Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Αύξηση 63% κατεγράφη στη διανομή μερισμάτων από 58 εισηγμένες το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ στο τέλος της φετινής χρονιάς προστέθηκαν και προμερίσματα για την καλή πορεία το 2021.
Σύμφωνα με το σύνολο των μερισμάτων που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες και παρουσιάζει σε πίνακα η «Ν» -ακριβώς 18 εργάσιμες μέρες πριν εκπνεύσει το 2021- διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 1,791 δισ. ευρώ από την κερδοφορία τους.
Πρόκειται για μία επίδοση που είναι υψηλότερη σε σχέση με το 2019, όταν είχε μοιραστεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ και σχεδόν ίδια έναντι του 2018, όταν οι εταιρείες είχαν δώσει εκείνη τη χρονιά μερίσματα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2020 διένειμαν μέρισμα 58 εισηγμένες, δηλαδή ποσοστό 37,66% από το σύνολο των 154 εισηγμένων, έναντι 34 εισηγμένων που είχαν διανείμει μέρισμα το 2019.
Αυτή η εξέλιξη κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές εταιρείες, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους.
Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, αλλά ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια).
Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.
Οι πρόσφατες διανομές
To τελευταίο εξάμηνο του 2021 υπήρξαν ανακοινώσεις από εισηγμένες που προχώρησαν σε νέες διανομές μερισμάτων, που προέκυψαν από πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών αλλά και λόγω της καλής πορείας της κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2021. Ειδικότερα, πρόσθετα μερίσματα αποφάσισαν o OTE (λόγω της διάθεσης θυγατρικής του στη Ρουμανία), η Quest Holdings (ως αποτέλεσμα των εσόδων που προέκυψαν από την πώληση της θυγατρικής Cardlink, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας έκτακτης διανομής το 2021), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil (προμέρισμα επόμενης χρήσης), τα Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εννεαμήνου), το Πλαίσιο, ο Παπουτσάνης (συμπληρωματικό μέρισμα), οι Μύλοι Κεπενού (μοιράζοντας φέτος πολλαπλάσιο ποσό σε σχέση με τα περσινά της κέρδη).
Αυξημένη κερδοφορία
Είναι ξεκάθαρο ότι η φετινή χρονιά, η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά από πλευράς αύξησης κερδοφορίας, τουλάχιστον όσον αφορά τα τρία πρώτα τρίμηνα θα αναδείξει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κερδοφόρων εισηγμένων, στοιχείο που θα οδηγήσει του χρόνου στη διανομή υψηλότερων μερισμάτων, που πιθανότατα θα σπάσει το φράγμα των 2 δισ. ευρώ, επίδοση που έχουμε να δούμε στη χρηματιστηριακή αγορά από το 2016 και νωρίτερα.
Από πλευράς μερισματικής απόδοσης ξεχωρίζει ο ΟΤΕ, καθώς η εταιρεία μετά την αρχική διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή, προχώρησε σε πρόσθετο μέρισμα. Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αναφέρει ότι το πρόσθετο έσοδο από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ ενέκρινε τον περασμένο Ιούνιο τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 312,9 εκατ. ευρώ ή 0,68 ευρώ (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση του ΟΤΕ, την περίοδο 2018-2020 λόγω των καλύτερων επιδόσεων που καταγράφηκαν σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους.
Η διοίκηση αποφάσισε να διανείμει συνολικό μέρισμα 0,928 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε συνολικά κεφάλαια 427,074 εκατ. ευρώ.
Μεγαλύτερη του 4% είναι και η μερισματική απόδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει ανακοινώσει μέρισμα 0,672 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται πως από τις εισηγμένες τράπεζες είναι η μοναδική που δίνει μέρισμα κάθε χρόνο. Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες υπενθυμίζουμε ότι πιθανότατα από του χρόνου θα δούμε να ξαναμοιράζουν μέρισμα.
Η Τιτάν ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου, η οποία είναι αφορολόγητη, και το 0,4 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε 2,69%, ενώ παράλληλα έχει ανακοινωθεί και η διαγραφή ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου.
Άνω του 2% είναι η μερισματική απόδοση για τις Μυτιληναίος, Coca-Cola και Παπουτσάνης. Ο ΟΛΠ δίνει μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 1,86%. Ανάλογη και η απόδοση για το μέρισμα των ΕΛΠΕ, ύψους 0,1 ευρώ ανά μετοχή. Η εισηγμένη θα δώσει το μικρό αυτό μέρισμα, παρά τις μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές που είχε στην περσινή χρήση.
Η Viohalco θα δώσει ένα μικρό μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση κάτω από 0,5%. Η Cenergy δεν θα δώσει μέρισμα. Εννέα εισηγμένες (Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis) θα μοιράσουν υψηλότερα ποσά σε σχέση με το 2019, ενώ 5 εισηγμένες (Μytilineos, Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ Autohellas, Παπουτσάνης και Γενική Εμπορίου) διανέμουν τα ίδια μερίσματα.
Επιπρόσθετα, δύο εισηγμένες που το 2019 προχώρησαν σε χρηματικές διανομές (Βoγιατζόγλου Systems και CNL Capital) δήλωσαν πως φέτος δεν θα πράξουν αναλόγως.