Bloomberg: Πώς θα στηριχθεί η Ελλάδα μετά το PEPP

Πιθανόν να μείνουν εκτός APP - Στις επανεπενδύσεις του PEPP η «παρηγοριά» για Αθήνα
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 15:40
UPD:17:07
REUTERS/JOHN SIBLEY

Καθοριστικές για τα ελληνικά ομόλογα και το κόστος δανεισμού της χώρας είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ για την επόμενη ημέρα του PEPP. Το έκακτο πρόγραμμα, μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 35 δισ. ευρώ, λήγει τον Μάρτιο και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τελικά δεν θα παραταθεί. Θα συνεχιστούν ωστόσο οι επανεπενδύσεις των ομολόγων του και θα αυξηθεί το εύρος του τακτικού προγράμματος APP.  Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και αυτές μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι ελπίδες της Αθήνας να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο συμβατικό πρόγραμμα APP μετά τη λήξη του PEPP «πιθανότατα θα διαψευστούν». Η «παρηγοριά», όπως χαρακτηριστικά λέει, για την Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που θα δοθεί πιθανότατα στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP. Αυτή θα αφορά τόσο την γεωγραφική κατανομή των αγορών οσο και τον χρόνο στον οποίο θα γίνονται roll over οι τίτλοι που ωριμάζουν. 

Η ευελιξία αυτή θα είναι, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, το βασικό εργαλείο με το οποίο θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ τυχόν αναταράξεις στις αγορές. Το ζήτημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, στην οποία όμως πιθανότατα δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Aυτές, όπως προαναφέραμε, μετατίθενται για τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, όταν και θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο για το πόσο επίμονος θα είναι ο πληθωρισμός.  

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, τον Οκτώβριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αναφέρει πως η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο APP ήταν ένα θέμα που θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει πιάσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα ακόμη, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν δεν είχαμε την πανδημία, θα είχε επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα», είχε πει τότε ο κ. Στουρνάρας. 

Το Reuters την ίδια ώρα μεταδίδει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό για αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του APP μετά τη λήξη του PEPP. Στο δημοσίευμα του Reuters δεν γίνεται κάποια αναφορά για το ποια θα μπορούσε να είναι η τύχη των ελληνικών ομολόγων. 

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των Reuters και Bloomberg. 

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Capital Economics εκτιμούσε ότι η ΕΚΤ θα συνέχιζε μέσω του παραδοσιακού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP) να προσφέρει στηρίγματα στη χώρα μας - αν και όχι στον ίδιο βαθμό που αυτό γινόταν με το PEPP. «Εκτιμούμε ότι θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο APP, αλλά θα διατηρήσει σε ισχύ τους κανόνες του προγράμματος που συνδέουν την ποσότητα των ομολόγων που αγοράζει με το λεγόμενο capital key και περιορίζουν το ποσοστό των επιλέξιμων για κάθε χώρα ομολόγων που μπορεί να έχει στην κατοχή της στο 33%» ανέφερε χαρακτηριστικά η CE. 

Κάποιου είδους στήριξη στην Ελλάδα και μετά το PEPP «βλέπει» και ο ΟΟΣΑ. Μιλώντας στη Ναυτεμπορική, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Τιμ Μπούλμαν, τόνισε πάντως ότι ακόμη και εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα διαδεχθεί το PEPP, έως ότου πιάσουν την επενδυτική βαθμίδα, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι αρκετά ισχυρά ώστε να μη  χρειαστεί να βγει στις αγορές, αν αυξηθούν τα επιτόκια. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα