Κίνα: Καθαρά εξαγωγική χώρα ψευδαργύρου το 2006

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007 13:31

Η ΚΙΝΑ, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και χρήσης ψευδαργύρου στον κόσμο, κατέστη καθαρά εξαγωγική χώρα του επεξεργασμένου μετάλλου το 2006, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες που ώθησε σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές.

Η Κίνα εξήγαγε 7.000 μετρικούς τόνους περισσότερο επεξεργασμένο ψευδάργυρο από ότι εισήγαγε πέρυσι, και ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη καθαρά εξαγωγική χώρα του μετάλλου το 2007, σύμφωνα με την Feng Juncong, αναλύτρια ψευδαργύρου της Beijing Antaike Information Development Co., σε συνέντευξή του στις 26 Ιανουαρίου, επικαλούμενος τα στοιχεία των τελωνείων της χώρας. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το εμπόριο προϊόντων ψευδαργύρου.

Οι εξαγωγές ψευδαργύρου της Κίνας, που χρησιμοποιείται για τον γαλβανισμό του ατσαλιού, θα αυξήσουν τα παγκόσμια αποθέματα, τα οποία έχουν αυξηθεί 17% από την υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα πλέον των 15 ετών στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα αποθέματα του London Metal Exchange (LME). Η αύξηση των προμηθειών ενδέχεται να πιέσει τις τιμές του ψευδαργύρου, οι οποίες πέρυσι σημείωσαν υπερδιπλάσια άνοδο.

«Η αλλαγή ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης κατανάλωσης του μετάλλου για κράματα ατσαλιού», ανέφερε η Feng.

Ο ψευδάργυρος άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 4.580 δολ. στο LME στις 10 Νοεμβρίου, ενώ το 2006 ήταν το μέταλλο με την δεύτερη καλύτερη επίδοση, μετά το νικέλιο, καθώς οι προμήθειες των ορυχείων δεν κατάφεραν να καλύψουν την αύξηση της ζήτησης, που οδηγήθηκε από την Κίνα. Ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες, 14,7% χαμηλότερα μέχρι στιγμής φέτος, διαπραγματεύθηκε στα 3.610 δολ. ο τόνος, στις 5:24 μ.μ., ώρα Σαγκάης.

Οι εξαγωγές της Κίνας σε επεξεργασμένο ψευδάργυρο αυξήθηκαν στους 325.000 τόνους πέρυσι, από 146.000 τόνους το 2005, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν στους 318.000 τόνους από 621.000 τόνους.

Σημειώνεται ότι η Κίνα αύξησε πέρυσι τους φόρους εξαγωγής πετρελαίου, ατσαλιού και μερικών μη σιδηρούχων μετάλλων, σε μια προσπάθεια να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ και να καλύψει την εσωτερική ζήτηση.

Η κυβέρνηση επέβαλε φόρο 5% στις εξαγωγές ψευδαργύρου με καθαρότητα λιγότερη του 99,995%, από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Δεν υπάρχει φόρος εξαγωγής στον ψευδάργυρο με καθαρότητα 99,995%, που μπορεί να παραδοθεί στο LME.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα