«Όχι» των Τούρκων σε διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές αρχές για το ιρακινό πετρέλαιο

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2007 17:38

Την έντονη αντίδραση της ¶γκυρας προκάλεσε η απόφαση των ιρακινών αρχών να ζητήσουν από τις τουρκικές εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράκ, να ανανεώσουν τις συμφωνίες τους με τις κουρδικές αρχές του βόρειου Ιράκ.

Η στάση της κρατικής εταιρίας εκμετάλλευσης πετρελαίου (SOMO) είναι απαράδεκτη, υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός επικρατείας Κιουρσάτ Τουζμέν και προειδοποίησε: «Αν κάποιος προσπαθεί να δοκιμάσει την υπομονή της Τουρκίας, θα το πληρώσει ακριβά».

«Η Τουρκία επιμένει ότι θα πρέπει να προστατεύεται η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και καταγγέλλει πιθανή απόπειρα από τους Ιρακινούς Κούρδους να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος στα βόρεια του Ιράκ», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι «η ¶γκυρα επιμένει ότι το πετρέλαιο και όλα τα άλλα πλούτη του Ιράκ πρέπει να διοικούνται από τη Βαγδάτη και το εισόδημα να διαμοιράσσεται μεταξύ των Ιρακινού λαού».

Ο τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει ένα ενιαίο Ιράκ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάμε με το κεντρικό Ιράκ και την SΟΜΟ για θέματα πετρελαίου».

«Αν κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν κάποια πράγματα στην Τουρκία θα αποτύχουν. Η Τουρκία ποτέ δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα», υπογράμμισε ο υπουργός και εξήγησε ότι η κίνηση της SΟΜΟ δημιούργησε «πολιτική πίεση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ γύρω από την τύχη του Κιρκούκ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα