Market Beat: Με εύνοια από τα διεθνή ξεκινά η εβδομάδα

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 09:01
UPD:09:02
  • Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια κινούνται συντονισμένα ανοδικά με τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street με άνοδο της τάξης του +0,3%

 

  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Τα εβδομαδιαία κέρδη  των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έδειξαν πως οι μετοχές επιστρέφουν σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών μετά το selloff της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για την παραλλαγή Omicron και τα σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί πλέον ο πληθωρισμός να χαρακτηριστεί ως «παροδικός».

 

  • Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή τον περασμένο μήνα σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τους εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ενισχύοντας την υπόθεση για υψηλότερα επιτόκια.

 

  • Οι επενδυτές προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του 2021, είναι δεδομένη η δίψα τους να μάθουν πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να βρει σημάδια για το πότε μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το 2022.

 

Ενώ στο δεύτερο μισό του τελευταίου μήνα κάθε έτους συνήθως οι αγοραίοι τοποθετούνται έχοντας την αίσθηση πως υπάρχει εικόνα για τις εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, φέτος υπάρχει αυξημένη νευρικότητα. Έτσι αντί να επιλέγουν μετοχές αναλόγως των προσδοκιών για τα αποτελέσματα του επερχόμενου τριμήνου, φέτος μετακινούνται συχνά από τις growth stocks (μετοχές ταχείας ανάπτυξης εσόδων με εξάρτηση από τα επιτόκια δανεισμού) στις value stocks (μετοχές που ευνοούνται από την άνοδο των επιτοκίων) και αντιστρόφως. Η μετατόπιση γίνεται αναλόγως των προσδοκιών για το μέλλον των επιτοκίων που καθορίζουν οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

 

Εδώ, με μόνιμα χαμηλό τζίρο σε σχέση με την μέση αξία ημερήσιων συναλλαγών η δεύτερη εβδομάδα  του Δεκεμβρίου, περιέλαβε μια πτωτική σύνοδο στην αρχή της και τέσσερις στη σειρά ανοδικές συνεδριάσεις μετά. Παρά τις μικρές ανοδικές μεταβολές, η πρόσθεση των ημερήσιων κερδών προκάλεσε άνοδο των βασικών δεικτών πάνω από +2%, με βασικό χαρακτηριστικό την απουσία μεγάλων διαφορών στις μεταβολές ανά μετοχή του FTSE25. Τα κέρδη αφορούσαν 23 blue chip και με αυτά στο τέλος της εβδομάδας, η αγορά ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 900 μονάδες. Αν και δεν κρατήθηκε σε αυτά τα επίπεδα στο κλείσιμο, που έγινε εν μέσω πτωτικής τάσης στην Ευρώπη.

 

Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,21% και στον τρέχοντα μήνα ως τώρα κέρδισε +3,56% με απόδοση έτους +11,08%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε +2,38%, στο Δεκέμβριο κερδίζει +4,04% και στο 2021 +11,73%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,14%, το Δεκέμβρη ενισχύθηκε κατά +0,10% αλλά αποδίδει στο 2021 +34,91%.

 

Οι καιροί, ειδικά με την πανδημία και τα προς επένδυση κεφάλαια που ξεπήδησαν, έχουν αλλάξει. Φάνηκε από το πόσο μικρό ποσοστό της υπερβάλλουσας ρευστότητας σε παγκόσμια κλίμακα επέλεξε, να ενδιαφερθεί για τις ελληνικές αξίες. Για αυτό οι επενδυτές με ιστορία στην αγορά κυνηγάνε τα σίγουρα, τα χειροπιαστά κέρδη που δίνουν οι υπολογισμοί γύρω από επικείμενες αυξήσεις, που επίσης ήταν δειλές. Αφού τα επιτόκια δανεισμού για τις εταιρίες ήταν εξόχως χαμηλά. Η θέση μας είναι απλή. Καλά και άγια τα μεγάλα όνειρα και οι προσδοκίες αλλά η συγκέντρωση σε ότι υπάρχει και η αυστηρή επιλεκτικότητα είναι επίσης καλή και χρήσιμη, αν αυξάνει τον πλούτο.

 

Υπάρχει πληθώρα προσφοράς δεδομένων και αντίστοιχα κατηγοριοποιήσεις ηπείρων, χωρών, αγορών, περιουσιακών στοιχείων, μετοχών στις οποίες αξιολογείται και η Αθηναϊκή αγορά. Τα στοιχεία που απορρέουν από τις συγκρίσεις, δεν την έχουν σε κλίμακα που αντιστοιχεί στο “τρέξτε να επενδύσετε”. Άλλωστε το μείγμα των ζητημάτων που διαμορφώνουν το επενδυτικό κλίμα δεν επιτρέπει ακόμα την εγκατάσταση ορατότητας για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπάρχει πλέον και γίνεται σταδιακά αποδεκτό… Φως στο τούνελ. Αλλά η πορεία ως την έξοδο δεν φωτίζεται καλά και υπάρχει η απειλή από την ενεργειακή φτώχεια. Φαινόμενο που θα αποκαλυφθεί όταν θα βαρύνει το κρύο στην Ευρώπη η οποία κινδυνεύει από ενεργειακό κραχ. Αυτά δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα  ένας επαγγελματίας και απλά προβληματίζεται. Έτσι αποκτά συντηρητική θεώρηση στην επενδυτική του στρατηγική.

 

Ακόμα και τους συντηρητικούς, η αγορά για το 2021 έχει να παρουσιάσει τις επιδόσεις των ΕΥΡΩΒ 57,62%, ΔΕΗ 31,22%, ΜΥΤΙΛ +28,66%, ΕΤΕ 26,01%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 24,37%, ΟΤΕ 22,00%, ΜΟΗ 20,08%, ΒΙΟ +19,92%. Για να μην αναφερθούμε στις αποδόσεις μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που έχουν για τα διεθνή επενδυτικά πρότυπα υψηλότερο ασφάλιστρο μετοχικού κινδύνου. Διότι, ενώ δεν απόμειναν και πολλές ως το τέλος του 2021 συνεδριάσεις,  έχουμε τις αποδόσεις σε ΙΝΚΑΤ 60,89%, ΙΝΤΚΑ 126,49%, ΚΟΥΕΣ 60,96%, ΟΤΟΕΛ 47,55%, ΠΛΑΘ 75,82%, ΣΕΝΕΡ 73,41%, που δεν τις λέει ευκαταφρόνητες κανένας. Υπομονή ως την ώρα του τελευταίου φετινού χρησμού της Fed την Τετάρτη. Αν και εμάς σαν οικονομία μας αφορά άμεσα η ΕΚΤ που θα ακολουθήσει.

 

Τα προγραμματισμένα γεγονότα στη βδομάδα:

 

  • Χωρίς το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Prodea την Τρίτη, ενώ η Τερνα Ενεργειακή συγκαλεί συνέλευση την ίδια ημέρα με θέμα, μεταξύ άλλων, την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή.
  • Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
  • Την Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να ανακοινώσει την πολιτική της για επιτόκια και QE.
  • Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα κλείσουν οι σειρές Παραγώγων για δείκτες και μετοχές για το μήνα Δεκέμβριο.
  • Στο κλείσιμο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στο δείκτη FTSE25, με την εισαγωγή της Quest Holdings και την διαγραφή της ΕΧΑΕ.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

 

 

Χωρίς τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, δεν διαμορφώνονται οι προσδοκίες για το 2022

Ενώ στο δεύτερο μισό του τελευταίου μήνα κάθε έτους συνήθως οι αγοραίοι τοποθετούνται έχοντας την αίσθηση πως υπάρχει εικόνα για τις εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, φέτος υπάρχει αυξημένη νευρικότητα. Έτσι αντί να επιλέγουν μετοχές αναλόγως των προσδοκιών για τα αποτελέσματα του επερχόμενου τριμήνου, φέτος μετακινούνται συχνά από τις growth stocks (μετοχές ταχείας ανάπτυξης εσόδων με εξάρτηση από τα επιτόκια δανεισμού) στις value stocks (μετοχές που ευνοούνται από την άνοδο των επιτοκίων) και αντιστρόφως.

 

Η μετατόπιση γίνεται αναλόγως των προσδοκιών για το μέλλον των επιτοκίων που καθορίζουν οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Ενώ σημαντικό ρόλο για την αυξομείωση της γοητείας στις μετοχές τεχνολογίας έπαιξαν και οι  ρυθμίσεις από την πλευρά των Κινεζικών αρχών για τις εταιρίες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και όχι μόνο. Παράλληλα απορροφάται σταδιακά η ανησυχία για την αγορά ακινήτων στην Κίνα χωρίς επίδραση στην περιφέρεια της Ασίας. 

 

Το 2021 δε λέει να φύγει

 

Τα βασικά ζητήματα για τους αγοραίους το τρέχον έτος ήταν ανάπτυξη, πληθωρισμός, πανδημία. Το 2021 ήταν χρονιά που η αγωνία για την πανδημία κυριάρχησε κατά διαστήματα. Αλλά την ακολουθούσε η ανακούφιση από την διαπίστωση πως τα εμβόλια για τον Covid-19, επιτρέποντας την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, προκάλεσαν εκτίναξη, από τον πυθμένα των lockdown για την πανδημία, των κατά τόπους οικονομιών. Την ανησυχία επανέφερε το φαινόμενο της αύξησης της ζήτησης σε επίπεδα που δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν από την υπάρχουσα προσφορά, με την άρση των περιορισμών. Η αλυσίδα των προμηθειών για την παγκόσμια βιομηχανία εμφάνισε σημεία ασυνέχειας εκτινάσσοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και οι αγορές εμφάνισαν αστάθεια. Αυτήν έσπευσαν να ελέγξουν οι Κεντρικές Τράπεζες, ειδοποιώντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα ήταν παροδικές. Η παρέμβασή τους λειτούργησε καθησυχαστικά για αρκετό διάστημα, αλλά η εμπιστοσύνη των αγοραίων στις εκτιμήσεις των αρμοδίων κλονίστηκε. Επειδή διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν ελαττώθηκαν με την πάροδο των μηνών αλλά ισχυροποιήθηκαν.

 

Καταλυτικά σε αυτό το πεδίο του επενδυτικού προβληματισμού λειτούργησε η στροφή ακόμα και της ηγεσίας της Fed, πρόσφατα. Γιατί εγκατέλειψε την άποψη της παροδικότητας του πληθωρισμού και παραδέχθηκε ότι δεν θα υποχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ενώ αναλυτές σαν τον Ed Yardeni που μελετά τις κινήσεις της Fed πολλές δεκαετίες αναμένουν το επίπεδο που η μεγαλύτερη Κεντρική Τράπεζα  θα ορίσει ως κατάλληλο για να ασκεί το θεσμικό της έργο με άνεση το 3% αντί του δεδηλωμένου ως τώρα 2%. Με μικρότερη έμφαση, αλλά προς την ίδια κατεύθυνση ως προς τη σταθερότητα των πληθωριστικών πιέσεων αναφέρθηκε και η επικεφαλής της ΕΚΤ. Αυτές στην Ευρώπη έχουν ως κεντρική βάση την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Το ενδιαφέρον την τρέχουσα εβδομάδα είναι τεράστιο. Γιατί είναι γνωστό σε όλους πως η άνοδος των αποτιμήσεων στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια τα οποία ως το φθινόπωρο αναζητούσαν και έγραφαν ρεκόρ υψηλών βίου, οφειλόταν κύρια στην άφθονη ρευστότητα που παρείχαν οι Κεντρικές Τράπεζες. Καθώς εφάρμοσαν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές χρεογράφων για να επουλώσουν τις πληγές από την καραντίνα λόγω Covid-19, στις οικονομίες που εποπτεύουν.

 

Εκτός όλων αυτών προστέθηκε πρόσφατα ο φόβος από την ανακοίνωση της ύπαρξης ενός υπερμεταδοτικού στελέχους Covid-19 που ονομάστηκε Omicron. Η σοβαρότητα της παραλλαγής Omicron δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά ορισμένοι περιορισμοί έχουν επιστρέψει ήδη στην ΕΕ. Επαναφέροντας την ανησυχία για επέκτασή τους, αν αποδειχθεί η ύπαρξη ανθεκτικότητας του νέου στελέχους έναντι των εμβολίων που υπάρχουν ήδη. Συνεπώς αν προσθέσουμε σε αυτά και την μέτρηση του πληθωρισμού του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ το 2021, τελειώνει χωρίς κανένα από τα κυρίαρχα ζητήματα για τις αγορές να έχει λυθεί ή ξεκαθαρίσει.

 

Η στροφή των Κεντρικών Τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να στρέφονται προς την ομαλοποίηση της νομισματικής τους πολιτικής, αν και με διαφορετική αίσθηση επί του επείγοντος των αναγκαίων αλλαγών. Από τη Fed οι αγορές περιμένουν να προετοιμάσει το μονοπάτι για τις αυξήσεις των επιτοκίων την τρέχουσα εβδομάδα. Ωστόσο από τη δυναμική στην αγορά νομισμάτων και κρατικών ομολόγων φαίνεται ότι οι επενδυτές περιμένουν να φανεί επίσης πως θα καθυστερήσουν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία οι ΕΚΤ, στην Ιαπωνία η BoJ και στη Βρετανία η BoE. Όπως είναι λογικό, η κύρια εστίαση είναι στις 4 μεγάλες, καθώς έχουν τις τελευταίες τους συναντήσεις για το 2021, αλλά υπάρχει πολλή δράση και αλλού. Ενώ υπάρχει διαφορά αντιλήψεων μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, η συνολική τάση παγκοσμίως παραμένει προς την κατεύθυνση της άρσης των κινήτρων, με λίγες εξαιρέσεις όπως η PBoC (κεντρική τράπεζα της Κίνας).

 

Fed: Η επικοινωνία των αξιωματούχων της Fed έγινε αναμφισβήτητα πιο επιθετική τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Καθώς με τον ονομαστικό ΔΤΚ να αυξάνεται 0,8% από μήνα σε μήνα και τον δομικό ΔΤΚ στο 0,5%, εμφανίζουν τον Νοέμβριο ως άλλον έναν μήνα ισχυρών αυξήσεων. Τώρα οι αναλυτές της Barclays σημείωναν: “Περιμένουμε η FOMC να ανακοινώσει μια επιτάχυνση στο ρυθμό μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης και αναμένουμε να τελειώσουν οι αγορές χρεογράφων στα μέσα Μαρτίου. Με εντεινόμενους κινδύνους λόγω των πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και ενδείξεις για πιο ουσιαστική βελτίωση της αγοράς εργασίας, πιστεύουμε ότι η αποτύπωση των εκτιμήσεων των μελών της FOMC για τον χρόνο έναρξης των αυξήσεων στα επιτόκια της  Fed θα φέρει τον κύκλο σύσφιξης νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, που αρχικά αναμενόταν. Δείχνοντας δύο αυξήσεις το 2022, τρεις το 2023 και τέσσερις το 2024”.

 

ΕΚΤ: Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι νέες μακροοικονομικές της προβλέψεις θα είναι στο επίκεντρο. Όσον αφορά τα μέτρα πολιτικής, εκτιμάται ότι το διοικητικό συμβούλιο θα επιβεβαιώσει το τέλος των καθαρών αγορών στο πλαίσιο του PEPP (του προγράμματος για την πανδημία) τον Μάρτιο, με χαμηλότερο ρυθμό αγορών ανά μήνα στο πλαίσιο του PEPP το 1ο  τρίμηνο του 2022 και θα κλιμακώσει το, ισχύον ασχέτως πανδημίας, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP, με ένα επιπλέον κονδύλιο 180 δις ευρώ που θα είναι διαθέσιμο έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

 

BoJ: Στη μοναδική ίσως ομαλή, δηλαδή χωρίς αλλαγές, συνεδρίαση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική χαλάρωση μέσω του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων. Με την Barclays να δηλώνει: Πιστεύουμε ότι το Ειδικό Πρόγραμμα Υποστήριξης της Χρηματοδότησης (που θα λήξει τον Μάρτιο του 2022) πιθανότατα θα παραταθεί ήδη από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου.

 

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

 

Στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη. Ο S&P500 κέρδισε +3,82%, και στο 2021 αποδίδει +25,35%. Ο Dow ενισχύθηκε κατά +4,02%, με επίδοση +17,53% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +2,88%, με επίδοση στο 2021 +20,52%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με άνοδο +2,43%, στο 2021 κερδίζει +12,00%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +3,61%, στο 2021 κερδίζει +21,28%.

 

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +2,38% στη βδομάδα, στο έτος κερδίζει +12,87%. Ο DAX  ανέβηκε κατά +2,99%, στο έτος αποδίδει +13,88%, ο CAC με μεταβολή +3,34%, στο 2021 κερδίζει +25,94%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε +1,44%, στο έτος αποδίδει +3,55%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία πρόσθεσε +3,02%, με ετήσια επίδοση +20,19%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με άνοδο +2,76%, στο Δεκέμβριο κερδίζει +2,72%, ενώ διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +19,18%.

 

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,56%, με επίδοση έτους -9,46%. Ο IPC του Μεξικού ενισχύθηκε κατά +1,22%, στο 2021 αποδίδει +16,22%. Ο χρυσός με οριακή πτώση -0,04%, βρέθηκε στα 1783,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -6,23%. Εκτινάχθηκε κατά +8,67%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 71,96 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +48,62%.

 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,46%, έχει απόδοση στο 2021 +3,62%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +1,41%, στο 2021 αποδίδει +4,76%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +1,89% στο έτος κερδίζει +22,81%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +0,96%, στο έτος χάνει -11,88%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,63% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +5,57% στο 2021.

 

Η σύσφιξη και η Wall Street

 

Μια πολύ σύντομη ιστορία των εκρηκτικών αντιδράσεων από σύσφιξη στη νομισματική πολιτική. Από το 2013 σημειώθηκαν τέσσερις εκρήξεις στο χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένης  της τελευταίας και τρέχουσας. Μέχρι στιγμής, δεν ήταν τόσο έντονη όσο οι προηγούμενες τρεις, αλλά έχει τη δυνατότητα να διαρκέσει. Η Fed, ως απάντηση στις τρεις προηγούμενες εκρήξεις φυγής από το ρίσκο, υποχώρησε από την αυστηροποίηση. Αυτή τη φορά, μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τη σύσφιξη. Η πρώτη έκρηξη ήταν την άνοιξη του 2013, όταν ο δείκτης υποχώρησε 5,8%. Η δεύτερη σημειώθηκε στα τέλη του 2015 έως τις αρχές του 2016, όταν ο δείκτης υποχώρησε 13,3%. Η τρίτη ήταν το φθινόπωρο του 2018, όταν υποχώρησε 19,8%. Η τελευταία είναι σε εξέλιξη. Ξεκίνησε με την κατάθεση που έδωσε  ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell. Είπε ότι πιστεύει πως η μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα που ανακοινώθηκε νωρίτερα. Η επιτροπή πιθανότατα θα αποφασίσει να διπλασιάσει τον ρυθμό μείωσης ανά μήνα, ανοίγοντας δρόμο για αύξηση των επιτοκίων πριν από τα μέσα του 2022.

 

ΧΑ

 

Εβδομάδα υπόδειγμα ισορροπημένης ανόδου

Με μόνιμα χαμηλό τζίρο σε σχέση με την μέση αξία ημερήσιων συναλλαγών η δεύτερη εβδομάδα  του Δεκεμβρίου, περιέλαβε μια πτωτική σύνοδο στην αρχή της και τέσσερις στη σειρά ανοδικές συνεδριάσεις μετά. Παρά τις μικρές ανοδικές μεταβολές, η πρόσθεση των ημερήσιων κερδών προκάλεσε άνοδο των βασικών δεικτών πάνω από +2%, με βασικό χαρακτηριστικό την απουσία μεγάλων διαφορών στις μεταβολές ανά μετοχή του FTSE25. Τα κέρδη αφορούσαν 23 blue chip και με αυτά στο τέλος της εβδομάδας, η αγορά ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 900 μονάδες. Αν και δεν κρατήθηκε σε αυτά τα επίπεδα στο κλείσιμο, που έγινε εν μέσω πτωτικής τάσης στην Ευρώπη. Την πτωτική δυναμική προκάλεσαν τα δεδομένα από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης γύρω από την πανδημία. Στην Αθήνα επηρέασε τη δυναμική στην υποκείμενη αγορά η μετακίνηση των στοιχημάτων στα παράγωγα από τη σειρά Δεκεμβρίου στις επόμενες σειρές με λήξη το 2022, στα ΣΜΕ επί μετοχών. Η εκπνοή είναι στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. 

 

Τη Δευτέρα η αγορά έφθασε να κλείνει με απώλειες -0,10% αδιαφορώντας για τις διογκούμενες θετικές επιδόσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 878,34 από 879,23 μονάδες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με μεταβολή -0,10%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,449 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 15,231 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 563,81 με απώλειες -1,16%. Ο FTSE25 έκλεισε με οριακή πτώση  -0,03% στις 2110,68 από 2111,31 μονάδες την προηγούμενη ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -1,30%. Την Τρίτη η Αθήνα εμφάνισε τον υψηλότερο για τη βδομάδα τζίρο. Με την βοήθεια του Τραπεζικού μπλοκ (Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +2,44%), ο ΓΔ έκλεισε στις 891,84 μονάδες, με μεταβολή +1,54%. Ο τζίρος ανήλθε στα 51,557 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 1,452 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,67% στις 2145,99 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,43%.

 

Την Τετάρτη κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η μέριμνα για τη διατήρηση των κεκτημένων από την πρόσφατη αποκατάσταση των πτωτικών υπερβολών, χωρίς την βοήθεια της ώθησης για ρίσκο από το διεθνές κλίμα. Ο ΓΔ με άνοδο +0,12% οδηγήθηκε στις 892,92 μονάδες ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 50,088 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,731 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με οριακή άνοδο +0,03% και ο FTSE25 ενισχύθηκε +0,02% στις 2146,36 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,69%. Ήταν η πρώτη από τις τρεις τελευταίες στις οποίες το πλήθος των πτωτικών μετοχών στο ταμπλό ήταν περίπου ίσο με των πτωτικών. Την Πέμπτη μπήκαν τα θεμέλια για την προσέγγιση των 900 μονάδων. Με αφορμή ειδήσεις  για την εφαρμογή εκ νέου περιορισμών στην Ευρώπη, οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν την κάμψη της διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου, αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Εδώ, ο ΓΔ  οδηγήθηκε στις 898,29 μονάδες, με μεταβολή +0,60% ενώ ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 45,191 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωσή του με αξία πακέτων 10,175 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,75% στις 2162,41 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,24%.

 

Την Παρασκευή με ακόμα χαμηλότερο τζίρο, ο ΓΔ με ανώτερο τις 900,32 μονάδες έκλεισε στις 898,63 με μεταβολή +0,04%, ενώ ο FTSE25 είχε απώλειες -0,04% και έκλεισε στις 2161,64 μονάδες, όταν ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,30%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 37,124 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,285 εκατ. Έτσι ο Μέσος τζίρος στη βδομάδα διαμορφώθηκε στα 46,48 εκατ. ευρώ από 76,5 εκατ. την  προηγούμενη  με μέση αξία πακέτων 7,77 εκατ. από 6,28.  Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,238 από 64,964 δις ευρώ την Παρασκευή 3/12.

 

Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στον μέσο όρο κέρδη +2,21% και στον τρέχοντα μήνα ως τώρα κέρδισε +3,56% με απόδοση έτους +11,08%. Ο  FTSE25 ενισχύθηκε +2,38%, στο Δεκέμβριο κερδίζει +4,04% και στο 2021 +11,73%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,14%, το Δεκέμβρη ενισχύθηκε κατά +0,10% αλλά αποδίδει στο 2021 +34,91%.

 

Η εικόνα των blue chip

 

Η εικόνα των μετοχών που προτιμούν οι θεσμικοί στον τελευταίο μήνα της χρονιάς επιβεβαιώνει επιλεκτικότητα στην τάση των διαχειριστών να ρευστοποιούν θέσεις σε μετοχές που υστέρησαν σε επιδόσεις τους 11 μήνες που προηγήθηκαν, για να τοποθετηθούν στους νικητές της χρονιάς. Παράλληλα γίνεται μια αποκατάσταση σε απώλειες από υπερβολικές πιέσεις. Μόνο δυο blue chip εμφάνισαν πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή

  1. ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,29% και (-20,46% στο έτος),
  2. ΑΔΜΗΕ -0,60% και (-5,48% στο 2021).

 

Στον αντίποδα με κέρδη από +3% και πάνω εντοπίζονται:

  1. ΟΤΕ +4,48% και (+22,00%),
  2. ΛΑΜΔΑ +4,28% και (+1,34%),
  3. ΜΟΗ +4,19% και (+20,18%),
  4. ΕΛΧΑ +3,99% και (+13,41%),
  5. ΕΕΕ +3,97% και (+9,01%),
  6. ΠΕΙΡ +3,87% και (-93,74%),
  7. ΕΧΑΕ +3,39% και (-2,18%),
  8. ΜΠΕΛΑ +3,28% και (-9,22%),
  9. ΕΤΕ +3,11% και (+26,01%).

 

Ακολουθούν

  1. ΜΥΤΙΛ  +2,96% και (+28,66%),
  2. ΑΛΦΑ +2,88% και (+14,23%), και δύο με μεταβολή ισοδύναμη των δεικτών ήτοι
  3. ΕΥΔΑΠ +2,40% και (+11,79%),
  4. ΣΑΡ +2,11% και (-6,74%).

 

Η ομάδα των blue chip με κέρδη μικρότερα του +2% χωρίζεται σε αυτά με άνοδο άνω του +1% που συναντάμε:

  1. ΑΡΑΙΓ +1,87% και (-4,85%),
  2. ΤΙΤC +1,62% και (+0,58%),
  3. ΔΕΗ +1,40% και (+31,22%),
  4. ΤΕΝΕΡΓ +1,20% και (+2,27%),
  5. ΟΛΠ +1,01% και (-8,10%).

 

Ακολουθούν όσες μετοχές απλά εμφάνισαν άμυνα στις πιέσεις αλλά δεν εμφάνισαν υπολογίσιμη μεταβολή ήταν οι:

  1. ΟΠΑΠ +0,56% και (+14,79%),
  2. ΕΛΠΕ +0,34% και (+10,93%),
  3. ΕΥΡΩΒ +0,22% και (+57,62%),
  4. ΒΙΟ +0,11% και (+19,92%),
  5. ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,00% και (+24,37%).

 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εβδομάδα εκπνοής ξεκινά με κυριαρχία των short στοιχημάτων

Τρεις βδομάδες πριν το τέλος της χρονιάς οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται με περιορισμένο το ενδιαφέρον και προτιμήσεις με σφραγίδα την επιλεκτικότητα, ειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα αύξησης της νευρικότητας. Αυτό δεν θα προκύψει από εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά από τις αντιδράσεις των Κεντρικών Τραπεζών στις τελευταίες συνεδριάσεις της χρονιάς επί της νομισματικής πολιτικής, που συνήθως είχαν τυπικό χαρακτήρα. Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Η νευρικότητα μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, δεδομένης της εκπνοής των Παραγώγων. Άλλωστε, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί την Τετάρτη στο πόρισμα της FED, όπως έχουμε αναφέρει ξανά. Απαιτούνται λοιπόν αυξημένα αντανακλαστικά, ανάλογα και με τις εξελίξεις”.

 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά σε αρνητικό πεδίο μόνιμα ως τις 12:50 και από τότε και μετά κινήθηκε κύρια σε θετικό πεδίο αλλάζοντας ωστόσο πρόσημο 10 τουλάχιστον φορές ως το τέλος. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 7,2 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,77 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2167,30 μονάδες, ήρθε στις 13:55. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 2149,37. Το κλείσιμο στις 2161,64 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,04% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε αισθητά φθάνοντας στα 22,345 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 9/12.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 415 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2167,75 μονάδες, κατώτερο τις 2150,00 με τελευταίες πράξεις στις 2162,00 και κλείσιμο στις 2154,25 από 2155,00 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3273 από 3241 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 79 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2166,25 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2149,00 και τιμή κλεισίματος τις 2151,75 από 2152,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 213 από 193 ΣΜΕ.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 60 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 9/12 στις 581,95 με άνοδο +0,73%. Την Παρασκευή 10/12, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 576,32 μονάδων (-0,97%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 576,74 (-0,90%), και ανώτερο τις 586,8 (+0,83%) έκλεισε στις 582,16 με άνοδο +0,04%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 8,544 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,46%) απασχόλησε 2,376 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,74%) 3,360 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,22%) απασχόλησε 0,895 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,87%) απασχόλησε 0,946 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 583,25 από 583,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 11.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 9793 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,09 ευρώ και δημιουργήθηκαν 75.249 από 82.378 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 7652 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.952 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4228 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,84 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 23.307 από 26.734. Διακινήθηκαν επίσης 2647 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 4.786 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 2410 λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,914 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 24.724 από 27.089.  Διακινήθηκαν επίσης 2257 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 3.686 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3435 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,36 ευρώ και 19.714 από 22.748 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 3255 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 16.650 ανοικτά ΣΜΕ.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 7687 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Μαρτίου, τα 3960 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Δεκεμβρίου και τα 3001 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου.

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διαμορφώθηκε από τα 6.500 συμβόλαια για ΟΤΕ.

 

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. μεταξύ άλλων υπογράμμισε: “Το 3ο τρίμηνο έδειξε την δυναμική των Εταιρειών σε κανονικό περιβάλλον. Ο κύκλος εργασιών των Εταιρειών του FTSE Large Cap, εκτός των Τραπεζών, σημείωσε αύξηση κατά 38% σε ετήσια βάση και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση. Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων των Τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανακοίνωσαν πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ οι Alpha BankΑΛΦΑ +0,46% και Τρ. Πειραιώς αδύναμα. Ωστόσο, τα ΜΕΑ υποχώρησαν σε τριμηνιαία βάση σε όλες τις Τράπεζες. Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι οι Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Byte και Μοτοδυναμική. Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην στρατηγική τους, είναι η πιθανότητα νέου lockdown και το ενδεχόμενο η παρατεταμένη αύξηση του πληθωρισμού, να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμα”.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο Μάνος Χατζηδάκης  της Beta Sec.

 

Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος του έτους και το κυριότερο βάρος θα πέσει στις ανακοινώσεις της FED και της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεγάλη διαφοροποίηση, ή έκπληξη με τα όσα έχουν προαναγγείλει στο κοντινό παρελθόν.

 

Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς, από την “πανδημική” πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των Εισηγμένων Εταιρειών. Στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την Επιστημονική Κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας.

 

Στον αντίποδα, η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα, έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας. Ήδη σε Χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στην λειτουργία της Βιομηχανίας, βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ως εκ τούτου η Επενδυτική Κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης, με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο, όπου υπάρχει νόημα. Οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση, καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της Αγοράς, η οποία το 2021 είναι πληθωρικά ανοδική, υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του ΓΔ για πάνω από τις μισές μετοχές. Επιπλέον και οι Εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους, μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις, όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό.

 

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό μεν, αποφασιστικό δε βήμα προς τις 900 μονάδες, καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος της “Omicron”, ξαναμπαίνοντας σε τάση.  Αν και η εικόνα της ανόδου είναι εύθραυστη, λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, εντούτοις τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα είναι σαφώς πιο αισιόδοξα.

 

Ο MACD είναι από την Πέμπτη αγορασμένος, ενώ και οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν επιστρέψει σε σήματα αγορών από την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, υπονοώντας ένα αξιόλογο ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες. Τα δύσκολα για τους αγοραστές ξεκινούν από τις 905 μονάδες και το καθοδικό “κενό” της 23ης Νοεμβρίου, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση τιμών.

 

Η επικράτηση ήπιων τάσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο, καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση. Οι ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών μπαίνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ερχόμενη εβδομάδα. Βασικό οικονομικό γεγονός είναι η τελευταία συνεδρίαση της FED για την πολιτική των επιτοκίων, αλλά και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, την προσεχή Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

 

Σήμερα

 

Οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα 13/12 καθώς οι αποφάσεις των επενδυτών στηρίχθηκαν στα εμβόλια που είναι ικανά να περιορίσουν τον αντίκτυπο της Omicron, αφού οι αναφορές έδειξαν ότι τα συμπτώματα που προκαλούνται από το στέλεχος μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά φοβόταν, με το επίκεντρο να μετατοπίζεται στους πρόσφατους ελιγμούς της πολιτικής στην Κίνα και στις επερχόμενες συνεδριάσεις διάφορων κεντρικών τραπεζών.

Οι επενδυτές έχουν καθήκον να παρακολουθήσουν  περισσότερες από δώδεκα συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών παγκόσμια που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα.

Η πιο σημαντική είναι η διήμερη σύνοδος της Federal Reserve που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ στην Ασία, οι επενδυτές περιμένουν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων την Πέμπτη.

Οι μετοχές της αγοράς της Σαγκάης αρχικά σημείωσαν άλμα 1% σε υψηλό τριών μηνών μετά από μια συνάντηση των κορυφαίων ηγετών της Κίνας που ολοκληρώθηκε αργά την Παρασκευή για τον καθορισμό της ατζέντας, η οποία υποσχέθηκε προληπτική δημοσιονομική πολιτική για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας το 2022. Αλλά στις 8:25 δική μας ώρα κέρδιζαν +0,32% μόνο.

Ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ στις 8:25 δική μας ώρα είχε κέρδη +0,40%, καθώς οι θεσμικοί παγκόσμια ανησυχούν πολύ λιγότερο από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,15% και ήταν στις 633,75 μονάδες και ο ιαπωνικός Nikkei διατηρούσε κέρδη της τάξης του +0,70%.

 

Χθες τη νύχτα ο S&P 500 έχασε -0,72% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση -1,71%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωναν στις 8:45 ώρα Ελλάδας άνοδο +0,03% στις συναλλαγές της Ασίας και του Dow Jones απώλειες -0,07%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα