ΗΠΑ: Ποια είναι η κινεζική εταιρεία με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που μπαίνει στη «μαύρη» λίστα

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 12:28
UPD:12:32
EPA/ALEX PLAVEVSKI

Μια κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ειδικεύεται στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, θα μπει την Παρασκευή στη «μαύρη» λίστα για τις αμερικανικές επενδύσεις.

Ο λόγος για την SenseTime, η δράση της οποίας, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, επιτρέπει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η συμπερίληψη της τεχνολογικής εταιρείας στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ θα είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων κατά ορισμένων χωρών για τον εορτασμό της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα τοποθετήσει τη SenseTime σε μια λίστα «εταιρειών κινεζικών στρατιωτικών-βιομηχανικών δραστηριοτήτων». Τον Ιούνιο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγόρευε στους Αμερικανούς να επενδύουν σε εταιρείες του καταλόγου, μετά από μια πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των απειλών για την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση για τη SenseTime θα συμπέσει με την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία που έχει συγκαλέσει ο Μπάιντεν με περισσότερες από 100 χώρες.

Το «μαύρισμα» της  SenseTime θα μπορούσε να είναι προβληματικό για τους μετόχους των ΗΠΑ στην εταιρεία. Η Silver Lake, η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών που έχει μερίδιο 3% στην εταιρεία, συμφώνησε να κλειδώσει ορισμένες από τις μετοχές για έξι μήνες μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της (IPO) στο Χονγκ Κονγκ. Η Fidelity και η Qualcomm κατέχουν επίσης μερίδια. Η HSBC είναι η μόνη δυτική επενδυτική τράπεζα που συμμετέχει στην IPO.

Οι κυρώσεις κατά της SenseTime σηματοδοτούν την τελευταία προσπάθεια τιμωρίας της Κίνας για την καταστολή περισσότερων από 1 εκατομμυρίου Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων που έχουν υποβληθεί σε κράτηση και καταναγκαστική εργασία σε στρατόπεδα στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ. Η Κίνα αρνείται τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει ότι πρίκειται για στρατόπεδα εκπαίδευσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα