Νέο ενημερωτικό για την Attica Bank

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 06:57
UPD:06:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Tης Ειρήνης Σακελλάρη

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κατατεθεί εκτός απροόπτου σήμερα  το νέο ενημερωτικό για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank στο πλαίσιο των διαφοροποιήσεων στις αποφάσεις που σχετίζονται με την αύξηση αυτή και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την είσοδο.

Η συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τους ιδιώτες μετόχους ΤΜΕΔΕ και την Ellington για συμμετοχή τους στην Attica Bank  θα περιέχει λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτήν και για την εξέλιξή της μιας και αυτή η συμφωνία θα δώσει σε έναν δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα στο Ταμείο να αποεπενδύσει από την τράπεζα.

Το Ταμείο επιθυμεί η συμφωνία αυτή που πέρασε από πολλά κύματα και από εκτεταμένη μελέτη, εφαρμόζεται δε στο πλαίσιο αλλαγής του γενικότερου θεσμικού πλαισίου- να αποτελέσει ένα είδος πιλότου για το πως το ΤΧΣ σταδιακά θα αποεπενδύσει.

Η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 240 εκατ ευρώ ελήφθη με ορίζοντα την 17η  Δεκεμβρίου. Οι μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να μετέχουν ακόμη και με διαφορετικά ποσοστά έναντι αυτών με τα οποία συμμετείχαν εξ αρχής.

Το  Ταμείο που σήμερα κατέχει το 68% Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι σήμερα ο βασικότερος μέτοχος της Τράπεζας με ποσοστό 68% θα επιδιώξει αφενός μεν να στηρίξει την αύξηση, πιστό στην αρχική του δέσμευση, αφετέρου να αφήσει χώρο για το ΤΜΕΔΕ και την Ellington να αποκτήσουν συμμετοχή, από τα δικά του αδιάθετα πακέτα.

Το Ταμείο αναμένεται να συμμετέχει σε ένα ποσοστό περί τα 60% - λίγο πάνω λίγο κάτω από το ποσοστό αυτό- ώστε να αφήσει το χώρο για τους νέους επενδυτές.

Αντίστοιχα, νέα πακέτα μετοχών θα λάβουν οι δύο ενδιαφερόμενοι νέοι μέτοχοι από τα υπόλοιπα αδιάθετα πακέτα.

Σε μια δεύτερη φάση και μετά την επαναξιολόγηση των προβλέψεων της τράπεζας η οποία θα έχει ήδη εξυγιανθεί και ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, θα υπάρξει μια νέα δεύτερη αύξηση στην οποία επίσης, το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα καταβάλλουν κεφάλαια για να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους, έως του βαθμού που θα αναλάβουν τον έλεγχο της Τράπεζας.

Σε αυτή τη φάση είναι που το ΤΧΣ θα αρχίσει να αποεπενδύει αφού έχει καταγράψει κέρδη από αυτή του την επένδυση.

Ο  διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Ηλίας Ξηρουχάνης διασφαλίζει πως δεν πρόκειται να χαθούν χρήματα του δημοσίου δηλαδή του Έλληνα φορολογούμενου κάτι που θα συνέβαινε στην περίπτωση που το ΤΧΣ πωλούσε στην παρούσα φάση βεβιασμένα και χωρίς η τράπεζα να έχει διαγράψει πορεία ανάκαμψης. 

Το Ταμείο λοιπόν θα εξαντλήσει τα θετικά της προτάσεως Εllington TMEΔE ασκώντας το ίδιο τα δικαιώματά του σε χαμηλότερο ποσοστό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα