Οικονομία: Η Όμικρον αναβάλλει την επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 13:21
UPD:13:49
REUTERS/Fabrizio Bensch

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η οικονομία της Ευρωζώνης απείχε μόλις 0,5% από τα προ πανδημίας το τρίτο τρίμηνο και όλοι περίμεναν ότι στο τρέχον τρίμηνο θα πετύχαινε να υπερκαλύψει τις απώλειες. Υπολόγιζαν ωστόσο χωρίς τον... ξενοδόχο, δηλαδή τον Covid-19 που μέσα από τις μεταλλάξεις του συνεχίζει να δοκιμάζει όχι μόνο τα υγειονομικά συστήματα, αλλά και αντοχές καταναλωτών, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.  Στις πιέσεις που ασκεί η πανδημία έρχεται δε να προστεθεί και το ενεργειακό κόστος με αποτέλεσμα να κατεβαίνει ο πήχυς για τους ρυθμούς της ανάπτυξης στα τέλη του έτους και τις αρχές του επόμενου. 

Σε νέα έκθεσή της η Capital Economics επισημαίνει πως η ανάπτυξη ούτως η άλλως αναμενόταν να επιβραδυνθεί το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να πατήσει ακόμη πιο απότομα το φρένο. Υποβαθμίζει έτσι την πρόβλεψή τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε μόλις 0,2% (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι καθοδικοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται και νέα υποβάθμιση.

Οι αναλυτές της CE εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας, προειδοποιούν ότι «και το πρώτο τρίμηνο του 2022 προβλέπεται να είναι αδύναμο», αφού τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, αν και σαφώς πιο περιορισμένη, έχουμε επίσης σε Ιταλία και Ισπανία. Οι νέες αυτές συνθήκες βαραίνουν περισσότερο στη ζυγαριά των αναλυτών από τα «ενθαρρυντικά», όπως τα χαρακτηρίζουν, στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής του διμήνου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. 

 

Υπό πίεση κατανάλωση και επενδύσεις 

 

Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει για τη Γερμανία περισσότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία του ευρώ, σχολιάζουν, αλλά σημειώνουν πως και στους άλλους τρεις μεγάλους του ευρώ δεν αποκλείεται να έχουμε αρνητικές εκπλήξεις, που θα οδηγήσουν τελικά σε ελαφρά μείωση των κατανάλωσης το τέταρτο τρίμηνο συνολικά για τη νομισματική ένωση.

Καλά νέα δεν αναμένονται ούτε από το μέτωπο των επενδύσεων, που κινήθηκαν πτωτικά το τρίτο τρίμηνο. Οι τελευταίες έρευνες μάλιστα αποκαλύπτουν ότι οι ελλείψεις πρώτων υλών και εξοπλισμού καθίστανται ολοένα και μεγαλύτερο τροχοπέδη στην επενδυτική δραστηριότητα. 

Ωστόσο η Ευρωζώνη θα μπορούσε να λάβει λίγη βοήθεια από την ισχυρή εξωτερική ζήτηση. Και τούτο γιατί η CE περιμένει επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα μπροούσαν οι εξαγωγές αγαθών να κινηθούν ανοδικά. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο και με τις εξαγωγές υπηρεσιών, αφού επιστρέφουν οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια. 

 

Fitch: Όμικρον και κόστος ενέργειας ρίχνουν τη σκιά τους 

Την ίδια ώρα ο οίκος Fitch προβλέπει ότι το 2022 η Δυτική Ευρώπη  θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,9%, κατεβάζοντας ταχύτητα σε σχέση με φέτος (η εκτίμησή του είναι στο 4,5%).

«Αν και είναι πολύ νωρίς να ενσωματώσουμε τον αντίκτυπο της Όμικρον στις μακροοικονομικές προβλέψεις μας, η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει κίνδυνος για τις προοπτικές» σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: «Τα προβλήματα προσφοράς σε σειρά κλάδων και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, με τον αντίκτυπό τους στο εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνιστούν ακόμη έναν κίνδυνο». Μεσοπρόθεσμα στήριγμα προσφέρουν πάντως τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει. 

Ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει ότι η Γερμανία και η Ιταλία δεν θα επιστρέψουν μέχρι τα τέλη του έτους στα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά θα πρέπει να περιμένουν ακόμη ένα τρίμηνο. Τον στόχο αυτό θα τον πιάσει ωστόσο πιθανότατα η Γαλλία, η οποία όμως θα έχει μπροστά τις πολιτικές προκλήσεις για το 2022. 

Ο οίκος εκτιμά πάντως ότι οι δημοσιονομικές και πιστωτικές συνθήκες για τα κράτη της περιοχής θα βελτιωθούν την επόμενη χρονιά. Μέτα τη μεγάλη διόγκωσής τους την τελευταία διετία, τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπεται να μειωθούν αισθητά το 2022 και τα δημόσια χρέη να σταθεροποιηθούν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα