Ιαπωνία: Μείωση των λιανικών πωλήσεων

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007 07:55

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μάλλον είναι χαμηλές για ανάκαμψη από τις μεγαλύτερες απώλειες σχεδόν σε μία δεκαετία

Τα έσοδα των εταιρειών λιανικής πώλησης – εποχιακώς προσαρμοσμένα – υποχώρησαν 0,2% από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας στο Τόκυο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 121,75 στις 12:37 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 121,50 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Της μείωσης των λιανικών πωλήσεων ηγήθηκαν οι μεγάλες εταιρείες και τα πολυκαταστήματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Takahide Arai. Ο ίδιος είπε ότι η μείωση από έτος σε έτος ήταν η αντίδραση της αύξησης 1,3% του προηγούμενου έτους, όταν ο πιο κρύος Δεκέμβριος κατά τη μεταπολεμική περίοδο αύξησε τη ζήτηση για χειμωνιάτικα ενδύματα.

Οι αποδείξεις στις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής της χώρας, μειώθηκαν 3,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν σε δύο χρόνια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα υποχώρησαν 2,3% τον μήνα, σύμφωνα με την Japan Department Stores Association.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας με έξι ψήφους υπέρ και δύο κατά αποφάσισε στις 18 Ιανουαρίου τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 0,25%, τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

Οι δαπάνες των καταναλωτών υποχώρησαν 0,9% το τρίτο τρίμηνο του 2006, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1997, περιορίζοντας την ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, σε ετήσιο ρυθμό 0,8%.

Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News αυτόν τον μήνα, εκτιμούν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% ετησίως το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση, θα ανακοινώσει το ΑΕΠ στις 15 Φεβρουαρίου, έξι ημέρες πριν από την επόμενη σύσκεψη της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα