Ευρωζώνη: Μερική ανάκαμψη για τη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο- Ποια τα «βαρίδια»

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 15:11
UPD:15:12
REUTERS/CAITLIN O'HARA

Μερικώς ανέκαμψε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώνη, γεγονός που αποπνέει αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου στην οικονομίας της περιοχής. Παρά την ανάκαμψη, ωστόσο, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα «επιμένουν», δείχνοντας ελάχιστα σημάδια βελτίωσης.

Αναλυτικότερα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 1,1% από τον προηγούμενο μήνα, με την παραγωγή να είναι 3,3% υψηλότερη από το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο. Εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι 0,7% κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την επίδραση που έχουν στην ανάκαμψη της μεταποίησης, οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις στην προμήθεια υλικών- που ανεβάζουν τις τιμές τους, ως συνέπεια.

Από τις οικονομίες της Ευρωζώνης, υψηλότερη ήταν η βιομηχανική παραγωγή  στη Γερμανία και τη Γαλλία, ενισχυμένη από αύξηση 18% στην κατασκευή οχημάτων και ρυμουλκούμενων από τον προηγούμενο μήνα. Οι καλές επιδόσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα που «σήκωσε» την ανάκαμψη της του κλάδου τον Οκτώβριο. Αντίθετα, η παραγωγή μειώθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Φαίνεται πλέον εύλογο ότι η βιομηχανία θα έχει μια μικρή θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε η Τζέσικα Χιντς  της Capital Economics, καθιστώντας παράλληλα την προσοχή στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

«Αλλά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν έντονα και, σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε βελτίωση είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από την ασθενέστερη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα Covid έχουν προκαλέσει νέους περιορισμούς, εντείνοντας την προσοχή στους καταναλωτές», πρόσθεσε. «Σε γενικές γραμμές, η οικονομία της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για δύο αδύναμα τρίμηνα», είπε χαρακτηριστικά. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα