Προς εβδομαδιαίες απώλειες το γιέν

Καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2007 08:22

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τρίτη εβδομάδα οδεύει να σημειώσει το ιαπωνικό γιέν, μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις, περιορίζοντας την προοπτική της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα τον Φεβρουάριο

Το νόμισμα πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου και τα χαμηλότερα ρεκόρ έναντι του ευρώ, καθώς οι διαπραγματευτές μείωσαν τα στοιχήματά τους, ότι η Bank of Japan, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού μετά από την πρώτη του αύξηση τον Ιούλιο του 2000. Η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα επιτόκια μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Το γιέν υποχώρησε στα 121,54 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1 μ.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα) από 121,26 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη και από τα 121,24 πριν από μία εβδομάδα. Επίσης, το γιέν υποχώρησε στα 157,07 έναντι του ευρώ από 156,80.

Oι τιμές καταναλωτή, εκτός των νωπών τροφίμων, αυξήθηκαν 0,1% στην Ιαπωνία τον μήνα που πέρασε, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Συνολικά 38 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί 0,2%.

Αυτόν τον μήνα το γιέν υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ και στα χαμηλότερα περίπου μιας δεκαετίας έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας και της βρετανικής λίρας, καθώς τα ιαπωνικά επιτόκια καθιστούν τα περιουσιακά στοιχεία σε γιέν, λιγότερο ελκυστικά.

Οι Ιάπωνες επενδυτές στέλνουν περισσότερα κεφάλαια στο εξωτερικό, ψάχνοντας καλύτερες αποδόσεις, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων δανείζονται γιέν για να αγοράσουν νομίσματα με υψηλότερες αποδόσεις. Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι 3,5%, ενώ της Federal Resesrve των ΗΠΑ και της Βρετανίας, βρίσκονται στο 5,25%. Στην Αυστραλία τα επιτόκια είναι 6,25%.

Στις 18 Ιανουαρίου η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,25%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα