Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 11:02
UPD:11:05
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT

Πτωτικά άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, μετά από μια ασταθή συνεδρίαση στη Wall Street τη νύχτα, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Federal Reserve να σφίξει τη νομισματική πολιτική.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,34% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου καταγράφει απώλειες 0,2% στις 7.305 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη το DAX σημειώνει πτώση 0,29%, ενώ στο -0,45% διαπραγματεύεται ο γαλλικός DAX. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,19%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν αργότερα την Παρασκευή να δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,8% τον Νοέμβριο, σχεδόν ένα υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Μετά από μια έκθεση την Πέμπτη που έδειξε ότι οι αιτήσεις για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για επιδόματα ανεργίας τον περασμένο μήνα έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1969, μια υπερπαραγωγή πληθωρισμού μπορεί να προετοιμάσει τη βάση ώστε η Fed να ανακοινώσει πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης της εποχής της πανδημίας. συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

«Η οικονομία αναπτύσσεται έντονα και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Fed είναι σε επιφυλακή απέναντι στους κινδύνους και πρόκειται να ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τελειώσει τον Φεβρουάριο», ανέφεραν οικονομολόγοι της ING σε σημείωμα προς τους πελάτες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα