Market Beat: Η προσοχή στην πανδημία - Περιορίζεται η αισιοδοξία

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 09:10
UPD:09:36
  • Τα χρηματιστήρια στην Wall Street κινήθηκαν ανοδικά έχοντας περάσει από διάστημα με σημαντικές απώλειες ενδοσυνεδριακά εκτός του Nasdaq. Τελικά η Wall Street έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα την Τετάρτη με την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών, αλλά σήμερα τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών είναι πτωτικά της τάξης του -0,10%.

  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα στις 8:30 δική μας ώρα έχουν μεικτή εικόνα με κέρδη στα Κινεζικά και στη Νότια Κορέα ενώ μικρές απώλειες της τάξης του -0,2% έχουν οι αγορές στην Ιαπωνία και η αγορά στην Ινδία χάνει μόλις -0,12% με αυτή στην Αυστραλία στο -0,02%

  • Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι η πορεία του εμβολίου με τρεις βολές μπόρεσε να εξουδετερώσει την παραλλαγή Omicron σε εργαστηριακή δοκιμή και θα μπορούσαν να παραδώσουν ένα αναβαθμισμένο εμβόλιο τον Μάρτιο του 2022, εάν χρειαστεί

  • Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά από δύο μεγάλα ανοδικά βήματα σαν αντίδραση στη δέσμη θετικών ειδήσεων αναφορικά με την μετάλλαξη όμικρον η οποία μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική αλλά τουλάχιστον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,59% στις 477,36 μονάδες

  • Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν από την πρώτη στιγμή μια ανοδική συσσώρευση με νευρικότητα αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +0,53% για να κλείσει με άνοδο +0,12% αδιαφορώντας φαινομενικά για τις μεγαλύτερες και αρνητικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η διαφορετική κατεύθυνση των επενδυτικών προσδοκιών για μετοχές χωρών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έναντι εκείνων που εμφανίζουν χαμηλότερους όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν βοηθά στην λήψη αποφάσεων για τους επενδυτές της Αθηναϊκής αγοράς. Την δυσκολία μεγαλώνει η διάσταση που υπάρχει και μεταξύ των εγχώριων παραγόντων καθώς η συντηρητική αγοραία προσέγγιση αφορά την ανησυχία για τη δυναμική στο αβαθές όπως λένε ΧΑ όταν τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια ξεκινήσει μια σοβαρή διόρθωση. Αυτή την θεωρούν σίγουρη λόγω της υπερβολής της ανόδου από τα χαμηλά της πανδημίας που οφείλεται κύρια στην άφθονη ρευστότητα που διοχέτευσαν οι Κεντρικές Τράπεζες για την επούλωση των πληγών της οικονομίας από τα μέτρα για τον Covid-19.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: “Οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες κάλυψαν την πτώση που έφερε η μετάλλαξη ‘Omicron’, ενώ και ο ΓΔΧΑ επανήλθε της βίαιης υποχώρησης της 26ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, είναι συνετό να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι την έκδοση ώριμων αναφορών, οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα, σχετικά με την εν λόγω μετάλλαξη. Στοίχημα αποτελεί η ανοδική συνέχεια των μετοχών στις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι την λήξη των Παραγώγων, καθώς μεσολαβεί και η συνεδρίαση της FED την επόμενη Τετάρτη”.

Μετά την αλλαγή της ρητορικής του Προέδρου Πάουελ η στάση της Κεντρικής Τράπεζας έναντι του πληθωρισμού των ΗΠΑ αναμένεται να ξεκαθαριστεί με αποφάσεις που θα αλλάξουν τις επενδυτικές προσδοκίες σημαντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: Παρά τις πρόσφατες μελέτες, σχετικά με την χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την μετάλλαξη ‘Omicron’, οι Διεθνείς Αγορές αντέδρασαν με μια υπέρμετρη αισιοδοξία. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed. Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Jerome Powell έθιξε το ζήτημα του πληθωρισμού με εντονότερο ύφος, αφήνοντας αιχμές για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής στην ερχόμενη συνεδρίαση. Η Fed αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό του “tapering”, μειώνοντας τις αγορές κατά $30 δισ. μηνιαίως, με την αύξηση των επιτοκίων να έρχεται πιο κοντά από τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μια καλοδουλεμένη συσσώρευση που είχε άσχημο κατά την εκτίμησή μας φινάλε καθώς ο ΔΤΡ έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και ψαλίδισε τα μικρά κέρδη του ΓΔ. Στις 12:00, με τους δείκτες στις αγορές του ευρώ να έχουν μεικτή εικόνα, πτώση σε Γερμανία Ιταλία και Ισπανία, ενώ άνοδο είχαν τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και των Παρισίων, η Αθήνα διατηρούσε τον ΓΔ στα επίπεδα των 895 μονάδων με μεταβολή της τάξης του +0,35%.

Το “μελανό” σημείο από την μεγάλη εικόνα ήταν η αδυναμία της αγοράς να εμφανίσει μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά τζίρο άνω των 8 εκατ. ευρώ (ήταν 7,9 με 0,49 εκατ. ευρώ αξία πακέτων). Αυτό πιθανά είχε σαν αποτέλεσμα οι μέγιστες μεταβολές στα blue chip, ανοδικές ή πτωτικές, να είναι μικρότερες από 1,5%. Το σημαντικό μήνυμα προήλθε από το φαινόμενο της κορύφωσης, σε τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους χρονικές στιγμές, σε επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα των 896 μονάδων. Στις 10:41 ήρθαν οι 895,93, στις 11:23 οι 895,90 και στις 12:31 πάλι οι 895,90 μονάδες. Τότε και μόνο τότε με δυο κύματα ρευστοποίησης θέσεων στα τραπεζικά blue chip και τρία για τις μετοχές του ΓΔ, ήρθε το νέο χαμηλό μέρας οριακά κάτω από τις 891 μονάδες. Αξίζει να υπογραμμίσουμε για άλλη μια φορά τον σεβασμό των θεσμικών στην στατιστική. Μετά από πολλές δοκιμές, η σκληρότητα της αντίστασης στις 896 μονάδες έμοιαζε αδιαμφισβήτητη και για αυτό απόσυραν τις εντολές αγοράς. Ώστε να αφήσουν την προσφορά να οδηγήσει χαμηλότερα.

Αυτό διαμορφώνει συνθήκες για αγορές σε blue chip που είχαν παρουσιάσει τα μεγαλύτερα κέρδη στο διήμερο. Με τον τζίρο μετά από 4 ώρες και 30 λεπτά στα 25,5 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ είχε επιστρέψει στη γειτονιά των 894 μονάδων (893,89) με μεταβολή +0,22% και μέση αξία συναλλαγών ανά ώρα 5,66 εκατ. Το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν 12 με 11 πτωτικά και 3 αμετάβλητα φωνάζοντας πως οι ισχυροί είχαν βρει ισορροπία που ίσχυσε ως το πέρας των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμών κλεισίματος.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση αναφέρουμε τις εκτιμήσεις του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: “Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης ακύρωσε προσωρινά το σήμα πώλησης, ξεπερνώντας την αντίσταση των 880 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα οι 880 μονάδες αποτελούν και την πρώτη στήριξη της Αγοράς, μέχρι τον “διπλό πάτο” στις 860 μονάδες.

Υπέρβαση των 900 μονάδων, θα επαναφέρει το αγοραστικό σήμα στην Αγορά, με τις 910 να έχουν ιδιαίτερη σημασία (παλαιότερη στήριξη και πτωτικό gap) μέχρι το “ταβάνι” της πολύμηνης συσσώρευσης στις 930 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, όπου με την υπέρβαση των 570 μονάδων κατάφερε και αυτός να ακυρώσει το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης. Το σημερινό “κλείσιμο” του πτωτικού gap χρήζει προσοχής, ενώ μόνο με την υπέρβαση των 585 μονάδων θα επανέλθει και πάλι ο κλαδικός δείκτης σε ανοδική τροχιά. Στις 570 μονάδες εντοπίζεται η πρώτη στήριξη του ΔΤΡ, ενώ χαμηλότερα στις 560 μονάδες παρέχεται στήριξη από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Αν και ένα μεγάλο κομμάτι της αβεβαιότητας έχει εξαλειφθεί, η αυξημένη μεταβλητότητα θα παραμείνει στις Αγορές και την ερχόμενη εβδομάδα. Τα νέα στοιχεία για την νέα μετάλλαξη θα μας δώσουν ακόμη πιο ξεκάθαρες πληροφορίες και φυσικά η νομισματική πολιτική της Fed, η οποία αναμένεται να μεταβάλει τα έως τώρα δεδομένα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι επενδυτές στη Wall Street επηρεάστηκαν από δηλώσεις παραγόντων της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την παραλλαγή όμικρον που παραμένει στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της η Pfizer από κοινού με την BioNTech που κατασκεύασαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού υποστηρίζουν ότι η χορήγηση τριών δόσεων εμβολίου παράγει αποτέλεσμα ικανοποιητικής κάλυψης έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Οι δύο εταιρείες επεσήμαναν ότι οι δύο δόσεις οδηγούν σε σημαντικά λιγότερα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά μια τρίτη δόση του εμβολίου τους τα αυξάνουν κατά 25 φορές.

«Όταν η είδηση της όμικρον εμφανίστηκε την Hμέρα των Ευχαριστιών, υπήρξε ξεκάθαρα μια υπερβολική αντίδραση. Και τώρα οι αγορές καλύπτουν αυτές τις απώλειες», Ανέφεραν από το επιτελείο της JP Morgan. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 35,32 μονάδων, ή 0,1%, στις 35.754,75, ο S&P 500 κέρδισε 14,46 μονάδες ή 0,31%, στις 4.701,21 και ο Nasdaq Composite προσέθεσε 100,07 μονάδες ή +0,64%, κλείνοντας στις 15.786,99.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Apple (+1,7%) και Walt Disney (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-1,9%) και Intel (-1,6%).

Τα μεγαλύτερα κέρδη ανά κλάδο σημειώθηκαν από τις υπηρεσίες επικοινωνίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,75%, ακολουθούμενες από την υγειονομική περίθαλψη, με άνοδο 0,74%. Με μόνο τρεις από τους 11 σημαντικούς κλάδους S&P να υποχωρούν στην ημέρα, οι υστερούντες ήταν των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με πτώση 0,46%, των βασικών καταναλωτικών αγαθών, με πτώση 0,37% και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με πτώση 0,1%.

Στο μεταξύ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης οφείλεται στην έλλειψη εργαζομένων και όχι στην αποδυνάμωση της ζήτησης. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,50% και το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1355 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,4% και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά από δύο μεγάλα ανοδικά βήματα σαν αντίδραση στη δέσμη θετικών ειδήσεων αναφορικά με την μετάλλαξη όμικρον η οποία μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική αλλά τουλάχιστον προκαλεί συμπτώματα λιγότερο σοβαρά σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Τις σοβαρές απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη. Η πρώτη από αυτές τις απειλές, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, είναι η κλιματική αλλαγή. Ως δεύτερο σημαντικό κίνδυνο, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που ενέχουν συστημικούς κινδύνους για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, καθώς μπορεί να αλλοιώσουν τις υπάρχουσες πληροφορίες και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,59% στις 477,36 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,04% στις 7.337,05 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,80% στις 15.687,09 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,72% στις 7.014,57 μονάδες. Στο ίδιο κλίμα οι αγορές της περιφέρειας του ευρώ με τον ιταλικό ΜΙΒ στο -1,42% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ στο -0,95%.

ΧΑ

Με σκαμπανεβάσματα επιτεύχθηκε η διατήρηση πάνω από τις 890 μονάδες

Οι επενδυτές παγκόσμια αποτύπωσαν στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας την κάμψη της διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου κύρια στην Ευρώπη. Με αφορμή θετικές ειδήσεις για τη νέα παράλλαξη του Covid-19 τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, επέλεξαν αρχικά συντονισμένα ανοδική τάση αλλά στη συνέχεια επικράτησε πτώση, με τα futures των δεικτών των ΗΠΑ να ειδοποιούν για άνοδο στη Wall Street. Κάτι που ίσχυσε στο ξεκίνημα των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη αλλά το κέρδη τους έγιναν γρήγορα οριακά με τον Nasdaq με πτώση της τάξης του -0,2%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο θετικό για τις ΗΠΑ μήνυμα που ίσχυε από το ξημέρωμα, απάντησαν με… αύξηση των απωλειών τους στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών. Αρχικά εμφάνισαν σήμερα άνοδο της τάξης του +0,2%. Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν από την πρώτη στιγμή μια ανοδική συσσώρευση με νευρικότητα αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες σε λειτουργία αγορές του κόσμου. Η διατήρηση των ρυθμών συναλλαγών μάλλον δεν ελήφθη υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά έφθασε ως το +0,53% για να κλείσει με άνοδο +0,12% αδιαφορώντας για τις μεγαλύτερες και αρνητικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

  • Ο τζίρος εδώ, διατηρήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης αφού ανήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ πριν τις δημοπρασίες , και παρά την αύξησή του κατά 9,188 εκατ. ευρώ παρέμεινε πολύ χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 76,5 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας.

  • Δεν εμφανίστηκαν ούτε στιγμή επίπεδα τιμών ψηλότερα των 896,53 μονάδων που ήταν το ανώτερο μέρας και ορίστηκε άπαξ στις 16:30 και το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:05, δηλαδή στο μεσαίο διάστημα της συνεδρίασης και ήταν οι 890,81 μονάδες. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο 3,61 μονάδες κάτω από το μέγιστο μέρας.

  • Υπήρξε κίνηση με μορφή “καρδιογραφήματος υγιούς οργανισμού” από το άνοιγμα ως και τις δημοπρασίες. Αλλά ο άξονας συμμετρίας του ήταν οδηγός της πλάγιας νευρικής κίνησης που ορίστηκε μεταξύ των 892,5 και τις 895 στην οποία το τέλος ήταν στο κάτω όριο της εν λόγω σφικτής διακύμανσης. Αμέσως μετά το άνοιγμα, εμφανίστηκε ζήτηση που έφερε στις 10:31 τις 895,93 μονάδες. Τότε ξέσπασαν κλιμακούμενες πιέσεις έτσι ώστε ο ΓΔ στις 10:54 να αποκτήσει τιμή οριακά πάνω από τις 892,5 μονάδες. Στις 11:23 και στις 12:31 από την περιοδική υπεροχή της ζήτησης και με νευρική ανοδική πορεία επισκέφτηκε η αγορά πάλι τις 895,9 μονάδες. Μετά ξεκίνησε η πτωτική κίνηση που οδήγησε στο ελάχιστο μέρας στις 13:05.

  • Η ανοδική πορεία πάλι μετά το ελάχιστο με διάρκεια πάνω από τρεις ώρες έφερε τον ΓΔ στις 16:30 στις 896,53 και μετά μια πτώση διαρκείας οδήγησαν στις 17:00 τον ΓΔ στις 894,78 μονάδες και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες με παρεμβάσεις στα blue chip ορίστηκε στις 892,92 μονάδες. Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν κέρδη, ακολουθώντας την ανάγκη διόρθωσης των κερδών σε ορισμένες μετοχές και των απωλειών σε άλλες. Οι σχεδόν επίμονες πιέσεις σε περισσότερα από 10 blue chip ως το τέλος, έφεραν 11 πτωτικά blue chip, με κανένα εξ αυτών να χάνει πάνω από -1,7% ενώ κέρδη είχαν 12 και άνοδο από +1% και πάνω είχαν 8.

  • Η ισορροπία στο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών συνολικά 54/51, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για συσσώρευση με σχηματισμό θέσεων σε σημαντικό πλήθος από τις μετοχές εντός και εκτός βασικών δεικτών αλλά και ρευστοποιήσεις σε άλλες τόσες. Στον FTSE25 υπερείχαν οι ανοδικές 12/11 φαινόμενο ενδεικτικό της διαφορετικής ανά σύνοδο αναζήτησης ισορροπίας. Αναγνωρίζοντας υπερβολή στις κινήσεις που επέβαλαν πτώση, λόγω διατήρησης του φόβου που προκλήθηκε από την υγειονομική εικόνα της χώρας και το στέλεχος Όμικρον.

Στην τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η μέριμνα για τη διατήρηση των κεκτημένων από την πρόσφατη αποκατάσταση των πτωτικών υπερβολών με την βοήθεια της ώθησης για ρίσκο που έφερνε το διεθνές κλίμα. Τα ασιατικά χρηματιστήρια είχαν ανοδική εικόνα και τα ευρωπαϊκά μεικτή, και δεν άλλαξαν την καθοδική τους τάση αν και στη Νέα Υόρκη άνοιξαν σε θετικό πεδίο και συνέχισαν αποκτώντας αμέσως σχεδόν μικρά κέρδη. Το τέλος της συνόδου στην Αθήνα, ήταν πτωτικό το τελευταίο 30λεπτο σε θετικό πεδίο, με τις δημοπρασίες σήμερα ψαλιδίστηκε σημαντικά η μεταβολή από +0,33% καταλήγοντας στο +0,12%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και υπολογίσιμης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 892,92 από 891,84 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,12% ή 1,08 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,088 από 51,557 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 5,731 από 1,452 εκατ. ευρώ, και η ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησε τα 2,548 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε τα 1,773 εκατ. ευρώ, η ΣΑΡ 721.329 ευρώ, ΟΤΕ 394.750 ευρώ, και η ΔΕΗ 293.100 ευρώ.

Τη διακύμανση (5,72 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 13:05 και ήταν οι 890,81 (-0,12%) από 885,88 την προηγούμενη σύνοδο, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 16:30 και ήταν οι 896,53 (+0,53%) από 893,22 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 54 από 79 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 51 από 25 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,894 από 65,824 δις ευρώ την Τρίτη.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,02% στις 2146,36 από 2145,99 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 0,37 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,69%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η όποια αισιοδοξία για τη συνέχεια περνά μέσα από τα ΣΜΕ επί μετοχών

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σχεδόν μόνιμα σε θετικό πεδίο με εξαίρεση το διάστημα από 12:57 ως τις 14:15 που ενάλλασσε το πρόσημο μεταβολής. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,24 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,37 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2156,83 μονάδες, ήρθε στις 16:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:05 και ήταν οι 2142,93 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2146,36 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,02% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε αισθητά φθάνοντας στα 12,677 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 8/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος υποχώρησε στα 252 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου, με ανώτερο τις 2165,75 μονάδες, κατώτερο τις 2140,00 με τελευταίες πράξεις στις 2141,00 από 2145,00 και κλείσιμο στις 2150,75 από 2146,25 μονάδες ενώ ανήλθαν στις 3277 από 3307 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 74 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2154,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2140,00, με τιμή κλεισίματος τις 2148,00 από 2144,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στα 186 από 178 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον για τα δικαιώματα αγοράς. Στα calls του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 58 από 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Ιανουαρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Ιανουαρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.

Για την κατάσταση στην αγορά τοποθετήθηκε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance Στην τελευταία πτωτική κίνηση δεν είδαμε να βγαίνουν εύκολα πρόθυμοι πωλητές με όγκους, ενώ οι αγοραστές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την Αγορά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τοποθετήσεις.Η Αγορά πάντα βρίσκει την αφορμή για διόρθωση και αυτή την φορά ήταν η μετάλλαξη “Omicron” που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο.

Ο Τραπεζικός κλάδος είχε και πάλι την πιο γρήγορη αντίδραση, επιβεβαιώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει σημαντικά συμπεριφορά. Από την άλλη ο κλάδος της Πληροφορικής συνεχίζει να είναι ο πιο “θελκτικός” στο ταμπλώ, παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν δώσει οι μετοχές του, με τη Βιομηχανία να ακολουθεί, μαζί με τον Κατασκευαστικό κλάδο.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 578,75 από 578,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 11.

Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 577,55 με άνοδο +2,44%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 577,72 μονάδων (+0,03%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 580,55 (+0,52%), και ανώτερο τις 583,34 (+1,00%) έκλεισε στις 577,72 με άνοδο +0,03%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,14%) απασχόλησε 3,355 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,79%) 4,463 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,75%) απασχόλησε 1,390 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,88%) απασχόλησε 1,777 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Για τον ΔΤΡ, πρώτο ζητούμενο από την αγοραία συναίνεση είναι το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 575 – 579 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών) και δεύτερο και σπουδαιότερο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 603 – 606 (χάσμα κατά την πρόσφατη πτώση). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η στήριξη στις 560 μονάδες και στις 535 θα δείξει τις αντοχές της.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υπερδιπλασιάστηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης γιατί ενισχύθηκαν αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 4557 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,07 ευρώ και δημιουργήθηκαν 92.133 από 95.844 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 4020 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2589 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,84 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 28.353 από 29.856. Διακινήθηκαν επίσης 544 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 620 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,922 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.485 από 27.788. Διακινήθηκαν επίσης 615 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3192 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,35 ευρώ και 31.916 από 31.868 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 2151 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1245 ΣΜΕ της ΑΤΤ λήξης Μαρτίου, τα 1055 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ για την ίδια σειρά, και τα 1025 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 21.600 συμβόλαια για ΜΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Αν εξαιρέσουμε τον μόνιμο φόβο που μας διακατέχει, για το πως θα συμπεριφερθεί η ‘ρηχή’ Αγορά της Αθήνας, στην πιθανότητα βαθιάς διόρθωσης των Ξένων Χρηματιστηρίων, δεν μπορούμε να βρούμε άλλο λόγο που η Εγχώρια Αγορά μπορεί να αλλάξει την ανοδική μεσοπρόθεσμη ρότα της. Οι 900 μονάδες είναι και πάλι το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης, με τις 881 μονάδες να γίνεται σημαντική κοντινή στήριξη. Μία κατοχύρωση του πρώτου σε κλείσιμο, μπορεί να ανοίξει την όρεξη για τα υψηλά. Ο μήνας Δεκέμβριος συνήθως είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων και προετοιμασίας για το καινούργιο έτος. Οι Έλληνες Θεσμικοί ψάχνουν να κλείσουν όσο το δυνατόν ψηλά τις μεγάλες θέσεις τους, πολύ δε περισσότερο στα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία ανταγωνίζονται στις αποδόσεις.

Στην τελευταία πτωτική κίνηση δεν είδαμε να βγαίνουν εύκολα πρόθυμοι πωλητές με όγκους, ενώ οι αγοραστές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την Αγορά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τοποθετήσεις. Η Αγορά πάντα βρίσκει την αφορμή για διόρθωση και αυτή την φορά ήταν η μετάλλαξη “Omicron” που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο. Ο Τραπεζικός κλάδος είχε και πάλι την πιο γρήγορη αντίδραση, επιβεβαιώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει σημαντικά συμπεριφορά. Από την άλλη ο κλάδος της Πληροφορικής συνεχίζει να είναι ο πιο “θελκτικός” στο ταμπλώ, παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν δώσει οι μετοχές του, με τη Βιομηχανία να ακολουθεί, μαζί με τον Κατασκευαστικό κλάδο.

Ακόμα δεν βλέπουμε μαζικά κεφάλαια από Ιδιώτες επενδυτές να εισρέουν στο Σύστημα, γεγονός που μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους, γιατί η διστακτικότητα αυτή διατηρεί αλώβητα τα περιθώρια ανόδου. Σίγουρα οι οκτώ μήνες της Αγοράς στα επίπεδα 850 - 930 έχουν κουράσει, παρόλα αυτά η συσσώρευση αυτή είναι υγιής, θυμίζει άλλες εποχές συγκέντρωσης “χαρτιών” και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μεγάλη κίνηση. Κάποιες καλές Εταιρείες προσπαθούν να συντηρήσουν, μέσω των πολύ καλών τους αποτελεσμάτων, τις μεγάλες τους αποτιμήσεις και αν γυρίσει κάποιος πίσω τα γραφήματα τους, θα καταλάβει το μέγεθος των αποδόσεων. Επιπλέον, σταδιακά και με αργά βήματα, μικρές υγιείς Εταιρείες ενσωματώνουν στην χρηματιστηριακή τους αξία την αύξηση στα μεγέθη τους, καθώς οι προοπτικές και οι ευκαιρίες είναι με το μέρος τους και είναι εύκολο να μεγαλώσουν απότομα το επόμενο διάστημα.

Το ταμπλώ πάντα δίνει ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Το ζητούμενο είναι κάποιος να το μελετάει σωστά και να αποφασίσει σε σωστό χρόνο να επενδύσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που ακόμα είτε δεν έχουν πειστεί, είτε περιμένουν και πάλι την Αγορά να “διαλυθεί” για να τοποθετηθούν. Συνήθως αυτά τα κεφάλαια δεν μπαίνουν στις διορθώσεις και ειδικά στις ‘bull markets’, όμως κάποια στιγμή συνειδητοποιούν το λάθος τους και σπεύδουν να αγοράσουν όταν η Αγορά ‘έχει πάρει φόρα’, προσφέροντας την περαιτέρω ώθηση για να καταγραφούν υψηλότερα νούμερα”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν σήμερα Πέμπτη 9/11, μεικτή εικόνα με τα κινεζικά χρηματιστήρια να συνεχίζουν ένα ράλι ανακούφισης καθώς οι αγορές βρήκαν θετικά νέα στις πρώτες αναφορές της Pfizer από κοινού με την BioNTech σχετικά με την πιθανή ισχύ του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Omicron, και η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου επανήλθε.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο+0,2% ενώ στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +0,71% και ήταν στις 638,47 μονάδες με ώθηση από τας κέρδη της αγοράς στη Σαγκάη κατά +1,06% και στο Χονγκ Κόνγκ κατά +1% ενώ +0,58% είναι τα κέρδη του κορεατικού KOSPI. Τότε ο ιαπωνικός Nikkei σημείωνε απώλειες -0,18%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 των ΗΠΑ υποχωρούν κατά -0,11%.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι η πορεία του εμβολίου με τρεις βολές μπόρεσε να εξουδετερώσει την παραλλαγή Omicron σε εργαστηριακή δοκιμή και θα μπορούσαν να παραδώσουν ένα αναβαθμισμένο εμβόλιο τον Μάρτιο του 2022, εάν χρειαστεί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα