Γ. Πλακιωτάκης: Νέα σημαντική σελίδα στις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ η συνεργασία της Ακτοφυλακής

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 16:28
UPD:16:31
ΥΝΑΝΠ

Μνημόνιο συνεργασίας στην προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με την Αμερικανική Ακτοφυλακή υπεγράφη την Τρίτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη, και του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Το υπέγραψαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, κι ο αντιναύαρχος Στήβεν Πολίν, διοικητής Ατλαντικού ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Καρλ Σουλτζ.

ΥΝΑΝΠ

«Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα στενότερης συνεργασίας, κάτι που αποτελούσε, εδώ και καιρό, επιδίωξη και των δύο Σωμάτων» είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάιατ, για την καθοριστική συμβολή του στη διαμόρφωση του μνημονίου, όπως επίσης και τον ναύαρχο Πολίν για την παρουσία του εδώ, προκειμένου να εγκαινιάσουμε μαζί μια νέα σημαντική σελίδα στις στρατηγικές σχέσεις των δύο εθνών μας.

Σχέσεις οι οποίες έχουν σφυρηλατηθεί σε βάθος χρόνου πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, για τις οποίες και εμείς οι Έλληνες και οι αμερικανοί σύμμαχοι μας έχουμε θυσιάσει πολλά στο πέρασμα του χρόνου» πρόσθεσε.

«Καλωσορίζουμε ένα ακόμη πραγματικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελληνικής Ακτοφυλακής με την υπογραφή του σημερινού μνημονίου συναντίληψης» είπε από την πλευρά του ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και συνέχισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιναύαρχο Πολίν για το ειδικό ταξίδι στην Ελλάδα για αυτή την περίσταση και όλους τους εταίρους μας στην Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν και να ενισχύσουν την αμυντική μας σχέση με την Ελλάδα, η οποία από πολλές απόψεις είναι μία από τους ισχυρότερους συμμάχους μας σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στον θαλάσσιο τομέα.

Το σημερινό μνημόνιο συνεννόησης θα βοηθήσει το Λιμενικό Σώμα των χωρών μας να επιταχύνει περαιτέρω τον ρυθμό οικοδόμησης εμπλοκών, επισκέψεων πλοίων και εκπαίδευσης μεταξύ των δυνάμεών μας.

Οι έξι πυλώνες που περιγράφονται σε αυτό το μνημόνιο - θαλάσσια ασφάλεια, επιχειρήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών, επιθεωρήσεις αλιείας, προστασία του περιβάλλοντος και εκπαίδευση - ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και των δυνατοτήτων της Συμμαχίας μας σε μια γειτονιά που δεν είναι πάντα φιλική και σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα έχει γίνει πλέον αντιληπτή από όλους ως πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθαρός πάροχος ασφάλειας και μια χώρα που αποτελεί μέρος της λύσης για την οικοδόμηση του είδους μιας σταθερής, δημοκρατικής περιοχής που θέλουν και αξίζουν οι πολίτες μας» ανέφερε ο κ. Πάιατ.

To MoU περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

α. Σκοπός: Αντικείμενο αποτελεί η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ακτοφυλακών και η προώθηση των κοινών τους προτεραιοτήτων.

β. Πεδία Συνεργασίας: Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στους τομείς:

(i) ΝαυτικήΑσφάλεια (Maritime Safety)

(ii) ΝαυτικέςΕπιχειρήσεις (Maritime Operations)

(iii) ΕπιτήρησηΘαλασσίωνΣυνόρων (Maritime Security, Border Control and Information Sharing

(iv) ΈλεγχοςΑλιείας (Fisheries Inspection and Control

(v) ΠροστασίαΘαλασσίουΠεριβάλλοντος (ProtectionoftheMarineEnvironment).

(vi) Εκπαίδευση προσωπικού (Training).

γ. Διαδικαστικά ζητήματα (Τρόπος ανταλλαγής πληροφοριών - Κοινό πρόγραμμα υποστήριξης - Τροποποιήσεις - Αλλαγές - Διάρκεια - Περάτωση κ.α.).

Ο αντιναύαρχος Πολίν και το επιτελείο του παρακολούθησαν και ευρεία ενημέρωση για την αποστολή και το έργο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του, παρουσία του αρχηγού ΛΣ, αντιναυάρχου Θεόδωρου Κλιάρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα