Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007 16:11

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (29-30/1/2007) αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

EUROGROUP

1. Πρόγραμμα Εργασιών του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2007

Θα παρουσιασθούν οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup.

2. Οικονομική Κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και η προετοιμασία για τη σύνοδο της ομάδας G 7 στις 9/10 Φεβρουαρίου στο Έσσεν.

3. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε στις 29 Νοεμβρίου 2006 σύσταση προς το Συμβούλιο να προχωρήσει στην άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία.

4. Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης.

5. Εκθέσεις Σύγκλισης

Θα παρουσιασθούν οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη σύγκλιση των χωρών που βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης. Με βάση τις εκθέσεις αυτές θα γίνει συζήτηση για τις προοπτικές διεύρυνσης της ευρωζώνης.

ECOFIN

1. Πρόγραμμα Εργασιών της Γερμανικής Προεδρίας

Οι βασικές προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2007 είναι:

- Η διασφάλιση αποτελεσματικών διαδικασιών για το συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών

- Η προώθηση της ολοκλήρωσης της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τη φορολογία

- Η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών στην Ε.Ε.

2. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει στο Ecofin την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία

3. Προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (8-9 Μαρτίου 2007)

α. Κείμενο βασικών θεμάτων

Το Συμβούλιο θα συζητήσει το κείμενο βασικών θεμάτων (Key Issues Paper), το οποίο προετοιμάζεται από τη Γερμανική Προεδρία. Το τελικό σχέδιο του κειμένου θα εγκριθεί από το επόμενο Ecofin (27/2/2007).

β. Στρατηγική της Λισσαβόνας: Έκθεση Προόδου της Ε. Επιτροπής

Τον Οκτώβριο του 2006, τα Κ-Μ υπέβαλαν εκθέσεις προόδου για την εφαρμογή των προγραμμάτων τους όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

γ. Επικαιροποίηση των Γενικών Κατευθυντήριων Γραμμών Οικονομικής Πολιτικής

Το κείμενο των προτάσεων της Ε. Επιτροπής είναι για πρώτη φορά ενιαίο και καλύπτει τόσο τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής όσο και τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την Απασχόληση. Το Συμβούλιο ECOFIN θα έχει μια συζήτηση προσανατολισμού για το θέμα αυτό.

δ. Μείωση διοικητικού βάρους

Στις 24 Ιανουαρίου 2007, η Ε. Επιτροπή παρουσίασε ένα Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προτίθεται να συνεργαστεί με τα Κ-Μ για να μειώσει το διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις κατά 25% μέχρι το 2012. Η εφαρμογή κοινής μεθοδολογίας μέτρησης του διοικητικού βάρους σε κοινά αποδεκτούς τομείς προτεραιότητας και η εφαρμογή κοινών αρχών για τη μείωσή του, αποτελούν τον πυρήνα του Προγράμματος της Ε. Επιτροπής.

4. Εκθέσεις της Ε. Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σύγκλιση

Κάθε δύο χρόνια ή μετά από αίτηση κράτους – μέλους, η Ε. Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οφείλουν να υποβάλλουν έκθεση στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε από χώρες της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης όσον αφορά την εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων που ορίζονται στη συνθήκη της Ε.Ε. για την υιοθέτηση του ευρώ. Αναμένεται να συζητηθούν οι εκθέσεις σύγκλισης που υποβλήθηκαν, παράλληλα από την Ε. Επιτροπή και την ΕΚΤ, το Δεκέμβριο του 2006.

5. Διεύρυνση της ευρω-ζώνης : Παρόν στάδιο της υιοθέτησης του ευρώ από τη Σλοβενία: Έκθεση της Ε. Επιτροπής

Η Σλοβενία εντάχθηκε στην ευρωζώνη από 1/1/2007. Η μετάβαση στο ευρώ ήταν ομαλή και ταχύτατη, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις συναλλαγές.

6. Οικονομικές πτυχές της ενεργειακής πολιτικής

Η Ε. Επιτροπή επισημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές, με τις οποίες θα μειώνεται το κόστος της ενέργειας και θα δημιουργείται ένα διατηρήσιμο ενεργειακό σύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα