31 εταιρείες προ των πυλών του «Φαιστός»

Τι δηλώνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμετοχές 5G Αντώνης Τζωρτζακάκης
Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021 06:53
UPD:08:25

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Σημαντικό θεωρείται το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», το οποίο διαχειρίζεται η Συμμετοχές 5G A.E. -θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ)- και έχει ως στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος περί το 5G.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ζητούν χρηματοδότηση, έχουμε ήδη προτάσεις από 31 εταιρείες. Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από επιχειρήσεις από το εξωτερικό, καθώς το Φαιστός διευκολύνει σχεδιασμούς για πιθανή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα» σημειώνει σχετικά στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμετοχές 5G Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Οι στόχοι

Η συνολική χρηματοδοτική δυνατότητα - ισχύς του «Φαιστός» θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Περίπου 93 εκατ. ευρώ είναι η «προίκα» του από τα έσοδα της δημοπρασίας των αδειών για το 5G, ποσό που θα συμπληρωθεί από ιδιωτικά κεφάλαια (θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές) με συμφωνίες που το διάστημα αυτό ολοκληρώνονται. Φιλοδοξία της διοίκησής του είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς θα έχει και τη δυνατότητα για συνεπένδυση στις επιχειρήσεις που θα επιλέξει με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Οι πρώτες επενδύσεις του «Φαιστός» σε εταιρείες με εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα 5G εκτιμάται ότι θα αποφασιστούν τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα το Επενδυτικό Ταμείο κινητοποιεί το δίκτυό του προκειμένου να προσελκύσει διεθνείς επιχειρήσεις για να μεταφέρουν δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, π.χ. στην Έρευνα και Ανάπτυξη ή την πραγματοποίηση δοκιμών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Σημειώνεται ότι το «Φαιστός» διαθέτει πρόσβαση σε ραδιοσυχνότητες 5G αποκλειστικά προορισμένες για πιλοτική χρήση περιορισμένου διαστήματος από τις επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Ταμείο, ώστε να αναπτύξουν δοκιμαστικές εφαρμογές.

Έπειτα από σχετική αξιολόγηση, επίσης, έχει αποκτήσει πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 με προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ. Συνδυάζει την έρευνα στις αναδυόμενες τεχνολογίες με ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης και ένα ειδικό ταμείο μετοχικών κεφαλαίων, το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, για την αναβάθμιση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η έκθεση για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του DESI 2021 (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας), η δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός» (το οποίο χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καινοτόμο εθνικό σχήμα για τη χρηματοδότηση του 5G) αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στον απόηχο της πανδημικής κρίσης: «Η σύσταση (με τον ν. 4727/2020) ενός καινοτόμου εθνικού μηχανισμού χρηματοδότησης δικτύων 5G στην Ελλάδα (Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός) αναμένεται να παίξει αναζωογονητικό ρόλο στον απόηχο της κρίσης της νόσου Covid-19. Το επενδυτικό ταμείο αναμένεται ότι θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Βιομηχανίας 4.0 και στη δημιουργία αγοράς προϊόντων 5G στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς» αναφέρεται στην έκθεση.

Στην ίδια έκθεση καταγράφεται η επιτυχημένη δημοπρασία του Δεκεμβρίου 2020 για τις άδειες 5G, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις κορυφαίες χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τον δείκτη ετοιμότητας 5G.

Επιπλέον, στην ενότητα της έκθεσης με τις κύριες εξελίξεις στην ελληνική αγορά σημειώνεται πως «η Συμμετοχές 5G Α.Ε., ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που συστάθηκε από την ΕΕΣΥΠ και η Vantage Towers Greece (στην οποία έχουν μεταφερθεί οι παθητικές υποδομές των δικτύων κινητής των Vodafone και Wind), ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη στήριξη εταιρειών οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 5G, παρέχοντάς τους πρόσβαση στην παθητική υποδομή που ανήκει στη Vantage Towers στην Ελλάδα». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα