Υποχώρησε το αλουμίνιο στο Λονδίνο

Μετά το τέλος της απεργίας στην Alcoa στη Γουϊνέα και την έναρξη της παραγωγής
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007 13:06

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας σημείωσε στο αλουμίνιο στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της Alcoa Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής του ελαφρού μετάλλου, ότι άρχισε την παραγωγή της στη μονάδα venture της Γουϊνέας, μετά τη λήξη μιας απεργίας που διήρκεσε 18 ημέρες.

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων στο κράτος της Δυτικής Αφρικής, ώθησε την τιμή του αλουμινίου 2,9% υψηλότερα την εβδομάδα που πέρασε, καθώς εικάζετο ότι η παραγωγή βωξίτη, της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του μετάλλου, θα μειωθεί. Η Alcoa, με έδρα τη Ν. Υόρκη, η Alcan Inc. του Καναδά και η ρωσική ΟΑΟ Russian Aluminum, έχουν δραστηριότητες στη Γουϊνέα.

Το αλουμίνιο για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), υποχώρησε 35 δολ., ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 2.760 δολ. ο μετρικός τόνος στις 10:24 π.μ., τοπική ώρα ώρα. Νωρίτερα, υποχώρησε έως 1,4%, στα 2.757 δολ. και στα χαμηλότερα επίπεδα μιας ημέρας από τις 17 Ιανουαρίου. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε κυτία αναψυκτικών και αυτοκίνητα, το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσε άνοδο 10%.

Η Γουϊνέα είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής βωξίτη στον κόσμο, που επεξεργάζεται σε αλουμίνα, μία λευκή σκόνη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου. Διακοπή μεγάλης διάρκειας στην παραγωγή στη Γουϊνέα θα αυξήσει τις τιμές αλουμινίου, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Ο Kevin Lowery, εκπρόσωπος της Alcoa, επιβεβαίωσε από τηλεφώνου ότι επετεύχθη συμφωνία με τους εργαζομένους και την κυβέρνηση για να τεθεί τέλος στην απεργία.

Απώλειες σημείωσε για δεύτερη ημέρα το νικέλιο, περιορίζοντας τα κέρδη που το ώθησαν σε επίπεδα ρεκόρ για οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Το μέταλλο απώλεσε 300 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 37.800 δολ. ο τόνος στο LME. Πτώση σημειώθηκε, παρά τη μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων του σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών μηνών.

Τα αποθέματα που ελέγχονται από το LME, μειώθηκαν 600 τόνους, ποσοστό 12%, φθάνοντας στους 4.278 τόνους, σύμφωνα με τη σημερινή ημερήσια ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τις 13 Οκτωβρίου του 2006, ωθώντας τα αποθέματα στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, ο χαλκός υποχώρησε 132 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 5.678 δολ. ο τόνος, ο μόλυβδος σημείωσε απώλειες 10 δολ., φθάνοντας στα 1.665 δολ. ο τόνος και ο ψευδάργυρος υποχώρησε 60 δολ., στα 3.580 δολ. ο τόνος. Ανοδο 100 δολ. σημείωσε ο κασσίτερος, φθάνοντας στα 12.300 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα