τα κράτη της νομισματικής ένωσης, ούτε συμφωνούν όλοι για το εάν είναι προσωρινό ή πιο επίμονο φαινόμενο. Στην εξίσωση μπαίνει βεβαίως και η πανδημία με το κύμα κρουσμάτων και μεταλλάξεων, που αυτή προκαλεί.   

Η ΕΚΤ έχει ήδη ρίξει στο σύστημα ρευστότητα ύψους 2,2 τρισ. ευρώ μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Ήταν ένα ισχυρότατο στήριγμα απέναντι σε μία άνευ προηγουμένου υγειονομική και οικονομική κρίση, που όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να χαλαρώνει. Το πότε θα μας το αποκαλύψει μάλλον σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, αν και είναι αμφίβολο αν θα δώσει και τις λεπτομέρειες του σχεδίου της. Τον τελευταίο μήνα πληθώρα διαφορετικών και συχνά αντικρουόμενων σεναρίων είδαν το φως, με διαρροές μέσα από τους κόλπους της ΕΚΤ για το πότε ακριβώς θα τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα PEPP και το τι ακριβώς θα γίνει μετά από αυτό.

Όταν η Όμικρον έκανε την εμφάνισή της επαναφέροντας τα μίνι lockdown στο προσκήνιο, αρκετοί αμφισβήτησαν τον αρχικό σχεδιασμό για τερματισμό του προγράμματος τον Μάρτιο, προκρίνοντας το σενάριο της τρίμηνης παράτασης. Άλλοι πάλι με τον πληθωρισμό να χτυπάει κόκκινο τον Νοέμβριο δεν έβλεπαν περιθώρια για κάτι τέτοιο. Ωστόσο όλοι συμφωνούσαν πως η στήριξη δεν μπορούσε να αποσυρθεί απότομα- ειδικά για τα πιο ευάλωτα κράτη. Η ΕΚΤ θα μπορούσε λοιπόν είτε να αυξήσει αισθητά το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP είτε να χτίσει μία «γέφυρα» ανάμεσα σε PEPP και APP. 

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι πόσο «ευέλικτο» θα είναι το νέο, διευρυμένο APP. Και αυτό αφορά πρωτίστως την Ελλάδα. Σήμερα η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω PEPP, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν πιάσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αξιολογούνται ακόμη ως junk. Αυτό γίνεται καθώς στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας η χώρα μας εξασφάλισε το περιβόητο «waiver». Μπορεί η εξαίρεση να ισχύσει και για το APP μέσα στο 2022 (και για όσο οι ελληνικοί τίτλοι είναι εκτός επενδυτικής βαθμίδας); Το ερώτημα είναι βέβαιοι ότι θα τεθεί σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει η κ. Λαγκάρντ. Αλλά η οριστική απάντηση ίσως τελικά να δοθεί τον Φεβρουάριο. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα